KezdőlapLátásproblémákSzemegészség Mit tegyek, ha a járvány ideje alatt optikus szakember segítségére...

Mit tegyek, ha a járvány ideje alatt optikus szakember segítségére van szükségem?

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Látásproblémák és házi karantén a koronavírus-járvány ideje alatt

Olyan helyzetbe kerültünk, mint korábban még soha, így nincs is forgatókönyvünk arra, hogyan kezeljük a koronavírus-járvány okozta intézkedéseket. Jelenleg a legtöbb ember számára nem prioritás egy új szemüveg készíttetése, viszont sokaknak, akár az ebben az időszakban a legfontosabb munkaköröket betöltőknek -, úgy, mint az egészségügyben, házhozszállításban, élelmiszerbolti értékesítésben dolgozók – kiemelten fontos látáskomfortjuk maximalizálása, látásproblémáik kezelése. 

Az optikai szakma egészségügyi feladatot lát el, így a jelenlegi járványhelyzetben érthető módon fokozott kockázatot jelenthet például egy látásvizsgálat vagy egy szemvizsgálat elvégzése, így természetesen aki teheti, halassza el az optikai üzletek látogatását. Viszont vannak olyan esetek, amikor elkerülhetetlen a szakember felkeresése. De melyek ezek az esetek? 

Mit tegyek, ha konkrét panaszom van?

Amennyiben például hirtelen látásromlást, erős fejfájást és szédülést, szemfájdalmat, szemirritációt tapasztalsz, azonnal hívd fel telefonon a hozzád legközelebbi optikát, és mondd el pontosan telefonon keresztül a tüneteidet a szakembernek. Ő elmondás alapján fog tudni segíteni abban, hogy az adott problémával milyen további vizsgálatra lehet szükséged. Természetesen akkut problémával (sérülés, erős gyulladás, stb.) azonnal fordulj az orvosi ügyelethez. 

Mit tegyek, ha baleset érte az egyetlen szemüvegemet?

Bár nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos egy pótszemüveg készíttetése mindenki számára, tudjuk, hogy sokaknak ez nem lehetséges. Ha egyetlen szemüvegedre ráültél otthoni munkavégzés közben, vagy kiesett egy csavar a keretből, mindenképpen hívd fel telefonon a hozzád legközelebbi optikát, és kérdezd meg, mikor vihetnéd be szemüvegedet javításra. A nyitvatartás minden üzletben megváltozott, a vásárlók fogadása pedig szigorított körülmények között, ügyeleti rendszerben zajlik, így mindenképpen egyeztess az üzlettel, mielőtt odamennél.   

A járvány ideje alatt bármilyen szakmai kérdésben először telefonon egyeztess az optikai üzlettel!

Mit tegyek, ha kontaktlencsére vagy ápoló folyadékra, szemcseppre van szükségem? 

Ha teheted, vásárolj be alaposan ezekből a termékekből, hogy ezzel is csökkentsd hosszú távon a személyes kontaktok számát. Az online kontaktlencse-vásárlás buktatóiról már írtunk korábban, a cikkben felsorolt veszélyek jelenleg is érvényesek, így továbbra sem javasoljuk, hogy interneten keresztül rendelj kontaktlencsét. Sok optika a járvány ideje alatt vállal postázást. Hívd fel megszokott optikádat telefonon, és egyeztess velük a lehetőségeitekről! 

Mit tegyek, ha látásromlást érzékelek? 

Sosem gondoltuk volna, hogy valaha ezt írjuk, de a jelen helyzetben amennyiben kis mértékű látásromlást érzékelsz csak, vagy a szokásos éves látásellenőrzésedre mennél, kérjük, halaszd el a látogatásodat. A látásellenőrzést sajnos nem lehet a biztonságos két méteres távolságból elvégezni, így igen kockázatos most arra jelentkezi. Az optikák a hatósági utasításoknak megfelelően jelenleg szüneteltetik a látásellenőrzést és a látásvizsgálatot. 

Természetesen ha gyermeked terápiás célú, látásra kényszerítő szemüveget visel, amit állítani, módosítani kell, azt – bár szigorú körülmények között, de – a szakember elvégzi. 

A teljes optikai szakma egy országos projekt indításával szeretné a lakosság, kiemelten a védekezésben résztvevők hirtelen fellépő problémáit orvosolni. Az www.ugyeletesoptikak.hu weboldalon kifejezetten azokat az üzleteket találod meg, amelyek ügyeletes nyitvatartással működnek!

Általánosságban elmondhatjuk, hogy bármire is lenne szükséged, tanácsra, látásvizsgálatra, kontaktlencsére, vagy javításra, legelőször telefonon keresd fel az optikai üzletet! Optikakeresőnk ebben is segít, vagy keresd fel a www.ugyeletesoptikak.hu weboldalt!  

Az OPTIKAKERESŐ segítségével megtalálhatja az önhöz legközelebbi optikai szaküzletet! Ne bízza a véletlenre a szakember kiválasztását, használja megbízható keresőnket!

Addig is kövesd Facebook oldalunkat frissülő tartalmainkért!
Tudj meg rólunk többet Youtube csatornánkon: http://bit.ly/SzeretemASzemem_YouTube