Kezdőlapkisokos Optika-kisokos – Látásvizsgálattal, látásellenőrzéssel kapcsolatos fogalmak

Optika-kisokos – Látásvizsgálattal, látásellenőrzéssel kapcsolatos fogalmak

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Bár életünk során szinte mindannyian találkozunk az alábbi kifejezések valamelyikével, sokan még sincsenek tisztában azzal, melyik mit jelent. Összeszedtük az optikákban vizsgálat során leggyakrabban elhangzó szavakat és kifejezéseket, majd egy helyre gyűjtöttük és elmagyaráztuk őket, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek. Igyekeztünk közérthetően fogalmazni, amennyire a kifejezés engedte.

Ha részletesebben is érdekel, egy-egy kifejezés jelentése, bátran kérdezd meg optikusodat éves látásellenőrzésed alatt! A hozzád legközelebbi optikus szaküzletet OPTIKAKERESŐNK segítségével, pár kattintással találhatod meg.

 • Látásellenőrzés: Az optikus végzi el a jogszabályban előírt körülmények között. Ilyenkor a szakemberek azt vizsgálják, hogy mennyire megfelelő az adott személy látásélessége. Ellenőrzik, hogy látjuk-e megfelelően az elénk vetített ábrákat, számokat. Ha még nem volt szemüvegünk, az eljárás akkor is hasonló: a szakemberek azt nézik, hogy szabad szemmel mennyire látunk jól, mennyire látunk élesen. Amennyiben a látásellenőrzés eredményeként kiderül, hogy látásunk nem 100 százalékos, teljeskörű látásvizsgálatot kell végezni.
 • Látásvizsgálat: Ebben az esetben a diplomás optometrista megnézi, hogy a vizsgált személy mennyit lát szabad szemmel és ehhez képest milyen dioptriára vagy további korrekcióra van szüksége a tökéletes látás eléréséhez. E mellett felmérik a szem állapotát és egészségét is, amennyiben betegségre utaló jelet találnak, tovább küldik a pácienst szemész szakorvoshoz. Kontaktlencseviselő esetében a szaruhártya állapotát is megvizsgálják.
 • Szemnyomás: A csarnokvíz nyomása a szemnyomás, vagy szembelnyomás, amely normálisan 12-21 Hgmm között ingadozhat. Ennek megnövekedett értéke szembetegségre utal, amely az elfolyás akadályozottságának következménye. Ekkor különböző típusú zöldhályog, glaukóma alakul ki.
 • Réslámpás vizsgálat: A réslámpa a szemészeti alapvizsgálat nélkülözhetetlen kelléke, amellyel lehetővé teszi a szemhéjak, a szem elülső részeinek, a szemlencsének, az üvegtestnek és a retinának (látóideghártyának) a gyors vizsgálatát. A vizsgálat néhány másodpercet vesz igénybe, és a szem érintése nélkül történik.
 • Dioptria: A dioptria a lencséket és a görbült felszínű tükröket jellemző fizikai mennyiség. Értéke egyenlő az adott lencse, illetve tükör méterben mért fókusztávolságának reciprokával. Mennyiség jele: D, vagy DPT.

A dioptria a korrekciós igény meghatározására szolgáló mértékegység.

 • Binokuláris látás: A binokuláris látás anatómiai alapja a két szem külső izmainak egyensúlya és a jobb és bal szem optikai tengelyeinek szimmetriája.

Javaslatom: Kétszemes látás során a jobb és bal szem látóideghártyáján keletkezett képet az idegrendszer egy közös képpé olvasztja össze. Ennek alapfeltétele a mindkét szem anatómiai és funkcionális épsége.

 • Szabványosított teszttábla a látásélesség vizsgálatához. A látásélességet tört formájában fejezik ki (pl. 5/5), amelyben a számláló a vizsgálati távolságot jelöli, a nevező pedig azt a távolságot, amelyben egy normális látású személy el tudja olvasni a táblán lévő betűket. Például, ha a legkisebb betűk, amelyeket a vizsgált személy még el tud olvasni, az 5/5-as sorban vannak, azt jelenti, hogy a betűket 5 méter távolságból élesen látja, a normális látóélessége 1,0.

Snellen tábla: astigmatizmus tengelyének és mértékének meghatározására szolgál.

 • Látásélesség: Tört (pl. 5/5), amelyben a számláló a vizsgálati távolságot jelöli, a nevező pedig azt a távolságot, amelyben egy normális látású személy el tudja olvasni a táblán lévő betűket.

Tevékenység szerint:

 • Optikus: Az optikus/látszerész felírt vizsgálati lelet alapján elkészíti a szemüveget, szemüvegkeretet és szemüveglencsetípust ajánl, szemüveget készít, illetve keretet szerel.
 • Optometrista: Az optometrista diplomával rendelkező szakember, aki teljeskörű látásvizsgálatot végez, szemüveget ír fel távolra, olvasásra és monitor előtti munkavégzéshez, valamint kontaktlencsét illeszt. Dioptriás korrekciót kizárólag optometrista és szemész szakorvos írhat fel! Amennyiben az optometristának látszerész végzettsége is van, úgy szemüveget is készíthet, keretet is ajánlhat.
 • Szemész szakorvos: A szemész szakorvos orvosi egyetemi végzettséggel és szemész szakorvosi szakvizsgával rendelkezik, aki teljeskörű látásvizsgálatot végez, szemüveget ír fel, és ezek mellett ő foglalkozik a szem betegségeivel is: így műthet, és gyógyíthat. Fontos, hogy egészségügyi panasz kapcsán, például gyulladt vagy váladékozó szem, vagy akár szervi elváltozás esetén szemorvoshoz szükséges fordulni.