KezdőlapLátásproblémákSzemegészség Csodák nincsenek! – avagy hogyan nem eszed magad éleslátóra például...

Csodák nincsenek! – avagy hogyan nem eszed magad éleslátóra például csokival

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Korábban már végigvettünk pár „látásjavító” csodaszert- és eljárást, amelyek bár fantasztikus eredményekkel kecsegtetnek, hatásosságuk tudományosan távolról sem elég megalapozott. Viszont nem csak csodaszerek és csoda-szemtornák ígérnek látásjavulást, hanem különböző ételekről is sokszor hallhatjuk, hogy jót tesz a szemnek. De tényleg lehetséges, hogy éleslátóra együk magunkat?

A címben már elárultuk a valóságot: sajnos meglévő látásproblémát nem tudunk étkezéssel korrigálni. A tudomány jelenlegi állása szerint két megbízható, orvosilag igazolt módszer létezik arra, hogy korrigáljuk az életlen látást: a lézeres szemműtét és a szemüveg. 

Az viszont, hogy megőrizzük szemünk egészségét, valóban saját felelősségünk, és igenis sokat tehetünk ennek érdekében. Nézzük, mik azok az ételek, amelyek a közhiedelem szerint segítenek nekünk szemünk egészségének fenntartásában, és mi a valóság.

A legismertebb „látásjavító” étel a répa.

Valóban, a répában rengeteg A-vitamin található, ami nélkülözhetetlen a látáshoz, a képlet viszont itt sem olyan egyszerű. Az A-vitamin a szemben található úgynevezett fotoreceptorok megfelelő működéséhez szükséges: ezek a pálcika és csap alakú sejtek alakítják a beérkező fényt idegi jelekké, ők „fordítják le” számunkra is érthetővé a képet, amit látunk. Ez főleg sötétben fontos, hiszen a legkisebb fénymennyiség is beindítja a működésüket, így téve lehetővé azt, hogy villanyoltás után is lássunk. Jelentős A-vitamin hiány kell ahhoz, hogy a látásromlás bekövetkezzen. 

Tehát az A-vitaminnak a fényérzékelésben van szerepe, nem az éleslátásban. Már korábban is összefoglaltuk, hogy a látásproblémák valójában hogyan alakulnak ki, ha érdekel a téma, érdemes lehet ezt a cikkünket is elolvasnod. 

A legjelentősebb A-vitamin források a máj, a tengeri halak, valamint a tejtermékek. Bár rengeteg zöldség, köztük a répa is jelentős mennyiségű A-vitamint tartalmaz, a szervezet nem tudja olyan jól hasznosítani a vegyületet zöldségből, mint állati eredetű ételekből. Ha mégis a növények mellett döntesz, ne csak répát rágcsálj: az édesburgonya, a spenót, és a pirospaprika is kiváló A-vitamin forrás. 

Az étcsoki sem javítja a látást.

Kétségtelen, hogy a magas kakaótartalmú csokoládéban számos jótékony szerves vegyület található, amik pozitív hatással lehetnek – többek között – szemed egészségére is, viszont a kérdéskör itt is sokkal bonyolultabb ennél. Az étcsoki látásjavító tulajdonságával kapcsolatban általában a flavanoidok pozitív élettani hatásaira szoktak hivatkozni, ugyanis ezek a vegyületek megfelelő körülmények között javítják a vérkeringést, ezáltal a szem vérellátását is. 

Korábban megírtuk részletesen, hogy milyen vitaminok, ásványi anyagok, és szerves vegyületek segítik megőrizni szemed egészségét, ahol kitértünk a flavanoidok szerepére is. A flavanoidok nem önmagukban, hanem különböző antioxidáns hatású vitaminokkal együttesen fejtik ki jótékony hatásukat. Önmagában azt állítani, hogy csupán az étcsoki javítja a látást, nem helytálló, és nem is tudományosan bizonyított. Ahhoz, hogy megőrizzük szemünk egészségét, ezáltal látásunk élességét is, változatosan kell táplálkoznunk. Tudjuk, hogy nem ezt a választ vártad, de sajnos ez az igazság.

Sajnos a bor sem javítja a látásod, sőt…!

Ha túl sokat iszol belőle, csak homályosabban fogsz látni! 

A viccet félretéve: az utóbbi időben egyre népszerűbb az a hipotézis is, hogy egy kis pohár bor csökkenti az olyan időskori betegségek kialakulásának kockázatát, mint a makuladegeneráció, ezáltal jótékony hatással van a látásunkra is. A feltételezett pozitív hatás mögött a rezveratrol nevű vegyület áll, amely öregedésgátló, rákellenes, csökkenti a vércukorszintet, és javítja a vérkeringést – állatoknál. Jelenleg ugyanis nincs embereken elvégzett pozitív vizsgálati eredmény arra vonatkozóan, hogy a rezveratrol valóban rendelkezne az előbb felsorolt jótékony hatásokkal. 

Milyen csodálatos is lenne, ha szemünk egészségének megőrzéséhez és látásélességünk visszanyeréséhez elég lenne csupán naponta borozgatnunk kicsit, vagy este étcsokit majszolnunk. A rideg valóság az, hogy ha látásproblémával „nézel szembe”, a legbölcsebb az, ha megkeresed a hozzád legközelebb eső optikát OPTIKAKERESŐNK segítségével, hogy az ott dolgozó szakemberek személyre szabott szemüveget készíthessenek neked, amellyel valóban visszanyerheted éleslátásod.  

Az OPTIKAKERESŐ segítségével megtalálhatja az önhöz legközelebbi optikai szaküzletet! Ne bízza a véletlenre a szakember kiválasztását, használja megbízható keresőnket!

Addig is kövesd Facebook oldalunkat frissülő tartalmainkért!
Tudj meg rólunk többet Youtube csatornánkon: http://bit.ly/SzeretemASzemem_YouTube