KezdőlapKontaktlencseKorrekciós kontaktlencse„Strandbalesetek” – Mi van, ha baj van a kontaktlencséddel? - 2.rész/2.

„Strandbalesetek” – Mi van, ha baj van a kontaktlencséddel? – 2.rész/2.

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Kényelmes megoldás, de a kontaktlencseviselés veszélyeket is rejt magában. Ha a pár aranyszabályt betartjuk, nagy valószínűséggel nem kap szemünk fertőzést, de ehhez ismernünk kell, pontosan mikor mit ronthatunk el. Tombol a nyár, sokan főleg ekkor hordanak kontaktlencsét, így érdemes külön kitérnünk arra, hogy időszakspecifikusan milyen problémák szoktak előfordulni. Cikkünk első részében már több hasznos témára is kitérünk, most a cikk második része további hasznos tudnivalókkal szolgál.

Bántja a nap a szemem

Erős a napfény, ami akár kontaktlencsét viselünk, akár nem, hamar bántani kezdi szemünket. A káros UV sugárzás veszélyeiről már írtunk korábban, de most is hangsúlyozzuk, hogy a szem védelme – főleg nyáron – elengedhetetlen. Emellett a kontaktlencse érzékenyítheti, száríthatja szemünk, ami miatt végül a fényre is érzékenyebb lesz.

Megoldás: Amellett, hogy érdemes mindig UV szűrős kontaktlencsét választani, nyáron mindenképpen egészítsük ki a kontaktlencseviselést napszemüveggel is. Egy jó minőségű napszemüveg nem csak a fényt szűri meg, de fizikai védelmet is nyújt szemünknek.

A forró kocsiban hagytam a kontaktlencséimet

A meleg nagyon kedves a kórokozóknak. Akármilyen elővigyázatosak is vagyunk, egy-egy baktérium belekerülhet a kontaktlencse folyadékba, vagy akár a lencsére. Ha a forró autóban hagyjuk a tartót, a benne lévő folyadék megmelegszik, amitől nagyobb tempóban fognak szaporodni a kórokozók, így higiéniai szempontok miatt sem érdemes elhanyagolnunk a lencsék körülményeit. Arról nem is beszélve, hogy főleg lágy lencséket használunk, amelyek nagy része víz, így a meleg a lencsék szerkezetére is kihatással van.

Megoldás: Inkább legyen mindig a táskánkban a lencsetartó, ne hagyjuk ott sehol. Így mindig tudunk vigyázni rá, és befolyásolni tudjuk a hőmérsékletét.

Elvesztettem az egyik lencsém

Úszás közben kimosta a víz, vagy véletlenül kidörzsöltük lencsénket? Előfordul. De ahogy a második pontban is írtuk, ha megtaláljuk is a lencsét, akkor se tegyük vissza szemünkbe, hiszen óriási lehet a fertőzésveszély. A szem egy nagyon érzékeny szerv, betegségei nem csak veszélyesek, de nagyban befolyásolják mindennapjainkat, tehát nem érdemes kockáztatni.

Megoldás: Sose hagyd benn csak az egyik lencsét, mert nagyon hamar fejfájást, émelygést fog okozni a korrigálatlan szemed. Az ilyen esetek miatt mindig legyen nálunk pótszemüveg! A legjobb, ha van dioptriás napszemüvegünk, így ha el is veszítettük egyik lencsénket is teljes mértékben tudjuk élvezni a strandolást.

A „strandbalesetek” nagy része megelőzhető azzal, ha egy napos, eldobható lencsét használunk, tehát a nyári időszakban érdemes megbeszélni kontaktológusunkkal, hogy melyik típust válasszuk. Nem mindenkinek válik be minden típusú kontaktlencse, ezért ezt még elutazás előtt időben egyeztessük szakemberrel.

Kérdésed van, vagy szeretnél konzultálni egy szakemberrel a kontaktlencsékkel kapcsolatban? OPTIKAKERESŐnk segít megtalálni a hozzád legközelebb eső olyan szaküzletet, amely foglalkozik kontaktlencse-illesztéssel is!