KezdőlapLátásproblémákSzemegészségOlcsó szemüveg? – Nem mindig a legjobb döntés

Olcsó szemüveg? – Nem mindig a legjobb döntés

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Sokunkat elcsábítanak az olcsó, akár online is megvásárolható szemüvegek, az egy-egy bevásárlóközpont standjára elhelyezett napszemüvegek vagy a szupermarketekben is kapható olvasószemüvegek. Az jár a fejünkben, hogy ugyan miért fizessek többet egy optikában elkészített szemüvegért, ha egy ugyanolyan jónak tűnő szemüveget olcsóbban is megkaphatok? Fontos felmérnünk, hogy a hangsúly az ugyanolyan jónak „tűnőn” van! 

Mindannyian igyekszünk a nehezen megkeresett pénzünket nem feleslegesen drága dolgokra költeni, de tisztában kell lennünk azzal, hogy noha sokszor első körben úgy tűnik, sikerült spórolni egy vásárlással, ám hosszabb távon kiderülhet: ez bizony nem volt a legjobb döntés.

A látásunk olyan, mint az ujjlenyomatunk: egyedi. Ha pedig nem vigyázunk rá, hamar rosszabbra fordulhat. Érdemes inkább megelőzni a problémát a megfelelő minőségű látásjavító eszközzel, mintsem utólag fogni a fejünket, amiért nem vettük elég komolyan a kérdést.

Íme 9 dolog, amit érdemes mérlegelni, amikor a szemüvegvásárláson szeretnénk spórolni.

 1. Miért is alacsonyabb az ár?

A nagy áruházakban helyet vásárolni vagy bérelni nem olcsó. Bár ezek az üzletek központi helyen vannak, könnyen elérhetőek, a költségetek valahogy muszáj optimalizálni, és ezt sokszor rajtunk, vásárlókon spórolják meg. Sok esetben azzal termelik ki a bérleti költséget, hogy nem alkalmaznak szakértőket, akik a segítségünkre lehetnek, így nem kapunk kellő figyelmet és szakértelmet, és kénytelenek vagyunk magunk boldogulni a keret, a lencse vagy a napszemüveg kiválasztásakor.

 1. „Azonos csúcsminőség”

Sok eladási helyen az eladók azt kommunikálják, hogy „ugyanolyan kiváló minőségű” szemüveget kínálnak, mint amilyet egy jó optikában lehet vásárolni.

Az azonban tény, és ezt jó, ha tudjuk, hogy még azonos márkájú termékek esetében is jelentős különbségek vannak a különféle típusú lencsék, lencsebevonatok, a karcállóság, az optikai teljesítmény különböző szintjei között, valamint a keretek is lényegesen különböznek tartósság, strapabírás és kényelem szempontjából is. Az az állítás, hogy ugyanolyan jó minőségű az egyik termék, mint a másik, nem állja meg a helyét, mert akár márkán belül is óriási különbségek adódhatnak.

 1. A virtuális próba nem megbízható

Az online boltok általában olcsóbbak. Sokszor lehetőségünk van online „felpróbálni” a keretet, ha feltöltünk magunkról egy fotót a rendszerbe. Igen ám, de még ha sikerül is a fotón megfelelő helyre, az orrnyeregre illeszteni a szemüveget, akkor sem biztos, hogy a valóságban így fog mutatni az a fejünkön.  A virtuális próbaeszköz minőségétől függően előfordulhat, hogy a szemüveg mérete nem pontos – a keretek nagyobbak vagy kisebbek lehetnek, mint amilyenek valójában. És nem szokatlan az sem, hogy a keret színe a valóságban észrevehetően eltér az online színtől. Érdemes tehát inkább a személyes vásárlás mellett dönteni.

 1. Az olcsó napszemüveg többet árt, mint használ

Az olcsó napszemüveg elhiteti magáról, hogy ugyanolyan jó minőségű és ugyanolyan jól véd a nap káros hatásaival szemben, mint prémium kategóriás társa. Ám ez csak a látszat, ez általában nem így van! Az olcsóbb kategóriájú napszemüvegek felületkezelése sokszor hiányos, ráadásul gyakran káros lila („UV közeli”) és kék fényt engednek be a szembe, és ezzel idővel kárt okozhatnak.

Olyan napszemüveget érdemes választani, amely kellő védelmet nyújt szemünknek akár nyáron, akár télen, hétköznap, vagy sportolás közben.

 1. Az olcsó olvasószemüvegek kárt okozhatnak a szemnek

A nagyáruházakban eladott olcsó olvasószemüvegek segíthetnek az idősebb korosztálynak abban, hogy élesebben lássanak, ám korántsem olyan jók, mint egy személyre szabott szemüveg. Ezek a szemüvegek például általában nem nyújtanak védelmet a számítógép és egyéb eszközök által kibocsátott kék fény szemkárosító hatása ellen, arról nem is beszélve, hogy minden szemkorrekció egyedi, amellyel egy előre legyártott olvasó nem tudja felvenni a versenyt.

 1. Az olcsó keretek bőrirritációt okozhatnak

Vannak olyan szemüvegkeretek, amelyek annak ellenére, hogy olcsók, egészen prémium minőségűnek tűnnek.  Gyakran azonban silányabb minőségű anyagokból készülnek, amelyek idővel bőrirritációt okozhatnak. Az olcsó műanyag keretek UV-sugárzással fehéríthetők is, és a felszíne néhány hónapos viselet és kopás után durva, érdes felületű lesz. Az olcsó fémkeretek pedig gyakran tartalmaznak nikkelötvözeteket, amelyek bőrirritációt okozhatnak vagy elszínezhetik a bőrt.

 1. Panasz vagy garancia esetén megtalálható-e az eladó?

A szemüvegekre és napszemüvegekre vonatkozó garanciák csak annyira jók, amennyire megbízható a kereskedő. Te kinek szavaznál nagyobb bizalmat? Egy újonnan induló webshopnak, egy hipermarket szemüvegállványának, vagy egy ellenőrizhető, megbízható optikának. A válasz egyértelmű.

 1. „Többet veszek, hiszen nagyon olcsón adják”

Az alacsony ár nagyon csábító tud lenni, akár arra is ösztökélhet bennünket, hogy több szemüveget vásároljunk ugyanazért az árért, mint amit egy optikában fizetnénk. Ám tisztában kell lenniük azzal, hogy egy olyan fontos dologra, mint a szemük, illetve a látásuk, inkább költsünk többet, nehogy maradandó károsodást szenvedjünk.

 1. Az olcsó szemüveggel is tökéletes lesz a látás?

Sokszor előfordul, hogy egy olcsó szemüvegről is azt hisszük, tökéletesen látunk vele. De ez valóban így van? Nem! Egy prémium szemüveggel általában – hiszen személyre szabott és egyedileg készített – sokkal jobb látás és kényelmesebb szemüvegviselés érhető el. Arról nem is beszélve, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen tevékenységhez választunk éppen szemüveget. Többek között az alábbi kategóriákat vagy termékeket különböztetjük meg a leggyakrabban:

 • Fotokróm (fényre sötétedő) lencsék
 • Progresszív lencsék
 • Számítógépes szemüveg
 • Fényvisszaverő bevonat
 • Ütésálló (polikarbonát) lencsék
 • Sportszemüveg
 • Napszemüveg

Ha végignézzük a listát láthatjuk, hogy az ár sokszor valóban beszédes lehet, így érdemes mindig körültekintően választanunk nem csak szemüveget, hanem szakembert is. Az OPTIKAKERESŐ segítségével megtalálhatod a hozzád legközelebb eső szaküzletet. Kattints és nézd meg!