KezdőlapLátásproblémákSzemegészségSzemegészség nyáron – 1. rész

Szemegészség nyáron – 1. rész

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

A szemünk egészségére szezontól függetlenül mindig figyelnünk kell, de akár szemvédelemről, akár szemegészségről van szó, a nyár a szemüvegeseknek és a kontaktlencséseknek is kiemelt időszak. Cikkünk első részében kitérünk azokra a környezeti hatásokra, amelyek főleg nyáron érik szemünket, cikkünk második részében pedig adunk pár tippet arra, hogyan, mivel őrizzük meg látásunk és látószervünk egészségét az extrém környezeti hatásokkal szemben.

A kiegyensúlyozott táplálkozás és az étrendkiegészítők segíthetnek, de nem feltétlen jelentenek megoldást minden problémára.

UV sugárzás:

Bár lerágott csontnak tűnik, sokszor szembesülhetünk azzal, hogy a káros sugárzásokkal kapcsolatban máig is sok a tévhit.

Az első és legfontosabb az, hogy a közvetlen napfény elől nem kell és nem is szabad elbújni. Ahhoz, hogy megértsük, miért fontos a szervezetünk számára a természetes fény, tudnunk kell a különbséget az UVB és az UVA sugárzás között.

  • Az UVB sugárzást könnyebb kiszűrni, már egy ablaküveg elég ahhoz, hogy ne jusson tovább a fény. Csak a bőrünk felszíne nyeli el, így nagy mennyiségben bőrégést okoz. Az UVB sugárzás biológiai szükséglet, ugyanis szükség van rá a D-vitamin előállításához, amely létfontosságú vegyület szervezetünk működéséhez. Hiánya olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a magas vérnyomás, daganatos megbetegedések, depresszió, vagy akár szembetegségek kialakulása is köthető hiányához.
  • Az UVA sugárzás könnyebben áthatol a felületeken, és a bőrünk mélyebb rétegeibe is eljut. Oxidatív hatása révén elősegíti a bőr öregedését, különféle bőrelváltozások, végül pedig a bőrrák kialakulását is.

Ahogy a bőrre, úgy a szemre is első sorban az UVA sugárzás jelent veszélyt. Hosszú távon olyan szembetegségek kialakulásában játszik szerepet, mint a szürhehályog, ami a szem belsejében lévő szemlencse elszürkülését jelenti, ami látásromláshoz vezet. Okozhat még makuladegenerációt is, ami a központi látást rontja. Ide sorolható még a pterygium, vagyis a kúszóhályog is.

A káros UV sugárzás rövid távon is okozhat problémát. A photokeratitis akkor alakul ki, ha rövid idő alatt nagy mennyiségű UV-sugárzás éri a szemeket. Például hegesztés, szolárium vagy hóról visszatükröződő napfény miatt. A tünetek pár órával a behatás után már jelentkezhetnek, ezek az égő fájdalom és az erős könnyezés. Szerencsére a súlyos tünetek ellenére pár nap alatt megszűnhetnek a panaszok, de itt is jobb a megelőzésre koncentrálni.

Megoldás:

Természetesen a napszemüveg. Egy jó minőségű, UV 400-as szűrővel ellátott napszemüveglencse kiszűri a káros fényeket, vízparton, hóban pedig egy polárszűrővel kiegészített napszemüveg jelentheti a teljes körű megoldást. A rossz minőségű, műszeresen nem ellenőrzött silány minőségű napvédők veszélyeiről már írtunk korábban a Veszélyes hamisítványok című cikkünkben, érdemes elolvasnod napszemüveg-vásárlás előtt, milyen szempontokat kell figyelembe venned.

Mivel az UVB sugárzás nehezebben jut el a bőrünkig, fontos, hogy ne csak beltérben, hanem kültéren is érjen bennünket fény, ekkor viszont elengedhetetlen szemünk védelme.

Cikkünk második része melyben adunk pár tippet arra, hogyan, mivel őrizzük meg látásunk és látószervünk egészségét az extrém környezeti hatásokkal szemben itt olvasható.