KezdőlapTrendSzemüvegkeret Gucchi, Bay-Ren, sadida – Mit és mit nem veszel meg,...

Gucchi, Bay-Ren, sadida – Mit és mit nem veszel meg, amikor hamisítványt veszel?

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

„Látod, még a gravírozás is rajta van a lencsén. Nem mondod meg róla, hogy hamisítvány!” – Biztosan te is hallottad már ezeket a szavakat valamelyik ismerősöd szájából, amikor megmutatta neked új, online vásárolt, „márkás” napszemüvegét. Esetleg az is lehet, hogy már te is vettél a strandra menet utcai árustól napszemüveget, mondván, jó lesz az arra a pár órára, valószínűleg hamar ráülsz és összetöröd úgyis, minek rá költeni.

Sokan nem tudják, mekkora kárt okozhatnak hamis, ellenőrizetlen eredetű, silány minőségű napszemüvegek, előre gyártott olvasók vásárlásával nem csak saját egészségükben, de a gazdaságban is. Mielőtt fejest ugrasz a nyárba az „oridzsinál Bay-Reneddel”, olvass tovább!

Az Európai Uniós szabályok értelmében itthon is csak olyan napszemüveget lehet forgalomba hozni, amely rendelkezik UV400-as szűrővel. Első pillantásra megnyugtatónak tűnhet az UV400-as matrica a strand melletti bódé napszemüvegein, pedig a valóság az, hogy hiába rendelkezik a szemüveglencse káros fény-szűrővel, ha az alapanyag például egyenletlen felszínű, vagy nem megfelelő anyagösszetételű, a felületkezelés nem terjed ki megfelelően a lencse egész felületére, így átengedi a szembetegségek kialakulásához is vezető UV sugarakat.

Ritkábban fordulnak elő, de sokkal nagyobb problémát okozhatnak azok a napszemüvegek, amelyek az UV400-as matrica ellenére nem rendelkeznek felületkezeléssel, csupán egy sötétített műanyaglemez tölti be a napszemüveg-lencse feladatát: a pupilla kitágul, így még több szüretlen káros sugár jut át a szemen, amelyek hosszú távon olyan szembetegségek kialakulásához is vezethetnek, mint a makuladegeneráció vagy a szürkehályog.

Az előre gyártott olvasók esetében a nem megfelelő dioptria okozhat rengeteg problémát: a szemünk és a látásunk éppen olyan egyedi, mint az ujjlenyomatunk, így akár apróbb, számunkra alig észrevehető eltérések a dioptriában is okozhatnak szédülést, fejfájást, hányingert, hosszú távon pedig akár látásromlást is.

Ráadásul egy átgondolatlan döntés nem csak az egészségednek árthat de egy teljes iparra lehet negatív hatással. Gondolj úgy vásárlásaidra, mintha szavaznál: szinte minden kétes eredetű, hamis termék mögött rossz munkakörülmények, igazságtalan bérek, ellenőrizetlen, környezetszennyező gyártási eljárások, silány minőségű, sokszor bőrirritációt, allergiát okozó alapanyagok, továbbá megbízhatatlanság és kiszámíthatatlanság van.


Általában egy eredeti, minőségi szemüveghez jár szemüvegtok és törlőkendő, továbbá a szaküzletben garancia, az ezt igazoló dokumentumok, szakértelem és megbízhatóság is.

Mit veszel meg, amikor szaküzletben, valódi terméket veszel?

  • Anyagminőség: Amennyiben megbízható helyről szerzed be új szemüvegedet, biztos lehetsz abban, hogy évekig hordhatod minden komplikáció nélkül, hiszen ezeket a termékeket a legmodernebb technológiákkal, számtalanszor bevizsgált és jóváhagyott anyagokból készítik. A minőséginek tűnő keretek hamar adhatják nekünk azt az érzetet, hogy a termék megbízható alapanyagokból készült, pedig sok esetben allergizáló, nem ellenőrzött anyagokból készülnek a hamis szemüvegek.
  • Személyre-szabhatóság: Egy személyre szabott, mindennapi tevékenységeinkhez maximálisan illeszkedő szemüveghez nincs fogható. Az éles látás alapfeltétel egy kiegyensúlyozott élethez, hiszen minél „többet” látunk, annál nagyobb biztonsággal és annál hatékonyabban végezzük napi teendőinket. Egy tökéletes látást biztosító szemüveg visszaadja magabiztosságunkat. Az előre gyártott, vagy hamisított szemüvegek legtöbb esetben nem tudnak megfelelő látásélményt nyújtani, ami észrevétlenül tesz bennünket bizonytalanabbá, hiszen nem látunk megbízhatóan.
  • Tartósság: A szaküzletben vásárolt keretek és lencsék több évtizedes fejlesztést és rengeteg tesztet tudhatnak maguk mögött, így biztosak lehetünk abban, hogy a termék valóban tartós lesz. Egy szemüveg, főleg, ha személyre szabott, egyszeri nagyobb költséget jelent, ami pár ezer forinttól akár több százezer forintig is terjedhet, attól függően, mennyire összetett a látásproblémánk és milyen lencsetípusra és milyen felületkezelésekre van szükségünk. Ezért nem árt, ha a szemüvegünk sokáig tartós marad.
  • Jótállás és szavatosság: Ahol emberek dolgoznak, ott természetesen hibák is előfordulnak, nincs ez máshogy a szemüvegek esetében sem. Bármilyen problémát észlelünk a szemüvegünkön, ha optikában vásároltuk, élhetünk fogyasztói jogainkkal, és visszavihetjük a szemüveget a vásárláskor kapott papírokkal.
  • Innováció: Emlékszel a cikk elejére? Minden vásárlásod egy szavazat. Amikor minőségi terméket vásárolsz, a jövőt alakírtod vele, hiszen ezek a brandek mind azon is dolgoznak, hogy a következő évtizedek szemüvegei és lencséi még nagyobb látáskomfortot nyújtsanak, még nagyobb személyre-szabhatóságot biztosítsanak, és még fenntarthatóbb gyártási eljárásokkal készüljenek.

Mikor merülhet fel, hogy esetleg hamisítványt vásároltál?
Akkor, ha vásárlás során az eladó nem tájékoztat téged a termék eredetéről és alapanyagairól, illetve ha a vásárláskor nem kaptál semmilyen, a vásárlást igazoló dokumentumot.

Miért nem érdemes tehát hamisított terméket vásárolni?
Sokkal több hozzáadott értéket vásárolsz egy eredeti, minőségi termékkel, mint talán elsőre gondoltad volna. A legtöbbek számára a legnyomósabb érv a termék eredetisége mellett a garancia, és az, hogy tudjuk, lényegesen több minden lapul egy márkás, minőségi szemüveg tokjában, mint egy szép keret. Reméljük, a fenti indokok meggyőztek téged, és a jövőben hosszú távú döntést hozol.

Hol érdemes szemüveget és napszemüveget vásárolni?
Gyakorlatilag bármilyen igényt ki tud elégíteni egy személyre szabott, minőségi szemüveg, amelyet valóban a te saját életstílusod és igényeid szerint készítenek el egy optikai szaküzletben. Keresd meg a hozzád legközelebb eső szaküzletet OPTIKAKERESŐNK segítségével, hogy valóban megbízható helyről szerezhesd be új szemüvegedet.