Veszélyes hamisítványok

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Biztosan te is találkoztál már a strand bejárata előtti vagy utáni kis bódékkal, ahol akár márkás napszemüvegeket is lehet vásárolni gyanúsan olcsón. Sőt. Az online vásárlás elterjedésével a hamisítványok és gyenge minőségű termékek még elérhetőbbé váltak, gyakorlatilag pár kattintással egy-két ezer forintért olyan modellekhez juthatunk, amelyek eredeti ára a több százezer forintot is elérheti. Mivel az UV 400-as szűrőt jelző felirat a legtöbb lencsén megtalálható, ritkán aggódunk a minőségük miatt, pedig érdemes odafigyelni, a napszemüvegek biztonsága ugyanis nem csak az UV szűrőn múlik.

Ha körülnézünk az interneten, gyakorlatilag percek alatt találhatunk eredetinek tűnő Gucci, Ray-Ban, vagy Persol modelleket fillérekért, és még a házhoz szállítás is ingyenes – meg úgy is, hogy a világ másik végéről érkezik a napszemüveg. Ezzel szemben az eredeti, jó minőségű napszemüvegek 20-30.000 forint alatt nemigen állnak meg, arra pedig, hogy kimennek a divatból, vagy elveszítjük őket, igen nagy az esély. Csábító az ár, de biztosak lehetünk abban, hogy nem éri meg.

Az egyik legfontosabb szempont a lencsék minősége.

Lehet elsőre azt gondolnánk, hogy főleg az UV-szűrő, vagyis inkább annak hiánya miatt értelmetlen hamisítványt vagy rossz minőségű szemüveget választani, de érdekes módon nem ez a fő probléma. Az Európai Unión belül csak UV-szűrővel ellátott szemüveget lehet forgalmazni, és bár előfordul, hogy a lencsén lévő jelzés nem fedi a valóságot, többnyire jól szűrik a sugarakat.

A legtöbb olcsó szemüveg lencséje nem optikai lencse, hanem lemezből alakra vágott lap, ami meleg hatására hajlítható meg. A szűrőrétegeket csak tökéletes optikai lencsére lehet felvinni, tehát hiába jó a szűrő, ha az alap nem megfelelő minőségű, a napszemüveg nem látja el fő feladatát.

A másik nagy probléma a hamis szemüvegekkel az, hogy torzíthatnak. Ha a napszemüveg gyártója nem végez precíz munkát, a torzítás miatt a viselet nem csak hogy kényelmetlen, de fejfájást és hányingert, később pedig látáskárosodást is okozhat.

Ha már a márka, a presztízs és a minőség nem annyira fontos, legalább a szemünk épségére figyeljünk. Egy valóban rossz lencse miatt a pupilla kitágul, így még több káros sugárzást nyel el, mint napszemüveg nélkül. Magyarországon évi 65.000 szürke-hályog műtétet végeznek el, és a legutóbbi statisztikák szerint ebből több, mint 3000 esetet közvetlenül az UV-sugárzás okoz. A nyikorgó szemüvegszárakról, karcokról és törésekről pedig nem is ejtünk szót!

Amennyiben kérdés merül fel a saját szemüvegek szűrőjét illetően, érdemes megnézetni azokat valamelyik közeli optikában. Ha a szemüveg viselése fejfájást vagy szédülést okoz, nem éri meg várni, attól érdemes minél hamarabb megszabadulni.