KezdőlapLátásproblémákSzemszárazságSzemszárazság a téli időszakban

Szemszárazság a téli időszakban

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Hideg idő, szél, magas páratartalom kint, száraz levegő bent, és kevés természetes fény: a téli időszak nagy hatással lehet látáskomfortunkra és szemünkre, így érdemes beszélnünk arról, mire érdemes felkészülnünk a hátra lévő időszakban.

Nézzük végig egy napunkon: kelés félhomályban, sok mesterséges fény, munka a számítógép előtt, a túlfűtött irodából hazafelé menet pedig a hideg mínuszokba lépünk ki. A fűtés már önmagában is nagyon szárítja a levegőt, de a nagyobb gond talán a meleg és a hideg hőmérséklet váltakozása. A pillanatok alatt bekövetkező, akár több, mint 20 fokos hőmérsékletingadozáshoz szemünk nem tud alkalmazkodni, így ebben az időszakban gyakrabban szárad ki, pirosodik be a szemünk.

A szemszárazsághoz nem csak közvetlenül járul hozzá a kedvezőtlen időjárás. Komor időben kevesebbet vagyunk a szabadban, inkább a képernyők előtt töltjük a munka utáni időnket is, ami pedig tovább szárítja a szemünket: minél többet fókuszálunk közelre, annál kevesebbet pislogunk, így annál kevesebb nedvesség is oszlik el a szemünkön.

Fizikai és hormonális állapotunk, valamint korunk is hozzájárulhat a száraz szem szindróma kialakulásához. A legbölcsebb az, ha a megelőzésre törekszünk, és helyesen, változatosan táplálkozunk. Erről írtunk már korábban, érdemes elolvasni cikkünket.

Tünetek:

 • Homályosabb látás.
 • Szemfáradtság.
 • Égető érzés.
 • Idegentest érzése a szemben.
 • Nagyon száraz szemérzés után túlzott könnyezés.
 • Szemváladékozás.
 • Szemviszketés.
 • A szem fájdalma és vörössége.
 • Nehéz szemhéj érzés.
 • Kényelmetlenné válik a kontaktlencse viselése.

A kedvezőtlen körülmények együtt jelentősen csökkentik látáskomfortunkat, hosszú távon pedig fejfájáshoz, állandósuló diszkomfortérzethez vezethetnek, ami megkeserítheti mindennapjainkat.

 

Megoldások:

 • Fogyasszunk sok folyadékot: A hideg időben hajlamosak vagyunk megfelejtkezni a rendszeres folyadékpótlásról, pedig ilyenkor is fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet igyunk.
 • Párásítsunk: A fűtési időszakban a zárt helyiségek levegőpára-tartalma 25% alá is eshet, ami a szemünk nedvességtartalmára is negatívan hathat. Ha tehetjük, párásítsunk kicsit.
 • Használjunk kékfény szűrős szemüveget: A kék fény szemünkre gyakorolt negatív hatásairól írtunk már korábban, de ebben a témában is fontos, hogy megemlítsük. A kékfény-szűrő „melegíti” a színeket, így a képernyő-használat kevésbé fárasztja a szemünket.
 • Tartsuk be a 20-20-20-as szabályt: Ha számítógép előtt dolgozunk, 20 percenként tartsunk szünetet, és 20 másodpercen keresztül nézzünk valamire, ami legalább 20 méterre van tőlünk.
 • Hordjunk napszemüveget: Hiába nem ér bennünket közvetlen napfény, szemünk fényvédelme télen is fontos. A szűrt fény ugyanúgy igénybe veszi szemünket, így a napszemüveg nyújtotta fizikai védelem is segít, hogy megőrizzük szemünk optimális nedvességét.
 • Használjunk szemcseppet: Amit érdemes inkább optikai szaküzletben beszerezni. A nem megbízható forrásból származó termékek komoly veszélyt jelenthetnek szemünk egészségére.
 • Végeztessünk könnytermeléses vizsgálatot: Ha úgy érezzük, túl száraz a szemünk, és a fenti megoldások egyike sem vált be igazán, végeztessünk könnytermeléses vizsgálatot.

Szemünk védelme felelősség, amit nem érdemes a véletlenre bízni. Bármilyen probléma is merül fel látáskomfortoddal kapcsolatban, mindig fordulj szakemberhez! OPTIKAKERESŐnk segítségével megtalálhatod a hozzád legközelebb lévő szaküzletet, ahol az optikus vagy optometrista szakember készséggel válaszol minden kérdésedre.

Addig is kövess Facebook oldalunkat frissülő tartalmainkért!

Tudj meg rólunk többet Youtube csatornánkon: http://bit.ly/SzeretemASzemem_YouTube