Kezdőlapfényvédelem Szemüveglencse-színezések – divat vagy funkció?

Szemüveglencse-színezések – divat vagy funkció?

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Sokan gondolhatják, hogy a lencseszínezéseknek csak egy funkciója van: divatos külsőt kölcsönözni viselőjének. Pedig minden árnyalatnak megvan a maga szerepe. Mostani cikkünkben részletesen kitérünk a lencseszínezések típusaira, valamint konkrét szituációkhoz, tevékenységekhez, sőt, akár betegségekhez is javaslunk egy-egy árnyalatot. 

Igen, valóban vannak divatszínezések.

Ha valaki szeretne egy halvány alapszínt optikai szemüvegének, mint oly sok minden másra, erre is van lehetősége, de ezeknek a színezéseknek általában nincs látásjavító funkciója. Népszerű divatszín a rózsaszín és a sárga; utóbbi szín más kategóriákban is fel fog tűnni. 

A legnépszerűbb kategória: a napszemüveg-színezések.

Ha színezett lencséről beszélünk, mindenkinek a napszemüvegek jutnak eszükbe először. Azt viszont kevesen tudják, hogy milyen elképesztően széles skálán mozognak ezek a színek és azok mértéke. A legdivatosabb színek a barna, a szürke, és a zöld, ezek pedig szinte végtelen számú árnyalatban és színerősségben vannak jelen a piacon. A sötétítés elsődleges célja a szem pihentetése, azaz a fényvédelem, egyébként pedig fokozza a kontrasztot; viszont fontos tudni, hogy maga az alapszín nem véd meg a káros sugaraktól: az UV-szűrő réteg az, ami a „valódi” munkát végzi. Ahogy már írtuk korábban is, a sötét lencse mögött a pupilla gyakran kitágul, így, ha nem megfelelő a lencse UV-szűrője, többet ártunk magunknak, mint gondolnánk. 

A sportlencsék színe a végzett sporttevékenység szerint változik.

A következő szint a sportszemüvegek világa. A témakört már érintettük korábban is, de a legjelentősebb alapszínekre most is kitérünk:

  • Vízi sportokhoz első sorban barnás árnyalatokat érdemes választani: jól ellensúlyozzák a kék eget és a vizet. Mivel a vízfelületekről visszatükröződő fény nagyon fárasztja a szemet, nyugodtan válasszunk sötétebb színezést, szükség esetén polarizált változatban.
  • Azoknak, akik sokat kémlelik az eget, mint például a golfozók vagy a teniszezők, a sárgás-zöldes árnyalatú lencseszínezéseket javasoljuk. Ezek az árnyalatok a kerékpározás szerelmeseinek is ajánlottak.
  • A havas-jeges sportok rajongóinak a pirosas alapszíneket ajánljuk, amik jól ellensúlyozzák a hideg, kékes árnyalatokat. Egyébként a piros alapszínű szemüveglencsét máshol nem ajánlott viselni, ugyanis erősen torzíthatja a színeket.

A sofőrlencsék általában sárgás alapszínnel rendelkeznek, pedig nem minden esetben biztonságosak. 

Az utóbbi időszakban nagy hangsúlyt kaptak a sofőrlencsék, nem hiába: azok számára, akik sok időt töltenek a volán mögött, a látáskomfort növelés akár életet is menthet. Akik vezetéshez keresnek szemüveget, válasszanak halványabb alapszínt, hiszen, ha úton vagyunk, nem az a cél, hogy a lehető legtöbb fényt kiszűrjük, hanem az, hogy optimalizáljuk azt. Nappal a szürke és a barna halványabb árnyalatait érdemes viselni vezetés közben, éjszaka viszont érdemes halványsárgára váltani, hogy kontrasztosabbá tegyük a képet. 

Különböző szembetegségekhez is társíthatók lencseszínezések. 

Érdekesség, hogy különböző szervi és pszichés betegségek kezelésére is alkalmaznak a szemészek lencseszínezéseket. Azok például, akik színvaksággal küzdenek, intenzív narancssárga vagy rubinvörös színű lencséket viselnek, azok pedig, akiket makuladegenerációval diagnosztizálnak, élénk citromsárga vagy aranybarna színű lencséket ajánlanak. Sőt! A nagyon világos sárga lencsék akár a téli depresszió tüneteit is enyhíthetik.   

+1 színezés: a kékfény-szűrő kék visszacsillanása

Onnan lehet tudni, ha egy szemüvegen kékfény-szűrő felületkezelés van, hogy a lencse felülete több kék fényt ver vissza, mint egy átlagos lencse – ezért a külső felülete kicsit lilásabb árnyalatú lehet. A jelenség érdekessége az, hogy a szemüveg viselője belülről egy egészen kicsit melegebbnek, sárgásabbnak látja a színeket – hiszen a kékes árnyalatok visszaverődnek a felületkezelés által. A kékfény-szűrők nem tartoznak a lencseszínezések közé, de nagyon fontos feladatot látnak el, így – főleg figyelembe véve e különleges tulajdonságukat ,- úgy éreztük, meg kell említenünk őket ebben az írásban is. 

Gondoltad volna, hogy ilyen sokféle színezés létezik, és ennyi féle képpen használhatóak? Pedig ez csak a jéghegy csúcsa! OPTIKAKERESŐNK segítségével megtalálhatod a hozzád legközelebbi optikai szaküzletet, ahol – az igényfelmérést követően – ennél sokkal részletesebb információt kaphatsz arról, hogy neked, személyre szabottan melyik színre, annak melyik árnyalatára, és milyen erősségben lenne a leginkább szükséged. 

Addig is kövesd Facebook oldalunkat frissülő tartalmainkért!