KezdőlapLátásproblémákSzemegészségÉles látás – jó tanulás

Éles látás – jó tanulás

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

A gyermekek látásának folyamatos ellenőrzése kiemelkedően fontos. Kisgyermekkorban rengeteg változáson, fejlődési szakaszon esik át a szem, akár rövid idő alatt is kialakulhat a látás rendellenessége vagy szembetegség. Korábbi cikkünkben már érintettük a témát; most arra is kitérünk, hogy itthon milyen kötelező szűrővizsgálatokon esnek át a gyermekek, mi mit tehetünk gyermekünk szeme egészségének megőrzéséért, és hogyan tudjuk tehermentesíteni a szemüket.

Az első hat év

Egy gyermek látásának egyik legmeghatározóbb időszaka az első hat év. Mire iskolaérett lesz, a szeme a legjelentősebb fejlődési szakaszokon átesik, ez viszont nem jelenti azt, hogy ha addig nem alakul ki valamilyen rendellenesség, és ezután sem fog.

A hazai rendszer szerint először havonta, majd évente, végül kétévente esnek át a gyerekek látásszűrésen. Gyermekeink látása a mi felelősségünk! Amennyiben a védőnő vagy a házi gyerekorvos bármilyen rendellenességet talál, fontos, hogy komolyan vegyük a problémát, hiszen nagyon rövid idő alatt akár komoly elváltozások is kialakulhatnak.

Fontos szempont a témában az is, hogy bár a látásszűrés során a legtöbb problémára fény derül, a végső diagnózis felállításához szakember segítségét kell kérni. Képzett szakemberek, szemorvosok és optometristák képesek csak a tényleges probléma megnevezésére, így érdemes mielőbb gyermekekkel is foglalkozó optikát keresnünk a környékünkön.

OPTIKAKERESŐnkkel megtalálhatod a hozzád legközelebb eső olyan optikát is, amely foglalkozik gyermek látásvizsgálattal is.

Érdemes rendszeresen tesztelnünk nekünk is gyermekünk látását otthon. Elég, ha figyeljük, milyen közelségben tartja a könyvet, valamint, hogy milyen messziről ismer fel betűket, formákat. Így azt is megelőzhetjük, hogy egy esetleges, nem időben észrevett látásromlás befolyásolja gyermekünk teljesítményét az iskolában, vagy akár a sportolás közben.

Bizonyos időközönként figyeljük meg, gyermekünk milyen távolságról olvas, játszik, vagy milyen messziről ismer fel tárgyakat, számokat. Így hamarabb észrevesszük, ha változik látása.

A modern kori változások 

A modern kor vívmányai a rengeteg pozitívum mellett negatívumokat is rejtenek magukban. Már egészen pici kortól kezdve a gyermekek tableten néznek mesét, azon játszanak, majd a számítógépük és a telefonjuk lesz a legjobb barátjuk. A kék fény okozta problémákról már korábban írtunk, de a 40 centiméteres olvasási távolság betartása is fontos.

A sok közelre fókuszálás nagyon fárasztja, igénybe veszi a szemet, amire a legjobb megoldás az, ha megtanítjuk gyermekünknek, hogy bizonyos időközönként fókuszáljanak távolabbi tárgyakra, pontokra is. A 20-20-20-as szabály értelmében például érdemes 20 percenként legalább 20 másodpercig egy 20 láb (6 méter) messzi tárgyra fókuszálni, ablakon keresztül az eget nézni.

Tanítsuk meg gyermekünknek, hogy milyen távolságról érdemes a könyvet vagy a számítógépet nézni.

A szemmagasság fontossága

A képernyő elhelyezkedése is fontos szempont: a kijelző maximum szemmagasságban legyen. Érdemes kék fényszűrős szemüveget választanunk gyermekünknek, amellyel későbbi, komoly szembetegségek kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük. A szemüvegen kívül a minél több kültéri elfoglaltság is sokat segíthet: a sportolás, a kirándulás is hozzájárul gyermekünk szeme egészségének megőrzéséhez.

Amennyiben gyermekünk sportol és szemüvegre van szüksége, számos különböző látásjavító eszköz között, amelyek között mindenki megtalálhatja  azt a tökéletes megoldást, ami nem befolyásolja a teljesítményét. Erről a témáról már írtunk korábban is, a cikket ITT olvashatod el.

Gyermeked sportol? Számtalan megoldás létezik számára is! A dioptriás úszószemüvegtől kezdve a fejre erősíthető biciklis szemüvegig bármilyen sportot űző gyermek megtalálhatja a számára legmegfelelőbb megoldást.

Szeretnéd gyermeked látását megvizsgáltatni? OPTIKAKERESŐnk segít megtalálni azt a hozzád legközelebb eső szaküzletet, amely foglalkozik gyermek-látásvizsgálattal is!