KezdőlapSzemvédelemSportszemüveg Útravaló – Tárgyak, védelem és ötletek

Útravaló – Tárgyak, védelem és ötletek

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Tárgyak

Akár itthon, akár külföldön nyaralunk, néhány fontos tárgyat semmiképpen se felejtsünk el magunkkal vinni! Az természetes, hogy az igazolványaink nálunk vannak, de mindenképp legyenek velünk egészségünkkel kapcsolatos információkat tartalmazó dokumentumok is.

Nem maradhat otthon a rendszeresen szedett gyógyszereink listája, a vércsoportunkat, az esetleges allergéneket tartalmazó lista. Ezeket – a mai trendeknek megfelelően – tárolhatjuk akár applikáción. F

eltétlen legyenek velünk a látásunkkal kapcsolatos adatok is – a dioptriánkat tartalmazó vizsgálati lelet, és a lencsegyártó által kitöltött garanciakártya is. Amennyiben speciális korrekcióval rendelkezünk (műtét után, krónikus betegség esetén, stb.), akkor ajánlott az ezt tartalmazó dokumentáció másolatát – akár csak a telefonunkon, fénykép formájában – magunkkal vinni.

Védelem

A prevenciót sose tévesszük szem elől! Ugyanúgy, ahogy a napvédő kozmetikai termékeket és a napernyőt is automatikusan visszük magunkkal, legyen nálunk teljeskörű UV védelemmel ellátott szemüveg, napszemüveg is. Ajánlott a sapka, kalap, kendő valamelyikét is becsomagolnunk indulás előtt.

Amennyiben szaküzletben vásároltuk, akkor nagy bizonyossággal minőségi és megfelelő védelemmel rendelkező napszemüveget vihetünk magunkkal. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy már a dioptriás szemüvegek is rendelkezhetnek teljeskörű UV-, fény-, és tükröződés elleni védelemmel!

Amellett, hogy a velünk utazó gyermekünk/gyermekeink szemvédelméről ugyanúgy gondoskodunk, mint a magunkéról, ne feledkezzünk meg az Ő védelmükről sem – egy kis biléta a ruhán belül, vagy egy színes szilikon karpánt a szülő telefonszámával sok kellemetlenségtől kímélheti meg a nyaraló családot.

Ötletek

A legfontosabb a tartalék szemüveg, bár elhanyagolhatóak a kiegészítők sem. A szemüvegtok, a szemüveglencsékhez való tisztító kendő, (egy másikkal akár a telefonunk objektívjét is meg tudjuk tisztítani), a tisztító folyadék, vagy spray ahhoz is szükséges, hogy ne csak érezzük, hogy milyen klassz helyen nyaralunk, hanem lássuk is!

A szárazon – például pólóba – törölt szemüveglencse sokkal hamarabb karcolódik, sérül és jó, ha tudjuk, hogy a felületi sérülésekre nem vonatkozik a garancia. A vízen zajló szabadidős programok alatt jól jöhet egy szemüvegszárra könnyen feltehető fejpánt, ami megakadályozhatja a szemüvegünk/napszemüvegünk esetleges vízbekerülését és alámerülését.

A kontaktlencse viselőknek érdemes napi lencsét használniuk a nyaralás ideje alatt, mert egyszerűbb és higiénikusabb bánni vele, mint a havi lencsével. A szemszárazság megelőzésére érdemes szemcseppet is vinni magunkkal. Ebben az esetben is gondolnunk kell az UV-védelemre, ezért indulás előtt konzultáljunk kontaktológusunkkal és optikusunkkal, biztosan segítenek ellenőrizni napszemüvegünk UV szűrésének mértékét.

Még egy kis ráadás

A szállásunk/szállodánk nevét tartalmazó kártya a szemüvegtokban segíthet a strandon vagy a fürdőben hagyott szemüveg visszakapásában.
Ráadás plusz: soha ne tegyünk pénzt, vagy bankkártyát a szemüvegtokunkba, mert így könnyen szemüvegünk is áldozatává válhat egy “pénzéhes akciónak”.