KezdőlapLátásproblémákSzemegészség A tisztánlátás kedvéért

A tisztánlátás kedvéért

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Az kizárt, hogy a bezártság örökké tartson, ezért foglalkoznunk kell a látásunkkal. Akár szabadban vagyunk, akár beltérben – a szemünk egészsége, a látásunk kiemelt figyelmet érdemel.

Az elmúlt év bővelkedett a szemünket – látásunkat – fokozottan terhelő feladatokban. A szülőknek a Home Office, a gyermekeknek az online oktatás, és ezek mellett még a „szokásos” online felületeken való folyamatos jelenlét, mind-mind terhelte szemünket. Ahhoz, hogy tudjuk milyen hatással volt – illetve van – és lesz ez a rengetek digitális eszköz használatával telt idő a szemegészségünkre, figyelnünk az esetleges változások jeleire!

Milyen jelekről is van szó?

Amikor egyértelmű, hogy valami probléma van a látásunkkal – például nem látjuk a autón a rendszámokat, a TV-t, vagy a monitort, illetve a telefonunkat – akkor egyszerűbb dolgunk van. Keresünk egy optika szaküzletet és bejelentkezünk egy látásvizsgálatra, ahol egy diplomás optometrista teljeskörű vizsgálattal megállapítja milyen korrekcióra van szükségünk ahhoz, hogy ezután a lehető legtökéletesebben lássunk. Amennyiben az optometrista a vizsgálat során bármilyen szemészeti problémára utaló jelet talál, tovább küldi szemész szakorvosi vizsgálatra.

Előfordulhatnak olyan esetek is, amikor egyéb tünetek, például fejfájás, szédülés kísérik a látásromlást. Ilyen esetekben is szemész szakorvosi vizsgálat szükséges ahhoz, hogy megállapítható legyen a tényleges ok.
Manapság már nem csak a könyv és a TV a két „látnivaló”, hanem már közelre is legalább négy (telefon, tablet, laptop, monitor) különböző távolságra kell jól látnunk.

Amennyiben a tökéletes látáshoz a munkánkban is nélkülözhetetlen a szemüveg, akkor mindenképp forduljunk a munkáltatónk üzemorvosához, hogy – a jogszabályok által biztosított lehetőségek keretein belül – munkahelyünk támogathassa a monitor éles látását biztosító dioptriás szemüveg beszerzését. Az ehhez szükséges vizsgálatot jelenleg rendelőkben és az optika szaküzletekben vizsgáló szemész szakorvosok végzik.

Abban az esetben, ha csak a mindennapi életünkhöz használunk látáskorrekciós eszközt – kontaktlencsét, szemüveget – akkor lehetőségünk van, amennyiben rendelkezünk ilyen számlával, egészségpénztári elszámolást igénybe venni. Ehhez optometrista által kiállított igazolást kell benyújtanunk az Egészségpénztár felé, melynek igényét előre ajánlott jelezni a vizsgálat előtt.

Az optikák honlapján illetve az optika bejáratánál található SZÉP Kártya logó jelzi, ha a vizsgálatot szép kártyával is tudjuk fizetni.

Ahhoz, hogy teljes képet kapjunk a látásunkkal kapcsolatos vizsgálatokról és fizetési lehetőségekről, érdemes a világhálón is tájékozódva olyan szaküzletet keresni, ahol minden kérdésünkre választ kaphatunk.

Ha szeretnél felkeresni egy optikát látásod ellenőrzésének céljából, akkor használd az oldal optikakeresőjét!