KezdőlapKontaktlencseKorrekciós kontaktlencse„Strandbalesetek” – Mi van, ha baj van a kontaktlencséddel? - 1.rész/2.

„Strandbalesetek” – Mi van, ha baj van a kontaktlencséddel? – 1.rész/2.

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Kényelmes megoldás, de a kontaktlencseviselés veszélyeket is rejt magában. Ha a pár aranyszabályt betartjuk, nagy valószínűséggel nem kap szemünk fertőzést, de ehhez ismernünk kell, pontosan mikor mit ronthatunk el. Tombol a nyár, sokan főleg ekkor hordanak kontaktlencsét, így érdemes külön kitérnünk arra, hogy időszakspecifikusan milyen problémák szoktak előfordulni. Cikkünk első részében a következő témákra térünk ki, a cikk második részét további hasznos tudnivalókkal itt olvashatod.

Otthon hagytam/elfogyott a kontaktlencse folyadékom

Érdemes folyadékból mindig betárazni, utazáshoz pedig kisebb kiszerelést vásárolni. Nem javasolt átöntögetni a folyadékot más tartályokba, ugyanis ezzel is növelhetjük a fertőzésveszélyt. A folyadék lényege pont az, hogy a lehető legtisztábban tartsa a lencsénket, tehát fontos, hogy óvatosan bánjunk vele.

A kontaktlencse folyadékot sajnos nem tudjuk semmilyen más folyadékkal pótolni. Vízbe egyenesen tilos beletenni a lencséket, ugyanis egyrészt az sem elég tiszta, másrészt nem hidratálja megfelelően a kontaktlencsét.

Megoldás: Nyaralás, utazás alkalmával használjunk egy napos, eldobható kontaktlencséket, így a tisztítási rituálét elhagyhatjuk erre az időszakra. Gondolkozzunk előre és vegyünk kis kiszerelésű kontaktlencse folyadékot, amit ne felejtsünk elpakolni a fürdőruha mellé.

Kiesett a lencse a kezemből

Mindannyian ügyetlenkedtünk már a kontaktlencséinkkel, főleg a kezdeti időszakban. Amikor már belejövünk, nagyon rutinos, pár másodperces mutatvány lesz a kontaktlencse beillesztése és kivétele, de még akkor is előfordulhat, hogy például leejtjük a lencsét. Sajnos onnantól, hogy a földhöz ért a kontaktlencse, nem csak koszos lesz, de a felülete is megsérülhet. Amennyiben tehetjük, cseréljük a lencsét, ne helyezzünk be olyat, amit leejtettünk, még alapos tisztítás után sem. A mikrosérülésekben előszeretettel bújnak meg a kórokozók, tehát nem érdemes kockáztatnunk.

Megoldás: Igyekezzünk mindig tiszta felület felett behelyezni a lencsét. Csukjuk be az ablakot, ajtót, hogy ne mozogjon a helyiségben a levegő, és próbáljunk a tartó felett dolgozni. A legjobb, ha az elejtett lencsét újra cseréljük.

„Szúr” a lencsém, valami nem stimmel vele

A nyári időszakban hamarabb kiszárad testünk. Az izzadással sok vizet veszítünk, ráadásul a légkondícionálók, ventillátorok is hamar szárítani kezdik szemünket. Az irodai körülmények sem kedveznek a kontaktlencséseknek, vagy a légkondi, vagy a huzat miatt kezd viszketni szemünk, ráadásul az egész napos képernyő-bámulás is rátehet egy lapáttal a kellemetlen érzésre.

Megoldás: Mindig legyen nálunk szemnedvesítő szemcsepp, amivel orvosolni tudjuk a problémát. Ha viszont elhúzódik a kellemetlen érzés, érdemes pihentetni szemünket és egy időre szemüvegre váltani.

A cikk második részét további hasznos információkkal itt találod.

Kérdésed van, vagy szeretnél konzultálni egy szakemberrel a kontaktlencsékkel kapcsolatban? OPTIKAKERESŐnk segít megtalálni a hozzád legközelebb eső olyan szaküzletet, amely foglalkozik kontaktlencse-illesztéssel is!