KezdőlapSzemvédelemSzemüveg Szemüveged vírusok kedvelt találkahelye

Szemüveged vírusok kedvelt találkahelye

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Nekünk szemüvegeseknek, nemcsak a maszkviselést kellett új szokásként beépíteni a mindennapjainkba, hanem szemüvegünk rendszeresebb tisztántartását és fertőtlenítését is. Miért van erre fokozottan szükség pandémia idején?

Sokat halljuk, hogy a koronavírus bizonyos felületeken megtapad és több napig is életképes marad. Nos, a szemüvegünk is pontosan ilyen felület, melyet ráadásul naponta rengetegszer megérintünk vagy kézbe veszünk, kitéve ezzel magunkat a megfertőződés kockázatának. 

Ezért nemcsak a kezünket, hanem a szemüvegünket, sőt napszemüvegeinket is muszáj rendszeresen fertőtleníteni, beleértve a lencsét és a keretet is. 

Mit tegyél a szemüvegeddel, hogy csökkentsd a megbetegedés lehetőségét?

  • Ha tömegközlekedési eszközökön utaztál, közösségben jártál, az első adandó alkalommal tisztítsd meg a szemüveged!
  • A járvány kezdetén többféle ajánlás érkezett, köztük volt a 0,5%-os hidrogén peroxiddal történő fertőtlenítés is. Fontos megemlíteni, hogy a gyakori használata roncsolhatja mind keretet, mind a lencsét, attól függően, hogy azok milyen anyagból készültek és milyen felületkezeléssel vannak ellátva.
  • A hazai tapasztalatokat összesítve és a külföldi szervezetek ajánlásait is figyelembe véve, elégséges és biztonságos, ha a szemüveget langyos folyó vízzel és ph semleges mosogatószerrel vagy folyékony szappannal mossuk meg, majd egy száraz és tiszta mikroszálas törlőkendővel töröljük át.
  • Fordítsunk különös figyelmet az orr-részre és a szárakra, melyeket a leggyakrabban érintünk meg.
  • Ha sietsz, és nincsen időd egy teljes tisztításra, akkor használhatsz nedves szemüvegtörlő kendőket, melyek eltávolítják a lencséről a szennyeződéseket. Érdemes optikákban kapható kendőket használni erre a célra, hiszen azok nem károsítják a felületkezelést. Diszkonthálózatokban fellelhető általános nedves szemüvegtörlőkről nem mondható el ugyanez.
  • Számos optika szaküzletben található ultrahangos fertőtlenítő gép, mely pillanatok alatt eltünteti a kórokozókat a szemüvegekről. Ha csak egy fertőtlenítést kérsz, akkor is örömmel segítenek neked.

Mit NE tegyél fertőtlenítés címén, ha szeretnéd, hogy a szemüveged hosszú életű legyen?

  • Ne alkalmazz szemüveged fertőtlenítésére klóros vagy alkoholos fertőtlenítő szereket. Kerüld a fehérítő hatású és ammónia tartalmú anyagokat, beleértve az alkoholos kézfertőtlenítőket is! Ezek tönkretehetik a felületkezelést a lencsén, és roncsolhatják a keretet.
  • Szemüvegtisztítás esetében tiltólistás a természetes tisztítószerként alkalmazott citromlé és az ecet is, magas savtartalmuk miatt.
  • A szárazra törlésnél pedig soha ne papírtörlőt vagy papírzsebkendőt használj, hanem puha, tiszta és száraz mikroszálas törlőkendőt.

Összefoglalva, tisztítsd a szemüvegedet ugyanúgy, mint eddig, csak még nagyobb odafigyeléssel és gyakrabban! OPTIKAKERESŐNK segítségével feltérképezheted azokat az optikákat, ahová elviheted szemüvegedet egy szakszerű tisztításra, esetleg további tanácsokat kérhetsz a fertőtlenítéssel kapcsolatban!