KezdőlapSzemvédelemSzemüveg Szemüvegkeret-típusok – prók és kontrák

Szemüvegkeret-típusok – prók és kontrák

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Pár szemüvegtípussal már ismerkedtünk korábban is aszerint, hogy melyik fejformához melyik keretforma illik, de azt még nem mutattuk be, hogy pontosan milyen típusokat különböztetünk meg, arról pedig főleg nem beszéltünk még, hogy melyik milyen előnyökkel és hátrányokkal jár.

Amikor kiválasztod a tökéletes szemüveget, nem csak azt kell figyelembe venned, hogy mi tetszik, hanem azt is, hogy milyen forma áll jól, vagy milyen színek illenek hozzád, illetve mi a kiválasztott szemüvegkeret alapanyaga, és hogy honnan származik a termék 

Jó sok mindent figyelembe kell venned, de szerencsére itt vagyunk neked mi, valamint optikus szakembereink is, akiket – lakhelyednek megfelelően – OPTIKAKERESŐNK segítségével könnyedén elérhetsz. 

Nézzük, milyen kerettípusokat különböztetünk meg! 

Teli szemüvegkeret

Létezik fém, műanyag, de kombinált verzióban is. Klasszikus típus, számtalan formában és színben készülnek ilyen szemüvegkeretek. A lencsét teljesen körülölelik. Azt gondolhatnánk, hogy emiatt ez a legpraktikusabb választás, viszont – első sorban – alacsonyabb kategóriájú termékek esetében sokszor előfordul, hogy a hőmérsékletváltozás miatt hamarabb tágul ki a keret, emiatt kiesik a lencse; így kizárólag praktikusság miatt nem feltétlenül éri meg ezt a típust választani. A lencsét hőkezelést követően illesztik bele a keretbe, egyes fémkeretek esetében viszont az is előfordul, hogy a keret alsó részét apró csavarokkal erősítik a keret felső részéhez; ekkor a lecsavarozást követően illesztik be a lencsét a helyére, majd összecsavarozzák a keretet. Mivel nagyon sok változatban érhető el, ezért érdemes személyre és használatra specializált terméket választani.

Damilos szemüvegkeret

Alapvetően úgy működnek, mint a teli keretek, ugyanis a damilos modellek esetében is a keret teljesen körülöleli a lencsét, csak máshogy! Ezek a modellek azt a hatást keltik, mintha a lencsék csupán felül, a keret felső részéhez lennének odaerősítve, pedig valójában alul egy hajszálvékony, ugyanakkor igen erős damil (vagy valamilyen más, hasonló felépítésű anyag) tartja azokat. A damilos keretek esetében a veszély főleg abban rejlik, hogy a lencse beillesztésekor nem húzzák meg megfelelően a damilt, így a lencse kiesik belőle, illetve, hogy túl szoros és elrepesztheti a lencsét. Általában fém, valamint fém és műanyag kombinációjával készülnek. Előnye, hogy sokaknak remekül áll, jól hangsúlyozza az arcot. Klasszikusan férfi modellek készülnek ebből a típusból, de női damilos szemüvegkeretekkel is találkozhatunk.  

Fúrt szemüvegkeret

Ma a legelegánsabbnak a fúrt szemüvegkereteket tartjuk légies megjelenésük miatt. Ezek a modellek gyakorlatilag kis fém alkatrészekből állnak, a lencsét egyáltalán nem ölelik körbe. A lencsék két oldalát megfúrják, a szárakat és az orrnyerget pedig ez után erősítik hozzájuk. Roppant könnyűek ezek a típusú modellek, viselésük sokszor alig észrevehető, viszont mivel semmi sem rögzíti körben a lencséket, előfordulhat, hogy már kisebb baleset során is megpattan a lencse, vagy eldeformálódik a szemüveg.

Melyiket válaszd?

  • Ha „kétbalkezes” vagy, inkább a fém teli kereteket javasoljuk neked, őket nehezebb tönkretenni, eldeformálni, vagy ha már megtörtént a baj, a javításuk sok esetben egyszerűbb. Ha hangsúlyos, a személyiségedet jól tükröző modellt szeretnél, akkor valamilyen színes, műanyag teli keretet válassz. 
  • Férfiak számára kényelmes választás egy egyszerű, szögletes damilos keret, klasszikusan jól áll az erőteljesebb arcvonásokhoz, valamint – amennyiben jól van meghúzva a damil, – igen tartós megoldásnak is számítanak. 
  • Ha nem szereted, hogy a szemüveged elvonja a figyelmet a tekintetedről, vagy a könnyedség kiemelkedően fontos számodra, válassz jó minőségű fúrt keretet. Viszont a helyes tárolás esetükben létfontosságú, ezzel érdemes számolnod!

Az OPTIKAKERESŐ segítségével megtalálhatja az önhöz legközelebbi optikai szaküzletet! Ne bízza a véletlenre a szakember kiválasztását, használja megbízható keresőnket!

Addig is kövesd Facebook oldalunkat frissülő tartalmainkért!
Tudj meg rólunk többet Youtube csatornánkon: http://bit.ly/SzeretemASzemem_YouTube