KezdőlapLátásproblémákSzemegészség A 7 főbűn, amit a szemed ellen elkövethetsz

A 7 főbűn, amit a szemed ellen elkövethetsz

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Nem valószínű, hogy az alábbi bűnök elkövetéséért valóban a Pokolra kerülsz, de az biztos, hogy hosszú távon egyik sem marad következmények nélkül. Szemüvegre mindenkinek szüksége van, és ezt ez a lista is be fogja bizonyítani. Csak aztán majd győzz mindent meggyónni az optikusodnak!

Nem használsz védőszemüveget munka közben…

…és itt nem csak a munkavédelmi szemüvegről beszéltünk. Aki például a mezőgazdaságban dolgozik, annak egy dioptrizálható védőszemüveg jelentheti a hosszú látásélesség titkát, de egy irodai, kékfény-szűrős szemüveg is munkavédelmi szemüvegnek számít, ha a te fő ellenséged nem a por és a kosz, hanem a retinakárosító és bioritmus-felborító kék fény.

Előre gyártott olvasószemüveget használsz.

Tudjuk, hogy sokan csak legyintenek, amikor azt mondjuk, hogy az előre gyártott, olcsó készolvasók veszélyesek, pedig, ha egy kicsit jobban belegondolsz, te is érteni fogod, miért féltünk mindenkit tőlük. A nem megfelelő korrekció akár észrevétlenül is negatív hatással lehet a mindennapjaidra: nem látsz tökéletesen, ezért bizonytalanabb leszel, gyakoribbá válik a fejfájás és a szédülés, aztán már kimozdulni sem lesz kedved otthonról. Nincs pontos adatunk arról, hogy a nem megfelelő dioptria viselése eddig hány balesetet okozott, de tuti, hogy a szemüvegesek poklában valaki már strigulázza.

Nem, vagy csak silány minőségű napszemüveget hordasz.

Az UV-fények veszélyesek. Persze nem úgy, mint a grizzly medvék, ugyanis velük ellentétben az UVA és UVB sugarak nagyon lassan fejtik ki negatív hatásukat. Ha pedig nem, vagy csak silány minőségű, netán utánzat napszemüveggel véded a szemed, hamarabb alakulhatnak ki nálad olyan szembetegségek, mint a szürkehályog, vagy a makuladegeneráció. Egyik sem szexi, szóval cseréld le a karcos Bay-Ren-edet valamilyen minőségi és trendi modellre.

Sportszemüveg nélkül sportolsz.

Tudtad, hogy egy teniszlabda akár 160 km/órás sebességgel is közlekedhet két ütő között? Most képzeld el, ahogy ez a labda visszapattan a lelked tükréről. Még a gondolat is fáj, igaz? Persze vannak olyan sportok, amikhez inkább a kontaktlencse viselése praktikus, de általánosságban elmondhatjuk, hogy a kültéri sportokhoz erősen ajánlott egy kényelmes, strapabíró, megfelelő fényszűrőkkel ellátott sportszemüveg viselése. Ne bagatellizáld el a kérdést, nem éri meg!

Nem az előírásoknak megfelelően viseled kontaktlencséidet.

„Ugyan már, volt, hogy egy hétvégét is benn hagytam, semmi bajom nem lett tőle!” Végül is, minden gomba ehető legalább egyszer, nem? Ettől függetlenül mi nem javasoljuk, hogy kontaktlencse-kamikázénak állj, ugyanis nekünk fontos a szemegészséged. A kontaktlencse nem játék, a szemedből pedig csak egy párt adott az ég, viseld is őket úgy: kontaktlencsézés előtt és után alaposan moss kezet, cseréld rendesen a tisztítófolyadékot, ha pedig letelt a viselési idő, szedd ki a lencséket. Igen, buli után is. Tök egyszerű, és jó pár kötőhártya-gyulladást is megspórolhatsz így magadnak.

Ha nem figyelsz eléggé a szemed és a szemkörnyéked tisztaságra.

Apropó, buli. Aludtál már szemsminkben? A fiúkat is kérdezzük. Na, többet ne csináld. A különböző kozmetikumok és kencék összetevői sok esetben erősen irritálják a szemet, ami hosszú távon folyamatos kellemetlen, szúró érzést, szemszárazságot, vagy akár szemárpát is okozhatnak. Nem csak a kontaktlencséseknek kell figyelniük a tisztaságra, hanem mindenkinek, akinek van szeme: ne dörzsöld a szemed koszos kézzel, tisztítsd szemüvegedet rendszeresen, és szemkímélő arclemosót vagy külön szemlemosót használj a szemkörnyékeden esténként.

Nem jársz évente látásellenőrzésre.

A legnagyobb bűnt hagytuk a lista végére, reméljük, ha más nem is, de az utolsó pont örökre bevésődik. A rendszeres látásellenőrzéssel nem csak a látásod legapróbb változásait követheted nyomon, de különböző szembetegségek kialakulását is még időben elkaphatod. Sőt, még egy titkot is elárulunk, mert mi bennfentesek vagyunk: ha évente eljársz látásellenőrzésre, semlegesítheted a fenti bűnöket is! Szóval tégy magadnak egy szívességet, keresd meg a hozzád legközelebbi optikai szaküzletet OPTIKAKERESŐNK segítségével, és mentsd meg magad! Mi szóltunk.

Az OPTIKAKERESŐ segítségével megtalálhatja az önhöz legközelebbi optikai szaküzletet! Ne bízza a véletlenre a szakember kiválasztását, használja megbízható keresőnket!

Addig is kövesd Facebook oldalunkat frissülő tartalmainkért!
Tudj meg rólunk többet Youtube csatornánkon: http://bit.ly/SzeretemASzemem_YouTube