KezdőlapSzemvédelemSzemüveg Páramentes szemüvegek maszkban is – Tények és tévhitek

Páramentes szemüvegek maszkban is – Tények és tévhitek

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Ezer és egy cikket olvashatunk az interneten arról, hogyan érdemes úgy tisztítani, ápolni a szemüvegünket, hogy az maszkviselés közben se párásodjon be. Ahogy szinte minden témában, úgy esetünkben is rengeteg a tévhit: számtalan olyan megoldást soroltatnak fel – egyébként sokszor a topikban egyáltalán nem jártas – honlapok, amelyek nem, hogy nem csökkentik a pára kialakulásának esélyét, de még a szemüvegben is kárt tehetnek. 

Már korábban írtunk arról, hogy milyen megbízható praktikák léteznek arra, hogy meggátoljuk a lencsék elhomályosodását maszkviselés közben. Most nézzük, mely tévhitekkel találkozhatunk a legtöbbször, ha beírjuk a keresőmezőbe azt, hogy „páramentes szemüveglencse”. 

  1. Citromsav, ecet: Ugyanúgy, ahogy tisztításhoz is tiltólistás a citromsav és az ecet, páramentesítéshez is. Nem csak azért, mert nem igazán gátolja meg a víz kicsapódását a hideg lencsén, hanem azért is, mert komolyan megsértheti a szemüveg felületeit, amire – nem rendeltetésszerű használat miatt – nem érvényes a garancia.
  2. Borotvahab: A fürdőszobai tükrök páramentesítésére gyakran használt borotvahab a szemüvegen nem működik, főleg, ha felületkezelés is van a lencsén. A legfőbb probléma ugyanaz vele, mint a citromsavval és az ecettel: komoly károkat okozhat a kereten és a lencsén is.
  3. Nyál: Már írtunk korábban arról, hogy a nyál miért nem megoldás a szemüveg tisztítására. Ugyanez elmondható páramentesítő tulajdonságáról is: nem igazán hatásos, ráadásul a látást is homályosabbá teheti, nem beszélve arról, hogy – pláne egy világjárvány kellős közepén – nem éppen higiénikus megoldás.
  4. Szilárd szappan: A pH-semleges mosogatószeres tisztítás nem csak abban segít, hogy tisztává varázsoljuk a szemüveg lencséjét, hanem abban is, hogy – bár nem a leghatékonyabb megoldás, de – kevésbé csapódjon ki a pára a szemüvegen. Az viszont, hogy egy szappandarabbal bedörzsöljük a lencséket, tilos: nem csak elhomályosítja a szappanmaradék a lencsét, de meg is karcolhatja annak felületét.
  5. Sebtapasz: Az alapelképzelés, miszerint a sebészeti maszkokat egy sebtapasz segítségével az orrnyereghez rögzítjük, így meggátoljuk, hogy meleg levegőt leheljünk a lencsékre – elviekben működik, a gyakorlatban viszont már kevésbé hatékony. A leheletünk hamar feloldja a ragtapasz ragasztóját, így ezzel a megoldással sokszor több fejfájást okozunk magunknak, mint amennyit csak a pára adna.
  6. Szemüveg átpozícionálása: A szemüveg fel- vagy lecsúsztatása is jó ötletnek tűnhet elsőre, de ha jobban belegondolunk, hamar világossá válik, miért nem hatékonyak: ha túlságosan fent van a szemüveg, kényelmetlen lehet, nem nyújt megfelelő éleslátást, hozzáérhet a szempillához, zavarva ezzel a pislogást; ha pedig túlságosan lecsúsztatjuk a szemüveget, – fenti első két indok mellett – könnyedén lecsúszhat rólunk. 

A legmegbízhatóbb megoldás továbbra is a páramentes felületkezelés, vagy a páramentesítő spray.

Sajnos nem létezik semmilyen varázstrükk a pára ellen, csak a tudomány. Nem érdemes a fenti megoldásokkal próbálkozni, ugyanis ezek lényegesen több kockázatot rejtenek magukban, mint elsőre gondolnánk, az alapproblémákra pedig nem jelentenek hatékony megoldást. Ha megbízható forrásból szeretnél páramentesítő spray-t vásárolni, csak új szemüveget szeretnél készíttetni magadnak immáron páramentesítő felületkezeléssel együtt, vagy esetleg a praktikum miatt inkább kontaktlencsére váltanál,  OPTIKAKERESŐNK segítségével könnyedén megtalálhatod a hozzád legközelebb eső szaküzletet!