KezdőlapLátásproblémákSzemegészség „Ne hordj szemüveget, attól csak jobban romlik a szemed!” –...

„Ne hordj szemüveget, attól csak jobban romlik a szemed!” – Látással kapcsolatos tévhitek és a valóság – szakemberektől

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Te is biztosan találkoztál már azzal a tévhittel, hogy ha szemüveget hordasz, ellustul a szemed. Az állítás mögötti érvek, első pillantásra, logikusnak tűnhetnek: ha egy izmot nem használsz, akkor az ellustul. De vajon tudod-e, hogy a látóizmoknak valójában mennyi szerepük van a látásélességben?

A legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogyan működik a látás, ezért hamar elhiszi a fentihez hasonló kijelentéseket. Ebben az írásunkban szakmai szempontok szerint vizsgáljuk ezt a kérdéskört.

Ahhoz, hogy értsük, a szemüveg miért nem rontja tovább a látást, meg kell értenünk, hogy pontosan hogyan javítja a látást. Ahogy már korábban is kifejtettük, a legtöbb látásprobléma fénytörési hibák következménye, s ehhez a szemizmoknak igen kevés közük van.

Összefoglalva, azt mondhatjuk, hogy amikor nem alakul ki éles kép a retinán egy tárgyról, amit egy bizonyos távolságról szemlélünk, az nem azért van, mert a szemizmaink nem mozgatják megfelelően a szemünket, hanem azért, mert a szemünkbe érkező fénysugarak nem a megfelelő helyen, azaz nem a retinán (látóideghártyán) összpontosulnak képponttá. Astigmia esetén több fókuszpontról beszélünk, így életlen lesz a kép, a többi esetben pedig vagy a látóideghártya előtt, vagy a látóideghártya mögött van a fókuszpont, és ezért nem látunk élesen. A szemüveglencse a beérkező fényt oly módon töri meg, hogy a fókuszpont a retinára essen, és éles képet kapjunk minden távolságon.

Az alapok tisztázása után remélhetőleg már mindenki számára egyértelmű, hogy a szemüvegtől nem lustul a szemünk, hanem pont ellenkezőleg! Amennyiben látáskorrekcióra szorulunk, borzasztóan megterhelő a szemünknek a folyamatos fókuszálás, számunkra pedig idegesítő, hogy nem látunk egy adott távolságra rendesen. Sőt, hosszú távon a nem, vagy nem megfelelően korrigált látás rendszeres fejfájáshoz, szemfájáshoz is vezethet.

Az astigmia, a rövidlátás, és a távollátás kialakulásának leggyakrabban genetikai okai vannak. Az öregszeműség ez alól kivétel, mert ebben az esetben korunk következtében vesztenek a szemlencse rostjai rugalmasságukból, és emiatt törik nem megfelelően a fényt.

A kontaktlencsétől kevésbé romlik a szemünk.”

Sokan nem tudják, hogy kontaktlencséhez – néhány esetet leszámítva – nem ugyanolyan dioptriára van szükségünk, mint a szemüveghez. A kontaktlencse-illesztést erre szakosodott optometrista, kontaktológus végzi, hiszen külön szakterület az optika mellett. Mivel a kontaktlencse gyakorlatilag a szaruhártyán helyezkedik el, vannak, akik azt feltételezik, hogy a kontaktlencse-viselés lassítja a további látásromlást.

Mivel a kontaktlencse ugyanazt a feladatot látja el, mint amit a szemüveglencse, csak sokkal kisebb felületen, így ez az állítás sem felel meg a valóságnak.

Létezik olyan, hogy túlkorrigált látás?

Vannak, akik attól tartanak, hogy az optikus „túl jó” szemüveget készít nekik, amivel aztán olyan élesen fognak látni, hogy a szemünk teljesen ellustul, így szemüveg nélkül már semmit sem fognak látni. A fentiek tükrében gondoljuk csak át, hogy ennek mennyi a valóságalapja…

Semennyi. A szemüveg abban segít nekünk, hogy a szemünkben a megfelelő „helyen” érjenek össze a fénysugarak, így éles kép vetüljön a retinára, amit az agyunk fel tud dolgozni. Ha a szakember hibázik, és magasabb/alacsonyabb dioptrián készíti el a szemüveget, ugyanúgy életlen képet kapunk. Tehát amit mi túlkorrekciónak értelmezünk, azt valójában csupán negatívan éljük meg, hiszen rossz korrekcióval nem fogunk élesen látni.

A gyerekkori távollátást kiegyenlíti az időskori rövidlátást.”

Vannak, akik azt hiszik, hogy ha rövidlátók, de idős korukra a presbyopia miatt távollátók lesznek, a két látásrendellenesség kiegyenlíti egymást, így nem lesz szükségük szemüvegre. Ez sajnos egyáltalán nem igaz, hiszen ahogy fentebb is olvashattuk, a fénytörési hibákat az okozza, hogy a szemünkbe érkező fénysugarak nem a látóideghártyán összpontosulnak, amit egy újabb fénytörési hiba nem tud korrigálni. Ha a meglévő látásprobléma mellett a szemlencse rostjainak megereszkedése miatt további látásprobléma lép fel, egymásra nem lesz hatással a kettő, sajnos ebben az esetben több látásmezőre is életlenül fogunk látni. Szerencsére egy személyre szabott progresszív szemüveggel könnyedén áthidalható ez a probléma is.

A lista nem teljes, hiszem folyamatosan bukkannak fel új tévhitek, hiedelmek szemünkkel és látásunkkal kapcsolatban is. Mi, mint szakmai szervezet azt javasoljuk, hogy bármilyen kérdés is merül fel benned a szemüveggel és a korrekcióddal kapcsolatban, először mindig szakember véleményét kérd ki, és ne az internetről tájékozódj! A legegyszerűbb, ha megkeresed a hozzád legközelebb eső optikai szaküzletet OPTIKAKERESŐNK segítségével!