Kezdőlapkisokos Szemüvegtárolás egyszeregy – tok vagy nem-tok, ez itt a kérdés!

Szemüvegtárolás egyszeregy – tok vagy nem-tok, ez itt a kérdés!

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

A megfelelő tárolás életet menthet – legalábbis a szemüveged élettartamára biztosan jó hatással lesz, ha nem csak a megfelelő tisztításra, de a megfelelő tárolásra is figyelmet fordítasz. Bár egyszerűnek tűnik a téma, biztosan te is tanulni fogsz az alábbi írásunkból, így akármilyen rutinos szemüvegviselő is vagy, érdemes tovább olvasnod! 

A címben feltett válaszra röviden a válasz az, hogy igen, tok! De szeretnénk kicsit jobban elmagyarázni, hogy miét inkább tok, mint „nem-tok”, hogy a kétkedőket is meggyőzhessük, és így megmenthessünk pár ártatlan szemüveg-életet. Íme: 

„Szóval azt mondjátok, nem elég, ha az asztalon tárolom a szemüvegem…?„

Valóban nem elég, aminek két igen triviális oka van. Az egyik az, hogy ha csak egyszerűen az asztalon tárolod, bármikor leverheted te vagy bárki más onnan, aminek repedés, törés is lehet a végeredménye; a másik pedig az, hogy a por és a kosz makacsul be tud ülni a szemüveg különböző részeibe, ami hosszútávon akár viselési vagy látási nehézséget is okozhat: szorulhatnak a szárak, meglazulhatnak az illesztések, megkarcolódhatnak a lencsék, stb.

„Jó, akkor majd mindig nálam lesz a zsebemben, vagy feltolom a homlokomra!”

Minél több mindent tárolsz a zsebedben, annál több mindennel fog érintkezni a szemüveglencséd, és annál több karc és sérülés is lesz rajta. Ráadásul elég csak egyszer a fotelbae huppannod úgy, hogy elfelejtetted: a szemüveged a farzsebedbe tetted, és már indulhatsz is a pótszemüvegedért. Ha pedig folyamatosan a homlokodon hordod a szemüvegedet, előbb-utóbb le fog esni a fejedről, hiszen a szárak meglazulnak egy idő után.

„A nyakamba azért csak akaszthatom, nem?”

Mi nem javasoljuk. Tudjuk, hogy kényelmes, de rengeteg veszélyt hordoz magában az, ha a szemüvegedet a nyakadon lógatva hordod: bármilyen bútornak nekiütheted véletlenül, beleakadhat egy kilincsbe, vagy akár te is belegabalyodhatsz, és már kész is a baj! Minél több ütés éri a szemüveget, annál hamarabb elhasználódik és megy tönkre. Ha fontos, hogy látásjavító eszközöd a lehető legtovább funkcionáljon, tárold mindig tokban! 

„Előtúrok akkor valamilyen tokot, jó lesz az!”

Biztos van jó pár régi szemüvegtok a fiókban, de itt is érdemes megállni egy kérdésre: elég nagy a tok a szemüveghez? Ha a szemüvegtok a ’90-es évekből maradt ránk, nagy valószínűséggel keskenyebb lesz, mint amekkorában a szemüvegünk kényelmesen elfér, ez pedig – főleg melegebb időben – akár a szemüveg eldeformálódását, törését is okozhatja. Érdemes kerülni a puha szemüvegtokokat is, hiszen azok sem védik az esésektől megfelelően a szemüveget, továbbá a lencséhez érő anyagfelület például csúnyán összekarcolhatja a lencsét. Szerencsére a lehetőségek tárháza szinte végtelen, rengeteg féle formájú és méretű szemüvegtokot be lehet ma már szerezni itthon is. OPTIKAKERESŐNK segítségével megtalálhatod a hozzád legközelebb eső szaküzletet, és könnyedén információt kérhetsz a meglévő tokkészletről. 

„Meggyőztetek, rendben, veszek magamnak egy kemény szemüvegtokot…”

Csak magadnak? Reméljük, a családban minden gyermeknek van legalább egy megbízható forrásból származó napszemüvege, amelynek szemüvegtokja is van. Ha azt látod, hogy a csemete nem igazán vigyáz az értékes holmira, érdemes neki egyrészt jó példát mutatnod azzal, hogy elkezdesz figyelni te is arra, hogyan tárolod a szemüveged, de jó ötlet lehet egy menő szemüvegtok beszerzése is, amin kedvenc rajzfilmfigurája vagy valamelyik példaképe szerepel. Ezzel a kis trükkel biztos hamarabb nyúl a szemüvegtokért.

„Van még valamilyen plusz tippetek?”

Mindig van! Ha azért nem hordod szívesen a szemüveget tokban, mert idegesít, hogy folyton ki- és be kell tenned a táskádba, érdemes lehet beszerezned egy övre csatolható szemüvegtokot. Így biztosan mindig kéznél lesz a tok, nem veszik el, és a táskában sem kell folyamatosan turkálnod, hogy megtaláld a szemüvegedet.