KezdőlapSzemvédelemSportszemüveg Sportolj szemüvegben! De milyenben?

Sportolj szemüvegben! De milyenben?

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Az igazi tavasz sokakat kicsalogat a természetbe, a jó levegőre, nemcsak sétálni, kirándulni, de sportolni is. Örök kérdés, hogy mit viseljünk szabadtéri mozgáshoz: kontaktlencsét vagy szemüveget, és amennyiben szemüveget, milyen szempontok szerint válasszunk?

Kontaktsportokhoz – kontaktlencse

Ha valamilyen csapatsportot űzünk – legyen az foci, rögbi, kosárlabda, röplabda – ahol előfordulhatnak ütközések, összefejelések, akkor a legtöbb optometrista és optikus a kontaktlencse viselését fogja javasolni. Mindenesetre érdemes személyesen kikérni a szakember véleményét. Ha valamilyen oknál fogva ellenjavallott a kontaktlencse használata, akkor is lehet találni biztonságos sportszemüveget, mely csökkenti a sérülés veszélyének kockázatát.

Ideális választás: a sportszemüveg

Még a járvány idején is engedélyezett, sőt kifejezetten ajánlott a szabadban futás, biciklizés. Ezekhez az aktivitásokhoz használhatunk sportszemüveget, vagy olyan szemüveget, mely sportszemüveggé alakítható. A sportoláshoz kifejlesztett szemüvegkeretek általában valamilyen speciális anyagból készülnek, hogy viselésük biztonságos és szinte észrevehetetlen legyen. Ezek a sportkeretek általában jobban rásimulnak az arcra, követik a fej formáját, tökéletes kényelmet biztosítanak. Egyes modellekre jellemző, hogy gumipánttal is rögzíthetők, hogy ne kelljen attól tartani, hogy a szemüveg leesik, vagy elmozdul. Fontos, hogy sehol ne nyomjon vagy hagyjon nyomot, ezért a méretet is tökéletesen kell megválasztani – szerintünk fontos kikérni egy szakember véleményét is.

Lencseválasztás sportoláshoz

A lencseválasztást szintén érdemes jól átgondolni, de természetesen az optikákban ebben segítségedre lesznek. Annyi bizonyos, hogy sportszemüvegbe biztosan nem kerül üveg lencse – hiszen ez óriási sérülésveszélyt jelentene – mindenképpen speciális, például polikarbonát, de feltétlenül műanyag lencsében kell gondolkodni. 

Sporttól függően kell megválasztani a szükséges felületkezeléseket – melyekről nemrégiben egy külön cikk is született.

Ha a szabadban sportolunk, akkor mindenképpen érdemes akár fényre sötétedő és teljes UV védelemmel ellátott lencsét kérni, hiszen a szemüveg nemcsak az éleslátást biztosítja, hanem védelmet is nyújt a káros sugarak ellen is. Hogy milyen árnyalatú lencse kerüljön a sportszemüvegbe, azt nemcsak az ízlés és a divat befolyásolja, hanem leginkább a környezet, ahol sportolunk. Erről, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Ha nem szorul dioptriális korrekcióra a látásunk, az UV védelem miatt, akkor is ajánlott napszemüveget vagy inkább sportnapszemüveget viselni szabadtéri aktivitáshoz.

Kültéren végzett aktív sporttevékenység közben gyakran jelentkezhet a párásodás, melyet egy páracsökkentő felülettel vagy párásodást csökkentő spray használatával szintén meg lehet előzni. Valamint gondoljuk át, hogy mennyire könnyen karcolódhat, porosodhat, koszolódhat a lencsénk, és ez ellen is vegyük fel a „kesztyűt” egy-egy plusz réteg segítségével!

Érdemes mindig a minőség mellé tenni a voksunkat, hiszen a cél, hogy hosszan legyen hű társ a mozgásban a választott sportszemüveg, ezért nem szabad, hogy könnyen sérüljön, esetleg törjön vagy deformálódjon a keret!

Optikakeresőnk segítségével könnyen megtalálod azt a szaküzletet, ahol segítenek neked elkészíteni a tökéletes sportszemüveget!

Ha esetleg úgy érzed kihagytunk valamit, gyere a Facebook oldalunkra és írd meg nekünk! 

Optikakeresőnk segítségével könnyen találsz optikát, ahol segítenek a számodra tökéletes szemüveg elkészítésében!