KezdőlapSzemvédelemSportszemüveg​Láss jól a víz alatt is!

Láss jól a víz alatt is!

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy uszodában vagy természetesen vizeken, akik az év többi szakában nem feltétlenül járnak úszni. A szem egészségére azonban mindenképpen fontos odafigyelni, melynek záloga egy jó minőségű úszószemüveg. Ha a látás korrekcióra szorul, akkor sem kell lemondani az éleslátásról, hiszen ma már dioptriás úszószemüvegek is kaphatók, sőt a személyre szabott verziót is érdemes fontolóra venni azoknak, akik nemcsak hobbiszinten töltenek hetente pár órát a medencében.

Miért viselj úszószemüveget egyáltalán?

Úszószemüvegben könnyebben tájékozódsz, hiszen nyugodtan kinyithatod a szemed a víz alatt, így egy falérintés vagy forduló is biztonságosabban kivitelezhető. Könnyebben szemmel tudod tartani a többieket a medencében, elkerülve ezzel az ütközéseket. És ami a legfontosabb, hogy óvod a szemed a medence fertőtlenítésére használt klór tartalmú vegyszerektől, melyek kellemetlen szemviszketés okozhatnak és kipirosodást eredményezhetnek. Ha egyébként szemüveget vagy kontaktlencsét viselsz, akkor már a medencében sem kell lemondani az éleslátásról. Választhatsz a hagyományos dioptriás úszószemüvegek közül, illetve ma már sok helyen készítenek az egyéni korrekciódnak megfelelő, személyre szabott lencsével rendelkező úszószemüveget is.
Csakúgy, mint egy optikai keret esetében, az úszószemüvegeknél is van pár szempont, melyeket érdemes figyelembe venni vásárláskor.

1. UV védelem
Akár kültéri medencében, akár nyílt vízen úszol, a szemed fokozott UV sugárzásnak van kitéve, hiszen a vízfelszínről a nap sugarai visszaverődnek, ami komoly veszélyt jelent a szemed számára. Ezért mindenképpen olyan úszószemüveget válassz – legyen az dioptriás vagy korrekció nélküli -, ami 100 %-os UVA és UVB védelemmel van ellátva.

2. Páramentes réteg
A legtöbb úszószemüvegen van „anti-fog” páramentesítő réteg, és ha az illeszkedés is problémamentes, akkor semmi sem homályosítja el a látásodat.

3. Tökéletes illeszkedés
Nagyon fontos, hogy az úszószemüveg jól illeszkedjen az arcodra, hiszen ellenkező esetben a víz befolyik, bepárásodik, és lényegében értelmét veszti a viselése: nem látsz benne jól, de a szemkivörösödéstől, illetve esetleges szemet érintő fertőzésektől sem véd meg. Ha az úszószemüveg a szemgödörbe illeszkedik, ahelyett, hogy az arccsontodon támaszkodna, akkor levételkor „pandaszemeket” tapasztalhatsz, ami azért alakul ki, mert a szemüveg elszorítja a vérkeringést. Vásárláskor mindenképpen próbáld fel a szemüveget és győződj meg róla, hogy nincs rés az arcod és a szemüveg között! Különösen fontos ez, ha személyre szabott dioptriás lencsét készíttetsz, hiszen az elkészülte után, már nehéz korrigálni – bár tény, hogy hozzáértő optikus kellő alapossággal jár el a megfelelő úszószemüveg ajánlásakor.
Sok modellhez a tökéletes illeszkedés és kényelem érdekében, többféle méretű orrészt alkatrészt kínálnak, így könnyen kiválasztható a számodra ideális.

4. Széles látószög
A lencse kialakítása olyan, ami szélesebb látószöget biztosít, így nem szűköl be a látótér, többet lát az úszó a környezetéből. Nyílt vízi versenyeken ez különösen fontos lehet.

5. Színezett lencse
Ha főként szabadban úszol és kevesebbet zárt térben, akkor neked mindenképpen javasolt, hogy egy sötétített lencséjű úszószemüveget válassz, hiszen sokkal nagyobb látáskomfortot biztosít, a zavaró fényeket és becsillanásokat kiszűri, ugyanakkor nem rontja a víz alatti látásélményt sem.

6. Gyártott dioptriás és személyre szabott dioptriával készített úszószemüvegek
Előre gyártott dioptriás úszószemüvegből létezik pluszos és mínuszos lencsével rendelkező is, bár tény, hogy elsősorban azoknak ajánlott a viselése, akiknek távolra bizonytalan a látásuk. Ha hagyományos dioptriás úszószemüveget vásárolsz, akkor értelemszerűen a legutolsó látásvizsgálaton megállapított dioptriához legközelebb eső opciót kell választani. Ez valószínűsíthetően nem nyújt majd olyan maximális éleslátást, mint a normál szemüveged vagy kontaktlencséd, de a vízben a tökéletes látással rendelkezők is homályosabban látnak egy kicsit.
Ennél egy profibb megoldás, a személyre szabott lencsével ellátott úszószemüveg, ami egy normál szemüveghez hasonlóan készül el. Szakember írja fel a számodra szükséges dioptriát, amit ő optimálisnak tart úszáshoz. Ez nyilvánvalóan költségesebb verzió, de ha valakinek az úszás a mindennapjainak szerves része, akkor az élmény és akár a teljesítmény fokozása érdekében, érdemes lehet erre kicsit többet költeni.

+1. Mindenképpen figyeljünk arra, hogy milyen a bőrtípusunk és ennek megfelelő anyagból készült úszószemüveget válasszunk. Az érzékeny bőrűeknek érdemes „bőrbarát” terméket vásárolni.

Képek  forrása: freepik.com

Ha segítségre van szükséged, optikakeresőnk segítségével megtalálod optikusodat, aki örömmel segít és válaszol!

Ha tetszett, oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn