Miben segít a szemüveg?

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

„Mégis miben, hát a látásban!” – Gondolhatod teljesen jogosan, mert alapvetően igen, a szemüveg feladata az, hogy ha szemünk nem fókuszál megfelelően, azt korrigáljuk vele.

A válasz viszont nem ennyire egyszerű.

Egy szemüvegnek sok féle feladata lehet. Attól függően, hogy milyen tevékenységet végzünk a leggyakrabban, aszerint kell kiválasztanunk, milyen típusú szemüvegkeretre és hozzá milyen lencsére van szükségünk. És ez nincs másképp gyermekek esetében sem.

Az általános vélekedés máig is sokaknál az, hogy szemüveget hordani ciki. Pedig rengeteg változáson esett át a piac az elmúlt két-három évtizedben, minden évben újabb technológiák teszik a látáskorrekciós eszközöket szebbé, kényelmesebbé és funkcionálisabbá. Ma a szemüveg az önkifejezés egyik eszköze, egy ékszer, ami kiegészíti az arcunkat, közben pedig megvédi az egyik legérzékenyebb érzékszervünket is. Mivel ez mindannyiunknak fontos, érdemes pozitívan állnunk a kérdéshez.

Nagyon fontos, hogy a pozitív attitűdöt a gyermekekbe is átültessük. Ha a gyermek azt látja, hogy a szülei odafigyelnek látásuk egészségére, szívesen hordják szemüvegüket, vagy akár különböző tevékenységek végzéséhez (pl. vezetés, sport) az azokhoz megfelelő látásjavító eszközt használják, számukra is egyértelmű lesz, hogy a szemüveg nem hogy nem ciki, de egy nagyon jól kihasználható, változatos dolog, ami segíti a mindennapi életünket, és ami kifejezheti karakterünket.

A szemüveg nem csak látáskorrekciós eszköz, hanem személyiségünk kifejezésének egy módja. Vegyük figyelembe gyermekünk igényeit ezért hagyjuk, hadd válassza ki azt a modellt, ami neki a legjobban tetszik, így biztos szívesen fogja hordani szemüvegét.

Gyermekek esetében is gyakran előfordul a rövidlátás.

Ezt minden szülőnek tudnia kell: egy gyermekben nem, vagy csak nehezen tudatosul, hogy látáskorrekcióra szorul. Ahogy korábban interjúnkban Rákóczi Feri is elmondta: „Én gyerekként nem tudtam azt, hogy lehet másként látni. (…) Nem gondoltam azt, hogy van egy olyan állapot, amikor jól látsz.”

Minél fiatalabban derül fény a problémára, annál jobban korrigálható a rövidlátás.

Mindenképpen figyeljük meg gyermekünk viselkedését. A látásromlás két ellentétes viselkedési formát válthat ki: a gyermek mivel nem lát tisztán bizonytalan lesz, befordul, egyre nehezebben kér segítséget, nem, vagy nehezen kommunikál. A homályos látás agressziót, viselkedészavart is kiválthat: a gyermek nem figyel az órán, nem érti az órán elhangzottakat, nehezen koncentrál és sokszor feszült, feldúlt, vagy dühös.

A látásromlásnak egyéb jelei is lehetnek:

• Döntött fejtartás.
• Bandzsítás.
• Túlzott vagy túl kevés reakció a fényre.
• Sűrű pislogás, gyakori szemdörzsölés.
• Erős fókuszálás.
• Nehéz fókuszálás egy objektumra, tárgyak összetévesztése, elvétése.
• Bizonytalan mozgás, botladozás.
• Olvasás kerülése.
• Romló tanulmányi eredmények.

Már nagyon pici korban is megjelenhetnek látásproblémára utaló jelek.

Már az újszülötteknél is azonnal vizsgálják, hogy reagálnak a fényre. Ha nem reagál a közelében felkapcsolt villanyra például lehet arra utaló jel, hogy nem lát megfelelően. Egy csecsemő már hét hónapos korában követ bennünket a tekintetével, nyolc hónapos korában pedig már tárgyakért nyúl. Egy éves kora körül már a felé lökött kislabdát is meg kell tudnia fogni. Ha azt látjuk, hogy a fentiek nem teljesülnek, érdemes felkeresni egy szakembert.

Fontos, hogy már az első jelek észrevételekor felkeressünk egy gyermekek vizsgálatával is foglalkozó, közeli optikát. OPTIKAKERESŐnk segít megtalálni a hozzád legközelebbi ilyen szaküzletet!

Figyeljük, gyermekünk hogy viszonyul, hogy reagál a körülötte lévő tárgyakra, emberekre, mozgásokra, hogy mihamarabb észre vegyük, ha probléma van látásával.

Ha gyermekünk már szemüveges is mindenképpen érdemes évente megvizsgáltatni látását. Ennek fontosságáról már korábban is írtunk.

A szemüveg nem csak látáskorrekcióra jó.

A szemüveg fizikai védelmet is nyújt. Ha gyermekünk rendszeresen sportol például elengedhetetlen a megfelelő sportszemüveg vagy napszemüveg viselése. Attól sem kell tartani, ha mellette látáskorrekcióra is szorul, szerencsére már számtalan megoldás létezik minden sportághoz.

A megváltozott eszközhasználati szokásainkhoz is meg kell találnunk a megfelelő szemüveget. Soha ennyi fény nem érte a szemünket, mint a 21. században, ezért fontos, hogy védjük látásunkat a káros fényhatásoktól. Az elektronikus eszközök és LED lámpák által kibocsájtott kék fény például retinakárosító hatású, így mindenképpen érdemes gondoskodnunk például egy kékfény-szűrős szemüvegről, ha sokat használja a telefont, vagy sokszor ül a számítógép előtt gyermekünk.

Egy korábbi cikkben már adtunk pár hasznos tanácsot, hogy milyen egyéb praktikákkal óvhatjuk gyermekünk szemét, érdemes lehet ezeket is figyelembe venni.

Láthatjuk, hogy a szemüveg nem hogy zavaró tényező, de kifejezetten javítja az életminőséget, biztonságosabbá teszi a mindennapokat, és véd bennünket a káros külső hatásoktól. Az éles látás jobb iskolai és sporteredményeket, nagyobb önbizalmat, könnyebb szocializálódást tesz lehetővé, így mindenképpen érdemes komolyan venni. Tanítsuk meg már a legkisebbeknek is, hogy nem ciki a szemüveg!