Sport kontaktlencsével

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Nem hiába foglalkozunk most sokat a kontaktlencsékkel: nyáron különösen sokan térnek át használatára, mivel egyszerűbb megoldásnak számít, mint a szemüvegviselés. Korábban már adtunk pár tippet azoknak, akik még csak most ismerkednek a kontaktlencsékkel, valamint összeszedtük az általános problémákat is, amelyek nyáron sok kontaktlencse-viselővel előfordulnak. Cikkünk első részét IDE kattintva olvashatod el, a másodikat pedig IDE kattintva.

Ha sportról van szó, a téma megkerülhetetlen, ugyanis nem egy olyan sportág van, ahol nélkülözhetetlen a kontaktlencse; viszont nem mindig a legjobb vagy nem az egyetlen megoldás.

Alább végigvesszük a legnépszerűbb sportágakat, elmondjuk, miért lehet jó választás végzésükhöz a kontaktlencse, de – ha van – alternatívát is mutatunk hozzá.

Az általánosságban kijelenthetjük, hogy akármilyen sportról is legyen szó, a tökéletes látás mindegyikhez alapfeltétel. A szemüveg akármilyen kényelmes is, befolyásolja a látóteret, ha pedig megizzadunk, lecsúszhat orrunkról. Szerencsére szinte minden sporthoz létezik speciális szemüveg, így azok, akik idegenkednek a kontaktlencsétől is találhatnak kielégítő alternatívát látásuk korrigálásához sportolás közben is.

Futás, konditerem

Amennyiben beltérben végezzük e tevékenységeket, a kontaktlencse kitűnő választás lehet számunkra. Nem fog lecsúszni az orrunkról a szemüveg mozgás közben, nem fog lötyögni rajtunk kocogáskor. Ha viszont kint futunk, a napvédelemre mindenképpen figyelnünk kell; viseljünk UV-szűrős kontaktlencsét, a fényvédelemhez pedig használjunk sportnapszemüveget. A sportszemüvegek szárai szorosan követik a fejformát, néhány típus a fül mögött erősebben illeszkedik, vagy akár elasztikus pántot is vásárolhatunk hozzá, amellyel a fejünkhöz erősíthetjük a szemüveget.

Futball

A hirtelen fejmozdulatok, és az ellenfél mozgásának figyeléséhez a kontaktlencse ajánlott. Foci közben fontos, hogy a teljes látótér rendelkezésre álljon, így a sportszemüveg sem biztos a legjobb megoldás e tevékenységhez.

Ha mégis szemüveg mellett döntünk, mindenképpen sportkeretet és törésálló sportlencsét válasszunk, hogy ha egy labda eltalálja a fejünket, a szemüvegdarabok ne juthassanak a szembe, a lencse darabjai ne okozhassanak sérülést, a lencse darabjai ne sérthessék meg a szemet.

Kerékpározás, hegyi kerékpározás

Elsőre lehet azt gondolnánk, hogy a biciklizéshez is a kontaktlencse a legjobb megoldás, viszont ezt érdemes alaposan átgondolni. A megfelelő rétegekkel ellátott lencse nem fog bepárásodni biciklizés közben, és az esőt is lepergeti magáról. E mellett egy kerékpáros sportszemüveg a fénytől, a rovaroktól, a portól, és persze a faágaktól is védi a szemet. Kérhetünk fényre sötétedő lencsével is, így mindig optimalizálva lesz látásunk az aktuális fényviszonyokhoz. Mi biciklizéshez alternatív megoldásnak a speciális szemüveget javasoljuk.

Úszás

A víz és a kontaktlencse nem a legjobb barátok, így ha szeretünk úszni, mindenképpen mérlegeljük, melyik megoldást választjuk. A vízben található kórokozók hamar bejutnak a szembe, letelepednek a lencsén, így növelik a fertőzések kockázatát. Amennyiben a kontaktlencse mellett döntünk, feltétlen kérjük ki kontaktológus szakember véleményét, és inkább válasszunk egynapos lencsét.

