KezdőlapLátásproblémákSzemegészség Viszket a szemem, koronavírusos vagyok? 

Viszket a szemem, koronavírusos vagyok? 

Kapcsolódó cíkkek:

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Az utóbbi időben több hír is napvilágot látott, miszerint a kötőhártya-gyulladás koronavírus fertőzés jele is lehet. Viszont mielőtt végbe menő következtetéseket vonunk le egy kis szemviszketés után, érdemes átnéznünk a valós tényeket.

Mi az a kötőhártya-gyulladás?

A szem kötőhártyája a bőrrel együtt a szemgolyónk védőszerve, a szemhéj belső felszínét és a szemgolyót fedi; vékony, áttetsző, erekben gazdag réteg. Leggyakoribb megbetegedései a gyulladások, amelyek első helyen szerepelnek az úgynevezett „vörös szem” létrehozásában.

Milyen típusai vannak?

A kötőhártya-gyulladásnak több típusát különböztetjük meg. A gyulladások okai lehetnek bakteriális, és vírusos infekciók, de okozhatják chlamidyák, gombák, allergiás folyamatok. is. A panaszok esetén az optikus szakember és optometrista kolléga is segítséget nyújtha megfelelő iránymutatással, de a diagnózis megállapítását bízzuk szemész szakorvosra.

 • A leggyakrabban előforduló kötőhártya gyulladások típusai:
  Bakteriális kötőhártya-gyulladás: Gennyesedést okozó baktériuma (sárgászöld színű váladék)  például a tüdőgyulladásért is felelős streptococcus, gennyesdést nem okozó baktériuma például a bőrfertőzést is okozó staphylococcus. Ezek mellett számos más baktérium is okozhat hasonló tüneteket, például a különböző nemi betegségekért felelős chlamydia vagy a gonorrhea.
  Jellemző tünetek: idegentest-érzés, viszketés, szúró érzet, vérbőség, fénykerülés, könnyezés, duzzadt, vörös szemhéjak.
 • Allergiás kötőhártya-gyulladás: A tavaszi és nyári, koraőszi allergiaszezonban sokaknál jelentkezik, amit első sorban a levegőbe jutott különböző pollenek okoznak Kezeléséhez szemész szakorvos mellett allergológus szakember segítségére is szükség lehet.
  Jellemző tünetek: eltérő mértékű vérbőség, viszketés, könnyezés, minimális váladék, tüsszögés, orrdugulás, garatviszketés
 • Szemszárazságból adódó kötőhártya-gyulladás: A szemünket számos környezeti hatás száríthatja, úgy, mint például a téli időszakban a fűtés során kialakuló száraz levegő, nyári időszakban a légkondicionáló és ventilátor használata, túlzott képernyő előtti munkavégzés és ezáltal csökkent mennyiségű pislogás, kevés folyadékbevitel. A szemszárazság kialakulásáról és kezeléséről már írtunk korábban, írásunk részletesen beszámol a potenciális gyógymódokról is.
  Jellemző tünetek: vérbőség, idegentest-érzés, szúró és/vagy égő érzet
 • Vírusos kötőhártya-gyulladás: Többnyire enyhe lefolyású, egy része szisztémás betegségek részjelenségeként jelenik meg. Például felső légúti hurutot előidéző vírusok is okozhatják.

A koronavírus is egy felső légúti megbetegedéseket okozó vírus, így valóban előfordulhat, hogy a fertőzés során kötőhártya-gyulladásos tüneteket is észlelhet magán a beteg, viszont számos hasonló vírus ugyanúgy okozhatja ezeket a tüneteket.

Szemviszketést és kötőhártya-gyulladást sok minden okozhat, így nem érdemes azonnal koronavírus-fertőzésre gyanakodnunk, ha bepirosodott a szemünk.

Jellemző tünetek: diszkomfortérzés, fényérzékenység, láz, fejfájás, izomfájdalmak, felső légúti gyulladás

Azt is érdemes mérlegelni, hogy az első tanulmány, amely a kötőhártya-gyulladás és a koronavírus korrelációját vizsgálta, csupán 38 páciens eredményeit vette górcső alá, ami nagyon alacsony esetszámnak minősül. Ahhoz, hogy kimondhassuk a két betegség kapcsolatát, lényegesen több vizsgálatra és magasabb esetszámra lenne szükség.

A fentiekből egyértelműen látszik, hogy a koronavírushoz hasonló tüneteket okozó baktériumok és vírusok is okozhatnak kötőhártya-gyulladást, de számos más oka is lehet a betegség kialakulásának. Így, ha be is gyullad a szemed kötőhártyája, előbb mindenképpen konzultálj a tünetekről és körülményekről telefonon a hozzád legközelebbi optometrista kollégával vagy szemész szakorvossal.

A hozzád legközelebbi optikus továbbra is OPTIKAKERESŐNK segítségével találhatod meg.