KezdőlapLátásproblémákSzemegészség Szemegészség nyáron – 2. rész

Szemegészség nyáron – 2. rész

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

A szemünk egészségére szezontól függetlenül mindig figyelnünk kell, de akár szemvédelemről, akár szemegészségről van szó, a nyár a szemüvegeseknek és a kontaktlencséseknek is kiemelt időszak. Cikkünk második részében adunk pár tippet arra, hogyan, mivel őrizzük meg látásunk és látószervünk egészségét az extrém környezeti hatásokkal szemben, cikkünk első részében kitérünk azokra a környezeti hatásokra, amelyek főleg nyáron érik szemünket.

Forróság:

Nem csak a fény, de a hőmérséklet is befolyásolja látásunkat. No itt nem a délibábra gondolunk, hanem arra, hogy hő hatására a szervezet jelentős mennyiségű vizet veszít; egy szóval izzadunk. A folyadékvesztés minden szervünkre kihatással van, így részben a szemünkre is. Minél dehidratáltabbak vagyunk, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy kiszárad a szemünk, és annál érzékenyebb is lesz a külső tényezőkre: viszketni, „szúrni” kezdhet.

Megoldás:

A problémát érdemes megelőzni elegendő mennyiségű folyadékbevitellel, de ha már késő, orvosolhatjuk a problémát szemnedvesítő cseppel, műkönnyel is.

 

Huzat, ventillátor, légkondicionáló:

A nagy melegben megváltást jelenthetnek nekünk, de a szemünknek nem tesznek jót. Elősegítik a szem kiszáradását, viszketését, kényelmetlen lesz tőle látásunk.

Megoldás:

Bár zárt helyiségekben tartózkodunk, amikor ventillátorral vagy légkondícionálóval találkozunk, ekkor is érdemes magunkon hagyni a szemüveget, napszemüveget, hogy az védjen a légáramlástól. Ne állítsuk túl hidegre a légkondit, elég csak 4-5 fokkal hidegebb levegőt fújnia ahhoz, hogy javuljon a komfortérzetünk, és így szemünket is megkíméljük. Sose üljünk közvetlenül a ventillátor előtt hosszú ideig, mert az erős igénybevételtől akár be is gyulladhat a szemünk.

Ha már megtörtént a baj, szemnedvesítő cseppel, műkönnyel orvosolhatjuk a problémát.

Fertőzések:

Szemgyulladást okozhat az erős ventillátor is, de a kötőhártyagyulladás fő kiváltó okai a különböző fertőzések, amelyek általában a kezünkön keresztül kerülnek szemünkbe. A fertőzésekkel különösen a kontaktlencséseknek kell vigyázniuk, ugyanis a lencse alatt hamarabb megtelepednek a kórokozók, amelyek sok fejfájást okozhatnak.

Allergiás reakció is lehet a szemgyulladás, szemviszketés, így ha hirtelen jelentkeznek a tünetek, allergiára is gyanakodhatunk.

Megoldás:

Fürdőhelyeken, tömegközlekedés után különösen figyeljünk a kézfertőtlenítésre. Ne piszkáljuk, dörzsöljük a szemünket koszos kézzel. A körmök tisztaságára is érdemes figyelni, ott is megbújhatnak a különféle kórokozók.

Ha allergiára gyanakszunk, keressük fel a hozzánk legközelebbi szaküzletet (OPTIKAKERESŐ) és kérdezzünk meg egy szakembert, forduljunk allergológushoz, illetve szemorvoshoz.

Cikkünk első részében kitérünk azokra a környezeti hatásokra, amelyek főleg nyáron érik szemünket, mely cikk itt olvasható.