KezdőlapSzemvédelemGyerekszemüveg Vigyázz, kész, sulikezdés!

Vigyázz, kész, sulikezdés!

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

A nyári szünet a gondtalanságról szól, legalábbis a gyerekeknek. Szülőként, azonban nem árt, ha időben felkészülünk a szeptemberi becsengetésre.

Mi arra bíztatunk minden szülőt – nemcsak a szemüveges gyerekek szüleit -, hogy vigyék el gyermeküket szemvizsgálatra egy évben legalább egyszer. Ez azért fontos, mert a gyerekkori látásproblémákra sokszor csak szemészeti vizsgálaton derül fény. Gyakran előfordul, hogy a gyermek nem érzékeli, hogy nem lát jól, hiszen nem tudja mihez viszonyítson, nem tudja mi a „normális”. A gyerekek szeme sok dioptriát képes alkalmazkodni, mely képesség aztán az évek előrehaladtával csökken. Ezeket az eltéréseket csak szemész szakorvos tudja diagnosztizálni.

Az sem elhanyagolható, hogy a kezeletlen látásproblémák akár tanulási nehézségekhez is vezethetnek, szemfáradást, fejfájást okozhatnak. Azzal segítünk a gyerekeinknek, ha megadjuk a lehetőséget, hogy a képességeiknek megfelelően teljesítsenek, és ne hátráltassa őket rajtuk kívülálló tényező. Sok szemüveg tett már sikeressé rosszul induló tanévet! 

Ha már szemüveges a gyermek, akkor neki külön előírás az éves szemészeti kontroll, mellyel a látásélesség változása követhető. Az elmúlt tanévben is több időt töltöttek a gyerekek a számítógépek előtt, hiszen a digitális oktatás odaszegezte őket a monitorok elé. Fontos, hogy kiderüljön, hogy a fokozott kékfény terhelés mennyire befolyásolta a látásukat!

Ezen túlmenően a szemüveg a gyerekek esetében pont olyan, mint a cipő, azaz idővel kinövik, és nagyobb keretet kell választani. Fontos, hogy a gyerek látótere minden irányba megfelelő méretű legyen, ezért sem a túl kicsi, sem a túl nagy keret nem ideális.

Létezik ugyan felületkezelés, mely csökkenti a karcolódás esélyét, de egy önfeledt és aktív vakáció, mégis képes nyomot hagyni a lencséken. Ezért iskolakezdés előtt érdemes megnézni, hogy nem szorul e cserére a lencse. Sok optika meglévő keretbe is cserél lencsét, így ha a keret még kifogástalan állapotban van, és a méretváltás sem időszerű, akkor költséghatékony megoldás a lencsecsere.

Ha a lencse rendben, a keretet akkor is fontos átvizsgálni, hogy egy kilazult csavar, vagy eldeformálódott szár ne okozzon bosszúságot a későbbiekben. Ezeket az apró problémákat bármelyik optikában az ott dolgozó szakemberek örömmel orvosolják.

Mindig hangsúlyozzuk a pótszemüveg fontosságát, ami gyerek és felnőtt esetében is szinte kötelező. Ha bármilyen baleset éri a szemüveget, akkor azt idő pótolni. De a dolgozatok, az edzések ilyenkor sem szünetelnek, pótszemüveg nélkül pedig csak a felesleges kudarcélmények gyűlnek.

Optikakeresőnk segítségével könnyen megtalálod azokat az optikákat, melyek gyerekszemészettel is foglalkoznak! Kérj időpontot mihamarabb!