KezdőlapKontaktlencse Tudd meg, milyen hatással van a hőmérséklet kontaktlencséidre!

Tudd meg, milyen hatással van a hőmérséklet kontaktlencséidre!

Kapcsolódó cíkkek:

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Korábban már esett szó arról, hogy a magas hőmérséklet, a hirtelen hőmérséklet-változás, vagy az extrém hőingadozás milyen hatással lehet a szemüvegek lencséire. Jelen írásunkban azt foglaljuk össze, hogy a hőmérséklet milyen hatással lehet kontaktlencséidre! 

Milyen az ideális hőmérséklet a kontaktlencsék számára?

A kontaktlencséket ideális esetben szobahőmérsékleten tároljuk, ami 15-35°C-ot jelent. Mindig tokban, kontaktlencse-folyadékban tartsuk a lencséket, hogy ne száradjanak ki. A kontaktlencsék érzékenyebbek az alacsony hőmérsékletre, mint a szemüveglencsék, viszont a magasabb hőt jobban viselik náluk.

Kontaktlencsék és a hideg

Viselés közben nem kell izgulnunk a lencsék miatt. Amíg a szaruhártyánkon helyezkednek el, a szemünk folyamatosan „fűti” őket, így ideális hőmérsékletűek maradnak. A gond akkor kezdődhet, amikor a lencse nincs a szemünkben: a kontaktlencséket tilos hidegben, így télen autóban, esetleg hűtőben tárolni! A kontaktlencsék hidrogélből készülnek, de magas a víztartalmuk: ha a bennük lévő víz kikristályosodik, a kontaktlencse tönkremegy! 

Kontaktlencsék és a meleg

Zárt tárolóban a meleg általában nem okoz károsodást a kontaktlencsékben, viselés közben viszont szembesülhetünk pár, a magas hő okozta kellemetlen következménnyel: nagy melegben, erős napsütésben, esetleg a szaunában a magas hőmérséklet miatt a szemünk felszínéről, így a kontaktlencséből is fokozottan elpárologhat a víz, amitől viselése kellemetlen lehet, érzésre „szúrhatja” a szaruhártyát. 

A napi viseletű kontaktlencséknél különösen nagy figyelmet kell fordítani azok nedvesen tartására, ugyanis melegben ezek száradnak ki a leghamarabb. Ha túl hosszúra nyúlik a nap, és a 8 -10 órás viselési idő kitolódik, érdemes inkább kivenni a lencséket.

Egyébként a tisztánlátás végett fontos tudni, hogy a megfelelően hidratált és tárolt lencsék akár 120°C fokot is kibírnak, ugyanis ezen a hőmérsékleten fertőtlenítik őket csomagolás előtt. Ez azt is jelenti, hogy nem igaz az a tévhit, miszerint nagy melegben megolvadnak a kontaktlencsék.

Amikor kontaktlencsét vásárolsz, mindig érdeklődj az optikus szakembernél a kiválasztott termék tulajdonságairól, így a hőtűrő képességeiről is.

Hogyan védjük meg kontaktlencsénket a magas hőmérséklet negatív hatásaitól viselés közben? 

A megfelelő tárolás mellett két további fegyverünk van: az egyik a szemcsepp, a másik a szemüveg: mindig legyen nálunk mindegyik. Ha úgy érezzük, kiszáradt a szemünk, pár csepp szemcsepp megmentheti a napot. Ha viszont végképp úgy érzed, hogy nem bírod tovább, alapos kézmosás után inkább vedd ki a lencséket, tedd a tárolójukba, te pedig fejezd be szemüvegben a napot. Szemeid hálásak lesznek érte. 

Új kontaktlencsére lenne szükséged? Nem vagy elégedett a meglévő termékeiddel? Esetleg kérdésed van a kontaktlencse-viseléssel kapcsolatban? OPTIKAKERESŐNK segítségével megtalálhatod a hozzád legközelebbi optikai szaküzletet, ahol minden problémádra megoldást fogtok találni! 

Az OPTIKAKERESŐ segítségével megtalálhatja az önhöz legközelebbi optikai szaküzletet! Ne bízza a véletlenre a szakember kiválasztását, használja megbízható keresőnket!

Addig is kövesd Facebook oldalunkat frissülő tartalmainkért!
Tudj meg rólunk többet Youtube csatornánkon: http://bit.ly/SzeretemASzemem_YouTube