KezdőlapKontaktlencseKorrekciós kontaktlencse Szemüveg vagy kontaktlencse? Inkább: szemüveg és kontaktlencse!

Szemüveg vagy kontaktlencse? Inkább: szemüveg és kontaktlencse!

Kapcsolódó cíkkek:

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Nyakunkon a jó idő, egyre többet süt a nap, ami egyre több szabadban eltöltött órát is jelent. 

A kontaktlencse kényelmes megoldás az aktívabb időszakokban is, de nem érdemes teljesen rájuk támaszkodni, több okból sem. Jelen cikkben bemutatjuk, mikor érdemes a szemüveget, és mikor a kontaktlencsét választani. 

Mikor hordjunk kontaktlencsét, és mikor szemüveget? 

Ez a dilemma kicsit olyan, mint a rovar-bogár kérdés (minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár): aki szemüveges, az lehet csak szemüveges, de aki kontaktlencsézik is, annak mindenképpen szüksége lesz szemüvegre is. 

A kontaktlencse egy kényelmes választás, ami a 21. században gyakorlatilag bármilyen korrekcióval és anatómiával rendelkező ember számára tud megoldást nyújtani. Az egy napig viselhető – „eldobható” – lencsék elterjedésével már a higiéniai kockázat is jól csökkenthető, továbbá könnyű tárolhatóságuk és relatív egyszerű használhatóságuk miatt – érthető módon – egyre népszerűbbek. 

Viszont a rendszeres és folyamatos kontaktlencse-használat a szem kiszáradását eredményezheti, melynek egyik következménye az, hogy szemünket sokszor – akár észrevétlenül is – dörzsölgetjük. Minél többször érünk a szemünkhöz, annál nagyobb az esély arra, hogy valamilyen fertőzést bejuttassunk a szervezetünkbe. 

Nem csak a fertőzésveszély miatt érdemes inkább a szemüvegünkért nyúlnunk. A kontaktlencse-használat sajnos igénybe veszi, fárasztja a szemet, így fontos, hogy néha tartsunk egy-egy pár napos pihenőt, amikor csak szemüveget hordunk. 

Ami pedig a káros fényeket illeti: egy modern lencsével ellátott szemüveg tökéletes védelmet nyújt a káros UVA és UVB sugarak ellen, így a tavaszi eleji napsütésben, vagy a fáradt őszi fényekben sem feltétlenül kell napszemüveget hordanunk ahhoz, hogy 100%-os fényvédelmet nyújtsunk szemünknek. 

Aki kontaktlencsét hord, annak fokozottan kell vigyáznia a tisztaságra. 

A koronavírus óta talán még nagyobb jelentősége lett a kézmosásnak, a higiéniai előírások betartásának. Ahogy korábban is írtuk már, érdemes fokozottan figyelni az alapos fertőtlenítésre, és semmiképpen se felejtsük el cserélni a kontaktlencse-folyadékot minden használat után. Ha pedig napi lencsét viselünk, mindig csak az előírásoknak megfelelően, maximum napi 8-10 órát hordjuk a kontaktlencsét. Fontos: a napi lencsék felépítése nem teszi lehetővé, hogy több napon keresztül is hordjuk őket, így nem érdemes ezzel kísérletezni! Írtunk korábban arról, hogy a nyári időszakban mire kell figyelni kontaktlencse viselése közben, ezt az írásunkat is érdemes lehet elolvasni. 

A megfelelő higiéniáról persze a szemüvegeseknek is kell gondoskodniuk. 

A fentiektől függetlenül a szemüvegesek sem lehetnek hanyagabbak a kontaktlencséseknél, ha tisztaságról van szó. Lehet, hogy a szemüvegünk nem érintkezik közvetlenül a szaruhártyánkkal, de „segítségükkel” könnyedén megfertőzhetjük magunkat. A szemüvegünk a különböző fertőzések kedvelt találkahelye, ezért fontos, hogy megfelelően tisztítsuk azt. Az utóbbi időben egyre több téves információ található az interneten arról, hogy mivel és hogy érdemes szemüvegünket tisztítani. Összeszedtük a leggyakoribb tévhiteket, amelyek elkerülésével nem csak a fertőzésektől óvhatod meg magad, de a szemüveged élettartamát is megnövelheted. 

Ahogy azt már korábban is kifejtettük, nem igazán éri meg online kontaktlencse-vásárlással kísérletezni, és persze az online szemüvegvásárlásnak is megvannak a maga veszélyei. Keresd meg a hozzád legközelebbi optikai szaküzletet OPTIKAKERESŐNK segítségével, és bízd tapasztalt szakemberre látásodat!