Kezdőlapegyéb Vissza az irodába – vissza az optikába!

Vissza az irodába – vissza az optikába!

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Bár a naptár szerint nem kezdődik új év, az ősz mindig tartogat valami újdonságot a számunkra. A gyerekeknek kezdődik az iskola, a felnőtteknek pedig véget érnek a nyári szabadságolás gondtalan napjai és visszatérnek az irodába, illetve a monitorok elé.

Az elmúlt, járványtól sújtott időszak persze alaposan átformálta a munkahelyi szokásokat és helyenként olyannyira működőképessé vált a home office üzemmód, hogy teljesen van részben megtartják.

Mivel egyes kutatások szerint a home office egyik hátránya, hogy a dolgozók kevésbé érzékelik a munkaidő végét, hiszen effektíve nem kell „hazamenni”, ezért a monitor előtt töltött idő kitolódik.

Az éves látásvizsgálat egyébként is javasolt minden évben legalább egyszer, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, de egy ilyen terhelt időszak után szinte már-már kötelező.

Manapság már annyi időt töltünk a monitorok előtt, hogy a szakirodalom már nevet is adott az okozott tünetegyüttesnek, ez pedig a számítógépes látás szindróma. A kijelzőkkel dolgozók több, mint 60 %-ánál kialakul egy vagy több tünet is, melyek: szemszárazság, szemfáradtság, vörös, égő szem, fejfájás, hát, váll – és nyakfájdalom, szemfájdalom és konstans kimerültség.

Arról, hogy milyen alternatív módszereket alkalmazhatunk szemünk pihentetésére ebben a cikkünkben már írtunk. Egy kis szemtorna, megfelelő hosszúságú és pihentető alvás, a gyakori mozgás a szabadban, sokat segíthet a tünetek enyhítésében.

A legfontosabb azonban, hogy legyen egy megfelelő munkaszemüveged. A számítógépes munkához tervezett beltéri lencsékről tudni érdemes, hogy remekül működnek közelre és munkatávolságon belül is, de minden olyan tevékenységhez is megfelelőek, melyeket közeli vagy köztes távolságban végzel: főzés, csevegés, filmezés a tableten. Ezek a lencsék legtöbb esetben olyan rétegekkel vannak ellátva, melyek csökkentik a szemfáradtságot, szűrik a monitorok által kibocsátott káros kékfényt, és akár tükröződésmentes felületkezelést is kapnak, mely szintén nagy könnyebbség a szem számára munkavégzés közben.

Első körben, ellenőriztesd, hogy megfelelő-e a korrekciód, mert kár lenne tagadni, hogy az évek előrehaladtával a korábban megállapított dioptria változhat, és fontos, hogy a megfelelőt viseld.

Az öregszeműség, azaz a presbyopia pedig eléri a 35 év feletti korosztályt, ha tetszik, ha nem.😊 Ilyenkor a szemlencse már kevésbé tud alkalmazkodni. Ez esetben már homályosan láthatjuk a monitort, messzebb kell tennünk a könyvet, és már távolra is gondot okozhat az éleslátás. Ekkor lépnek képbe a multifokális szemüveglencsék, melyek mindezt korrigálják. 

Plusz egy tipp: A munkahelyen érdemes megérdeklődni, hogy milyen mértékben támogatják a szemüvegkészítést, a monitorok előtt dolgozók számára, mely adómentes juttatásnak minősül, és a feltételeket a jelenleg is hatályos 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet tartalmazza.

Optikakeresőnk segítségével pedig keresd meg a hozzád közeli optikus szakembereket, hogy gördülékeny legyen a visszatérés a munkához!