KezdőlapSzemvédelemSzemüveg Mivel NE tisztítsd a szemüveged, ha sokáig szeretnéd hordani?

Mivel NE tisztítsd a szemüveged, ha sokáig szeretnéd hordani?

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Arról már többször is beszéltünk, hogy melyek a szemüvegtisztítás legeredményesebb módszerei, arról viszont nem szóltunk eddig, hogy melyek nem. A szemüvegtisztítás alapjai, valamint a professzionális szemüvegtisztítás szabályai után most nézzük, mely eljárások tilosak és miért, ha keret-, és/vagy lencsetisztításról van szó. 

Az ingujjad, a pólód alja, sőt, a sálad sem jó szemüvegtisztító

Szöszök, kosz, por: ezek mind megülnek a ruháinkon. Amellett, hogy a lencsét általában csak koszosabbá és homályosabbá teszik dörzsölés után, össze is karcolhatják a lencse felületét. A mikrosérüléseket bár általában nem érzékeljük, sajnos a felületkezelések működését negatívan befolyásolják, hiszen gyakorlatilag „megnyitják” azokat.

Attól, hogy természetes, a szemüvegednek nem tesz jót. 

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ami növényi eredetű, azzal hatékonyan, de kíméletesen tudunk tisztítani. Sajnos az olyan savas kémhatású, de egyébként természetes anyagok, mint a citromlé és az ecet roncsolják a szemüvegkeretek- és lencsék felületét, így nem alkalmasak szemüvegtisztításra. 

Az ablaktisztító folyadék nem lesz jó szemüvegtisztításra!

Azt gondolnánk, hogy nem létezik jobb megoldás lencséink áttörlésére, mint az ablaktisztító folyadék, pedig nagyobbat nem is tévedhetnénk. Az ablaktisztító folyadékok általában erős zsíroldókban és savas összetevőkben gazdagok, így akár használhatatlanná is tehetik szemüvegedet: kikezdik a keret felületét, és tönkreteszik a felületkezeléseket. 

Az ablaktisztító folyadékokban erős oldószerek is találhatók, így nem alkalmasak szemüveglencsék tisztítására, mert tönkre tehetik azok felületkezeléseit.

 

A papírzsebkendőt és a konyhai törlőkendőt is tedd vissza a helyükre. 

Könnyen hozzáférhetőek, egyébként is tisztításra használjuk őket, szóval biztos jók lesznek a szemüvegekhez is, nem? Nem! A papírzsebkendők, konyhai törlőkendők felülete túl kemény a lencsék tisztításához, akkor is, ha szemüvegtisztító folyadékkal használjuk őket. Plusz nedvesség hatására foszlásnak indulnak, a kis darabkák pedig makacsul odaragadnak a szemüvegünk felületéhez. Azt pedig senki sem szereti. 

Azt is tisztítani kell, amivel tisztítunk. 

A legjobb, ha puha mikroszálas törlőkendőt használunk szemüvegünk tisztítására, viszont nem mindegy, milyen régóta használjuk ugyanazt a kendőt. Ahogy a porszívózsákot és a felmosóvizet is kicseréljük, bizonyos időközönként a törlőkendőinket is ki kell mosnunk. A legjobb, ha 40 fokon, kímélő programon mossuk ki őket. 

Kérlek, kérlek, ne köpködd a szemüveged!

Tudjuk, hogy ez a legkézenfekvőbb megoldás, de hidd el, nem éri meg! Lehet, hogy sértőn hangzik, de ez az igazság: a nyálunk nem tiszta! Azért felel, hogy a szánk tiszta maradjon, de sajnos ettől még nem alkalmas lencsék felülettisztítására. Az ételt már a szánkban elkezdjük lebontani, tehát a nyálunkban is vannak olyan anyagok, amik árthatnak a szemüvegünk felületének. 

Ha úgy érzed, itt az ideje beszerezned pár profi szemüvegtisztító eszközt, keresd meg a hozzád legközelebbi szaküzletet OPTIKAKERESŐNK segítségével!

Az OPTIKAKERESŐ segítségével megtalálhatja az önhöz legközelebbi optikai szaküzletet! Ne bízza a véletlenre a szakember kiválasztását, használja megbízható keresőnket!

Addig is kövesd Facebook oldalunkat frissülő tartalmainkért!
Tudj meg rólunk többet Youtube csatornánkon: http://bit.ly/SzeretemASzemem_YouTube