A dioptriás úszószemüveg is kitűnő megoldást jelenthet. Előre gyártott verzióját nem javasoljuk, hiszen látásunk olyan egyedi, mint az ujjlenyomat: nincs két egyforma. Készíttessünk olyan úszószemüveget, ami – épp úgy, mint szemüvegünk, – tökéletesen illeszkedik látásunkhoz.

Horgászat

Horgászathoz egyértelműen a sportszemüveg a legjobb megoldás, méghozzá polarizált lencsével. A vízfelszínről visszaverődő fények nem csak az élményt rontják, de hosszú távon szemkáprázást, fejfájást is okozhatnak, így a polárszűrő ehhez a sporttevékenységhez kötelező kiegészítő.

Golf

Nagy zöld felületen apró fehér labda: a kontaktlencse bár kényelmes megoldást jelent, teljesítményünket nagyban növelhetjük, ha színezett lencsés golfszemüveget használunk. A kontrasztot látványosan növelik a lila, illetve a narancssárgás árnyalatok: optimalizálják a látásélességet, javítják a látásélményt. A szemvédelem a golf esetében sem elhanyagolható szempont! Ideális esetben nagy, hajlított UV- és polárszűrős lencsét érdemes viselni golfozás közben, hogy a fény ne befolyásolja a játékot.

Tenisz, fallabda, tollaslabda

A hirtelen mozdulatok ezekre a spotágakra is jellemzőek, így jó, ha végzésükhöz a kontaktlencsét választjuk. Amennyiben mégis szemüveg mellett döntünk, olyan színezést kérjünk, amely növeli a kontrasztot, és kiemeli a labdát a környezetből.

Extrém sportok

Sziklamászáshoz, raftinghoz főleg a kontaktlencse jöhet szóba, de persze egy jól kiválasztott sportszemüveg sem rossz választás. Bármelyik megoldás is jön szóba, válasszunk UV-szűrős lencsét, hogy védjük szemünket a káros sugaraktól. A biztonság extrém sportok végzésekor különösen fontos szempont, így ha erős napsütésben végezzük őket, viseljünk speciális napszemüveget.

Téli sportok

A legkézenfekvőbb megoldás a téli sportok esetében is a kontaktlencse – de mindenképpen kiegészítéssel. Válasszunk UV-szűrős lencsét, ugyanis a hegyekben nagyon erős lehet a napsütés, a visszaverődő fényekről nem is beszélve. A legtöbb síszemüvegbe egyébként már tetethetünk dioptriás lencsét is, így aki semmiképpen sem szeretne kontaktlencsét hordani is talál személyre szabható megoldást.

Talajtorna, gimnasztika

E tevékenységekhez mindenképpen a kontaktlencsét javasoljuk, hiszen két 360 fokos pörgés között senki sem szeretné a szemüvegét kerülgetni a talajon.

Vitorlázás

Vízisport lévén a kontaktlencse nem a legjobb megoldás vitorlázáshoz. Ahogy a horgászás esetében, itt is elengedhetetlen a megfelelő sportszemüveg kiválasztása. Mindenképpen polarizált lencsét válasszunk, amely a visszatükröződő fényeket is szűr, így zavartalan és kényelmes lesz látásunk akkor is, ha az egész napot a vízen töltjük. Egy barnás színezéssel pedig a kontrasztot is növelhetjük.

A lencse mellett a szemüveg kiválasztásának szempontjai is fontosak: nem csak a fénytől, de a széltől is védenünk kell szemünket, így érdemes kifejezetten vitorlázáshoz kialakított szemüveget választani.

Kérdésed van? Szeretnél mindent megtudni arról, kedvenc sportágadhoz milyen személyre szabott megoldások léteznek? OPTIKAKERESŐnk segít megtalálni a hozzád legközelebb eső szaküzletet!