KezdőlapSzemvédelemSzemüveg Tudd meg, milyen hatással van a hőmérséklet szemüveglencséidre!

Tudd meg, milyen hatással van a hőmérséklet szemüveglencséidre!

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

A hőmérséklet-változás hatásai a szemüveglencsékre mindig aktuális téma. Az, hogy milyen körülmény milyen negatív következményekkel járhat, sok összetevős kérdés. Cikkünkben igyekszünk a hőmérséklet és a szemüveglencsék minden rizikós találkozási pontjára kitérni. 

Miért veszélyes a – főleg hirtelen – magas hőmérséklet, vagy az extrém hőmérséklet-ingadozás szemüveglencséidre? 

A szemüvegek nagy alapossággal összeállított, érzékeny „műszerek”, amik bizonyos körülményekre érzékenyen reagálnak. A megfelelő tisztítás mellett a megfelelő tárolási hőmérsékeltre is figyelni kell, hiszen a legtöbben szeretnénk, ha szemüvegünk sokáig kitartana. 

A magas hőmérséklet, vagy a hirtelen hőmérséklet-változás, esetleg ingadozás azért veszélyes a szemüvegek lencséire, mert ezek hatására a lencse megrepedhet. Ha műanyag szemüveglencséről van szó, különösen figyelnünk kell, mert ezek hő hatására eldeformálódhatnak, elopálosodhatnak. Az alaplencse és a felületkezelések eltérő szerkezete sem segít a helyzeten: mindegyik máshogy reagál a magas hőmérsékletre, ami csak hatványozhatja a problémákat. 

Általánosságban elmondhatjuk, hogy 80°C, de leginkább 60°C fok felett már komolyan károsodhat egy szemüveg lencséje.  

Milyen helyzetekben kell különösen nagy figyelmet szentelnünk szemüveglencsénk épségére? 

  1. Ne tároljuk szemüvegünket az autóban, főleg ne a műszerfalon!

Biztosan tapasztaltad már te is, milyen elképesztően meleg lehet egy autóban, ha az a napon állt. Ahogy magadat, úgy szemüvegedet se tedd ki ennek a hőhatásnak! 

  1. Az ablak sem a legjobb hely szemüvegünk tárolására. 

Nem érdemes véletlenül sem az ablakpárkányon felejteni szemüvegünket, nem csak a napsütés miatt, hanem például a fűtőtestek által kibocsájtott magas hő miatt sem. 

  1. A szaunába, gőzfürdőbe se vigyünk magunkkal a szemüveget. 

Ha tehetjük, inkább szemüveg nélkül szaunázzunk, hiszen a kabinban akár 90 celsius fok is lehet, ami nagyon magas hőmérséklet egy szemüveg számára. 

  1. A konyha sem veszélytelen terep szemüveglencséink számára. 

Főzés közben is figyelnünk kell arra, milyen hőmérséklet-ingadozásnak tesszük ki szemüvegünket. Amikor például kinyitjuk a sütő ajtaját, hogy ránézzünk az ételre, tegyük le a szemüveget, nem csak azért, hogy ne párásodjon be, hanem azért is, hogy a sütőből hirtelen kiáramló forró levegő ne tegyen kárt a lencsékben. 

Amikor főzünk, mindig figyeljünk arra, hogy mielőtt például kinyitjuk a sütőt, tegyük le a szemüveget.

Balesetek bárkivel előfordulhatnak, ezért fontos, hogy legyen pótszemüveged!

Senki sem tökéletes, bárkivel megeshet, hogy akármennyire is figyel, véletlenül az autóban hagyja, vagy magán felejti a szemüveget főzés közben. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig legyen otthon egy tartalékszemüvegünk, hogy ha már megtörtént a baj, legalább tudjunk mihez nyúlni, és ne kelljen azonnal csapot-papot ott hagyni, és az optikába rohanni új szemüvegért. 

Mint ahogy láthatjuk, a szemüveglencsékre első sorban a magas hőmérséklet jelent nagyobb veszélyt. Persze a komoly hideg sem tesz jót a lencséknek, de itthon nem jellemző, hogy olyan helyzetbe kerüljünk, ahol a hőmérséklet -60 °C alá csökken.

A tárolás létfontosságú, ha szemüveged élettartamáról van szó, de van sok más egyéb szempont is, ami befolyásolhatja szemüveged élettartamát. A témáról már írtunk korábban, érdemes lehet EZT a cikkünket is szemügyre venned!

Már megtörtént a baj és új szemüvegre van szükséged? Vagy egyszerűen csak váltanál? OPTIKAKERESŐNK segítségével csupán pár kattintással megtalálhatod a hozzád legközelebbi optikai szaküzletet!