KezdőlapSzemvédelemSzemüveg Megszokni vagy megszökni? Ez itt a kérdés!

Megszokni vagy megszökni? Ez itt a kérdés!

Kapcsolódó cíkkek:

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

A legtöbb ember számára óriási izgalommal jár, mikor elkészül élete első, vagy éppen a legújabb szemüvege. Vannak azok a szerencsések, akik a szemüveget felvéve, azonnal tökéletesen látnak, de azért szép számmal akadnak olyanok is, akiknek nehézséget okoz megszokni az új eszközt. Fontos, hogy nem érdemes kétségbe esni, mert ez az állapot teljesen normális: van akinek pár óra, van akinek pár nap, és vannak akiknek hetekbe telik, mire teljesen komfortosnak érzik az új szemüvegük viselését. A lényeg, hogy nem szabad feladni, ha pedig a kitartó próbálkozás sem hozza meg a kívánt eredményt, akkor segítséget kell kérni a szakembertől!

Miket tapasztalhatsz a megszokási időszakban?

  • Tapasztalhatsz enyhe szédülést, mely akár kismértékű hányingerrel társulhat.
  • Előfordulhat időnként fejfájás.
  • Érezheted úgy, hogy megerőltető a szemednek az új lencse.
  • Az új szemüvegen keresztül érzékelheted a tárgyakat furán, mintha hullámosak lennének.
  • Tűnhet olyannak a világ, mintha egy gömb alakú akváriumból néznél kifelé.
  • Problémát jelenthet eleinte az is, hogy megállapítsd milyen közel vagy éppen távol vannak hozzád tárgyak.

Valóban, ezek külön-külön is elég ijesztőnek tűnnek, de az is előfordulhat, hogy a fentiekből egyszerre többet is tapasztal a friss szemüvegviselő. 

Hogyan segíthetsz te, a könnyebb és gyorsabb megszokásban?

  • Először is érdemes a hozzászokást az optikus utasítását betartva reggel kezdeni, amikor még friss vagy, és a szemed is kipihent. 
  • A másik fontos tanács, hogy VISELD a szemüveget, az esetleges kellemetlen tapasztalat ellenére is, mert minél többet hordod, annál gyorsabban alkalmazkodik az idegrendszered az új állapothoz. Hiszen a szemüveget tulajdonképpen nem a szemednek kell megszoknia és elfogadnia, hanem az agyadnak.
  • Ha már korábban is volt szemüveged, akkor ne kezd el váltogatni az újat és a régit, hanem konzekvensen az újat tedd fel, és azt próbáld megszokni. A régi viselése csak ront a helyzeten és még jobban összezavarja az új helyzethez alkalmazkodni próbáló idegrendszered.

Nem változott a dioptria, mégis fura az új szemüveg!

Megtörténhet, főleg, ha másfajta keretbe kerül a lencse, és szemnek hozzá kell szokni a megváltozott látótérhez. 

Ha vékonyabb lencse kerül a keretbe, esetleg más felületkezelést kapott, mint az előző szemüveg esetében, akkor is előfordulhat diszkomfort érzet a megváltozott paraméterek miatt. 

Megeshet, hogy a legnagyobb gondosság ellenére sem sikerül pontosan beállítani és archoz igazítani a keretet, és ez okozza a panaszt. Ezen a legkönnyebb változtatni, egyszerűen vissza kell menni az optikába, és pár perc alatt lesz megoldás a problémára.

Mi tegyél, ha a kitartó próbálkozás ellenére sem sikerül a összeszokni a szemüvegeddel?

Ha a hányinger vagy fejfájás néhány napon túl sem múlik el, akkor nem szabad heteket várni, vissza kell menni az optika szaküzletbe, ahol a szakember segít kideríteni a panaszaid okát.

A jó hír, hogy a legtöbb szemüveges számára a kitartás meghozza az eredményt, és  hozzászokik az új szemüveghez! Tehát: nem megszökni, megszokni! Ez nem is kérdés! 😊

Optikakeresőnk segítségével könnyen megtalálhatod a hozzád közeli optikát, ahol akár megszokási problémákkal kapcsolatban is örömmel adnak tanácsot.