KezdőlapKontaktlencseKorrekciós kontaktlencseNyár és a kontaktlencse - Kontaktlencse alapok kezdőknek

Nyár és a kontaktlencse – Kontaktlencse alapok kezdőknek

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Aki inkább a kontaktlencsét preferálja, kockázatot is vállal. A nyári időszakban – mivel kényelmesebb – egyre többen fordulnak a kontaktlencse-viselés felé, viszont a tapasztalatlanság veszélyt is rejthet magában.

Manapság egyre könnyebben elérhetők a kontaktlencsék, akár az interneten, külföldi webshopokból is hozzájuthatunk látszólag biztonságosnak tűnő lencsékhez, viszont azzal sokan nem számolnak, hogy ugyanúgy, ahogy a megfelelő szemüveg, úgy a megfelelő kontaktlencse kiválasztáshoz is mindenképpen érdemes szakemberhez fordulnunk. Hosszú távon több kárt okozhatunk vele látásunknak, mint azt elsőre gondolnánk. Optikakeresőnkkel könnyen megtalálhatod azokat a hozzád legközelebb eső optikákat, akik foglalkoznak kontaktlencse-illesztéssel. Keress fel egy szakembert még ma!

A kontaktlencsékről általánosságban

Ha egyelőre csak gondolkozol azon, hogy kontaktlencsére válts, vagy nem vagy annyira elégedett a jelenlegi lencséddel, érdemes az alapoktól utána nézned, milyen lehetőségeid vannak. Cikkünk segít jobban átlátni, mit is tud ez az apró látáskorrekciós eszköz:

Először is, tisztázzuk, mi az a kontaktlencse.

Röviden: korrektív, kozmetikai, vagy terapeutikus lencse, amit a szem szaruhártyájára helyeznek. Jelen írás kizárólag a korrektív lencsékkel foglalkozik, viszont érdemes megjegyezni, hogy a higiéniai előírások, jótanácsok kozmetikai és terapeutikus lencsék esetén is követendőek.

Népszerűségük oka egyszerű: bár a szemüveg mára már divatkiegészítőnek is számít, sokan nem szeretik hordani. Amellett, hogy zavaró lehet (főleg, ha nem a fejformánkhoz megfelelő modellt választunk), befolyásolhatja a látóteret, be is párásodhat, eső eshet rá, bekoszolódhat, egyes sporttevékenységek közben pedig sokszor nem is lehetséges a szemüveg viselése.

A kontaktlencsék tömege kicsi, gyakorlatilag észrevehetetlenek, mégis, szinte teljeskörűen helyettesíthetik a szemüvegeket. Szinte. Mivel közvetlenül a szaruhártyával érintkeznek, szemérzékenységet, szemszárazságot okozhatnak hosszú távon, és a fertőzésveszélyt is növelheti viselésük. Így bármennyire is tűnik kényelmes megoldásnak, mindig kombináljuk használatát szemüveghordással is, hogy megkíméljük, pihentessük kicsit a szemet.

Típusai

Típusait tekintve három kategóriát különböztetünk meg: lágy, félkemény, és kemény kontaktlencse.

Mindegyik típushoz általánosságban hozzátehetjük, hogy a lencse öregedése közben elveszti alakját, így károsíthatja a szaruhártyát; ezért nem ajánlott a lencsét a megadott időnél tovább hordani.

Manapság első sorban a lágy lencséket részesítik előnyben. Félkemény és kemény társaik főleg speciálisabb esetben kerülnek elő, és bár a technológiájuk folyamatosan fejlődik, sokan nem bíznak bennük.

A lágy lencséken belül a legnépszerűbb típus az eldobható napi lencse, amely rögtön hordás után a kukában landol. Nem szabad őket egy alkalomnál többször, vagy egy napnál tovább viselni, mert nagyon gyorsan elveszítik alakjukat, hamar ki is száradnak, így kényelmetlenek lesznek, és nem is korrigálnak megfelelően.

A legegyszerűbb és leghigiénikusabb megoldás, így a legnépszerűbb is.

Kéthetes, illetve havi változatuk többször is használható, de esetükben már különös figyelmet kell szentelni a higiéniára. Minél többször vesszük ki és tesszük vissza, annál nagyobb a fertőzésveszély.

A hosszú viselésű éves lencsék csak speciális esetekben használhatók, és különleges bánásmódot igényelnek.