Kezdőlapfényvédelem Mitől lesz egy lencse napszemüveg-lencse? – felületkezelések a napsütéses helyekhez...

Mitől lesz egy lencse napszemüveg-lencse? – felületkezelések a napsütéses helyekhez és időszakokhoz

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

A fényvédelem nem csak hogy fontos, egyenesen nélkülözhetetlen – ezt nem győzzük eleget hangsúlyozni. A szemünkbe jutó káros fények rövid távon fárasztják látószervünket, hosszú távon pedig akár látásproblémához, szembetegséghez is vezethetnek, így elengedhetetlen, hogy védjük szemünket ellenük.

Nem akarjuk ismételni önmagunkat, hiszen többször is kifejtettük már, hogy mi az az UVA és UVB sugárzás, milyen betegségek kialakulásához járulhatnak hozzá, valamint hogy milyen lencseszínezések milyen tevékenységekhez illeszkednek a leginkább, sőt, azt is elmondtuk már, hogy miért nem érdemes silány minőségű napszemüveg-hamisítványt vásárolnunk. Most nézzük, milyen típusú napszemüveg-felületkezelések érhetőek el jelenleg az üzletekben, és mit érdemes róluk tudnunk: 

Lencseszínezések

Sokan nem tudják, hogy nem minden napszemüveglencse anyagában színezett. Egyes színeket, színátmeneteket a lencse csiszolása után visznek fel annak felületére; ahogy az egyéb felületkezeléseket is. Sőt! Amikor személyre szabott napszemüveget készíttetsz, nem csak a lencse színét és stílusát tudod magad kiválasztani, hanem a színezés erősségét is! 

UV-szűrő réteg

Vannak anyagukban UV-szűrős lencsék, de a legtöbb esetben az UV-szűrő is felületkezelésként kerül a napszemüveg-lencsére. Ez minden esetben egy legalább UV380-as, de többnyire UV400-as szűrőt jelent, ami gyakorlatilag maximális védelmet nyújt a szemnek a káros fényekkel szemben. Most, hogy már ezt is tudod, már biztosan jobban megérted azt is, hogy miért olyan fontos a szemüveged helyes tisztítása és tárolása is: a nem rendeltetésszerű használat karcokat, sérüléseket okoz a lencsén, így a felületkezeléseken is, ami alacsonyabb fényvédelmet és látáskomfortot eredményez. 

Polarizált lencsék

A napszemüvegek következő szintje a polarizált lencséjű napszemüvegek. A polarizált réteg színtelen, de szinte szupererővel bír: kiszűri a különböző felületekről visszatükröződő, nem egyenes irányú fényeket. Tehát miközben a – káros UV-sugaraktól megszűrt – egyenes irányú fényt átengedi, a vízről, üvegfelületekről, hóról visszatükröződő vakító, vibráló fényeket nem. A látáskomfortot nagyon magas szintre emeli, biztonságosabb sportolást, vezetést, közlekedést eredményez, ami növeli a hatékonyságot és a teljesítményt is, így használata függőséget okoz: ha egyszer polarizált lencséjű napszemüvegre váltottál, nincs visszaút! 

Antireflex réteg

Amikor napszemüvegről beszélünk már ritkábban kerül szóba az antireflex réteg, ugyanis első sorban irodai környezetben szokták alkalmazni. A 21. század egyik legnagyobb kihívása az, hogy sokkal több fény éri szemünket, mint amennyi egészséges lenne. A szemünkbe jutó fények nagy része különböző felületekről tükröződik vissza, az „antireflex” felületkezelés ezeket kiszűri, így sokkal tisztább látásélményt tesz lehetővé, és a szemünk is kevésbé fárad el a nap végére. Akár természetes, akár mesterséges fényről legyen szó, egy antireflex réteg rengeteget növelhet látáskomfortunkon. 

Az univerzális: fényre sötétedő lencsék 

A név megtévesztő: nem a fény erősségére, hanem az UV-re sötétednek. Mindig maximális látáskomfortot biztosítanak: éppen annyira sötétednek csak be, amennyire a fényviszonyok azt megkövetelik. Viszont akár áttetszőek, akár sötétek, mindig ugyanannyira szűrik a káros sugarakat, így nem csak kivételes látásélményt, de maximális UV- és károsfény-védelmet is biztosítanak. További előnyük az is, hogy nem csak az UVA és UVB, hanem a káros kék fény ellen is védenek, tehát irodába és kültéri programhoz, hétköznapokhoz és nyaralásokhoz is kiváló választás lehetnek. 

Most, hogy már tudod, egy napszemüvegnek milyen felületkezelései lehetnek, biztosan van már elképzelésed arról, hogy milyen is számodra az ideális. Kattints OPTIKAKERESŐNK-re melynek segítségével pillanatok alatt megtalálhatod a hozzád legközelebbi optikai szaküzletet, ahol el is készítik neked A Tökéletes Napszemüveget!