KezdőlapLátásproblémákSzemegészségAz első szemvizsgálat - Hány éves korban érdemes először gyermekünk látását megvizsgáltatni?

Az első szemvizsgálat – Hány éves korban érdemes először gyermekünk látását megvizsgáltatni?

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

A látás fontossága a fejlődő gyermek életében

Tanácsos már korai gyermekkorban kiszűrni a szemproblémákat, hiszen a gyermekek a legtöbbet a látásnak köszönhetően tanulnak. A tanulás során ugyanis – az első 12 évben különösen – az ember az információk 80%-át vizuális információkon keresztül szerzi. Ilyenek például a táblára írt szavak az iskolában, a felnőttektől származó viselkedésminták és a mai világban már a számítógép, tablet vagy televízió képernyőjén megjelenő képek is.

Az első hat év szerepe

A látás fejlődésének meghatározó időszaka az első hat év, ebből különösen érzékeny időszak az első kettő. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a gyermekeket már csecsemőkorban is elvigyék a szülők szemvizsgálatra: az első vizsgálatot érdemes 6-9 hónapos kor között végezni, majd 2-5 éves kor között is ajánlatos évente legalább egyszer felkeresni egy szemész szakorvost, iskolás korban (6-19 éves kor között) pedig évente szükséges kontroll vizsgálatra járni. Ha a családban előfordul a szemüvegesség, mindenképpen ajánlott a gyereket évente szűrővizsgálatra vinni, még akkor is, ha nincs panasza.

A látás olyan egyedi, mint az ujjlenyomat. Akár a saját, akár csalátod látásáról van szó, mindig fordulj szakemberhez!

Aggasztó statisztikák

A kanadai Optometrista Szövetség (CAO) adatai szerint minden negyedik iskoláskorú gyermek diagnosztizálatlan látási problémával küzd, ami sokkal nehezebbé teszi a vizuális tanulást. A CAO szerint a látásproblémákkal küzdő felnőttek 88%-ának tanulmányait, és ezáltal iskolai végzettségét, pályaválasztását valamint szakmáját és foglalkoztatását is közvetlenül befolyásolta a látásproblémája. Igyekezzünk tehát gyermekeink számára tökéletes látást „alkotni”, így biztosítva számukra a komfortérzetet és a tanulás megkönnyítését.

A szülő felelőssége

A szülők több mint fele tévesen azt gondolja, az ő gyermekének biztos nincs semmilyen jellegű látásproblémája, ám nagyon sokan tévednek. A gyermekek ugyanis nagyon sokszor – főleg a beszédfejlődés előtti időszakban – ki sem tudják fejezni, hogy milyen problémájuk van, ráadásul azt gondolják, mindenki más is ugyan úgy látja a világot, ahogyan ők, így nem is feltételezik, hogy rossz lenne a látásuk. Egyértelmű jelek és panaszok nélkül pedig a szülők sem feltételezik a probléma meglétét. Ahhoz, hogy egy gyerek valóban megtanuljon
látni, fontos, hogy a korai időszakban megjelenő szervi eltéréseket – szemizomegyensúlyi vagy fénytörési hibákat – a szakorvos minél előbb diagnosztizálja és kezelje.

A gyerekek a világ nagy részét vizuális úton ismerik meg, és ez különösen igaz az iskolában eltöltött időre. A gyenge látás ily módon késleltetheti a gyermekek fejlődését, megnehezítheti a fizikai tevékenységek elsajátítását és a koordináció fejlődését is.

Egészségkárosító hamis információk

A közhiedelemmel ellentétben a rövidlátás nem múlik el a kor előrehaladtával (vagyis nem lehet kinőni), és szemtornával sem lehet befolyásolni a biológiai adottságokat. Ez azzal magyarázható, hogy a rövidlátás kialakulásának alapvetően anatómiai okai vannak: akkor jelentkezik, ha a csontos szemüreg hosszabb a normálisnál, illetve a lencse felszínének domborúsága is okozhat fénytörési problémát, ami gyengíti az éleslátást.

Európában az emberek 25%-a rövidlátó, a gyerekek esetén is hasonló arány figyelhető meg. A digitális eszközök, valamint az olvasásos tanulás miatt várhatóan ez az arány tovább fog növekedni.

A gyermekek egyre fiatalabb korban kezdenek digitális eszközöket használni, így látásukra kiemelten nagy figyelmet kell fordítanunk.

Digitális eszközök hatása

A képernyő előtt eltöltött idő is nagyon káros hatással van a gyermekek szemére és látására. A károsodás a retinán már 6-7 éves korban is kimutatható, ugyanis a szem ideghártyáját ellátó apró erek, beszűkülése figyelhető meg. A digitális eszközök által kibocsátott kék fény, és a folyamatos közelre történő fókuszálás a felnőttek szemének sem tesz jót, ezek a tényezők még nagyobb mértékben tudják károsítani a fiatal, fejlődő szemet és szemizmokat.

Ahhoz, hogy nyugalmi állapotba kerüljenek és pihenni tudjanak, 5 méternél messzebbre kell nézni. A szemizmok pihentetésére alkalmas lehet a szabadban eltöltött bármilyen jellegű tevékenység: kirándulás, kerékpározás, kocogás, csapatsportok. Tanácsos a gyerekeknek szabadidejükben minél kevesebb időt tölteni a számítógép és a különböző okoseszközök képernyője előtt, hiszen az
iskolában nagy igénybevételnek van kitéve szemük az olvasás/írás, tehát a közelre történő fókuszálás miatt.

Kancsalság

Gyermekkorban a távollátás és a rövidlátás mellett gyakran előforduló szemészeti probléma a kancsalság is. A kancsalság nem egyszerű fénytörési hiba, hanem a két szem együttműködési zavara, amely tanult, bonyolult reflex, tökéletes kiépülésére csak az élet első éveiben van esély. A kancsalság leggyakoribb tünetei a ferde fejtartás, a hunyorgás, a szemek könnyezése, dörzsölése, valamint a fénykerülés. Az ilyen tünetekkel nem szabad várni, azonnal orvoshoz kell fordulni. A kancsalságot az első évben takarásos módszerrel, később pedig szemüveggel lehet a leghatékonyabban kezelni.

Bizonyos genetikai szembetegségeket – például a veleszületett szürke- vagy zöldhályogot – nagyon korán, akár már 2-3 hónapos korban ki lehet szűrni. Az ilyen jellegű betegség elhanyagolása hosszú távon ronthatja az életminőséget, gyermekeknél például fejlődési és tanulási nehézségeket produkál, de az időben észrevett és műtéttel kezelt betegeknél megállíthatók ezek a folyamatok.

Összefoglaló

Az akár genetikai, akár szerezett szemproblémák korai felismerése nagyon fontos, hiszen így hamar, már fiatal korban korrigálhatók az eltérések. A korrekciónak köszönhetően pedig megszüntethetők a rossz látás miatt kialakult tanulási nehézségek, és javulhat a gyermekek életminősége, komfortérzete is.

Szeretnéd gyermeked látását megvizsgáltatni? OPTIKAKERESŐnk segít megtalálni azt a hozzád legközelebb eső szaküzletet, amely foglalkozik gyermek- látásvizsgálattal is!