KezdőlapTrendSzemüvegkeretMegérkeztek a szezon divatszínei

Megérkeztek a szezon divatszínei

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Az év színe a klasszikus kék lett

 

2016-ban a rózsaszín és lila pasztellszínek, 2017-ben a természetes zöld, ’18-ban az üdítő lila, ’19-ben pedig a vibráló korall: az év színe minden évben kiszámíthatatlan, és mindig teljesen más, mint az előző, így hát idén év végén is meglepetésként ért bennünket az irányadó árnyalat. Több évnyi élénk vibrálás után a Pantone 2020-ra egy nyugodt és kiszámítható klasszikust választott, ami várhatóan felüdülésként fog hatni a divatipar több éves színkavalkádjai után.

A Pantone Color Institiute 2000 óta minden évben kutatást végez arról, hogy a globális trend színek terén merre tart, mit részesít előnyben, az eredményeket pedig mindig december elején jelentik be.

A kobaltkék a tiszta gondolkozás és kommunikáció színe, amely attribútumok a gyorsan fejlődő technológiai világban valódi feloldozást jelenthetnek. Segít koncentrálni és újrarendezni a gondolatokat azzal, hogy a hatalmas éjszakai égbolt csendjét és makulátlanságát idézi. Arra ösztönöz bennünket, hogy nézzünk a nyilvánvaló mögé, hogy tartsunk önvizsgálatot, hogy lassuljunk le, és merjük újragondolni eddigi életünket.

„Olyan időket élünk, amelyben a bizalom és a hit nélkülözhetetlen, mégis ritkaság.” – mondta Leatrice Eiseman, a Pantone Color Institute ügyvezető igazgatója. „Ezt a fajta állandóságot fejezi ki a klasszikus kék: egy szilárd és állandó árnyalat, amire mindig számíthatunk.”

 

A „bleached coral”, azaz a fehérített korall éve

 

A sokak által megtévesztő első híresztelések szerint a 2020-as év színe a tavalyi vibráló, „élő korall” után a bleached coral, azaz a „fehérített korall” lesz, amellyel a korallok hihetetlen ütemű, a globális felmelegedés okozta pusztulására szerették volna felhívni a figyelmet. A széles körben elterjedt hírt két ausztrál kreatív, Jack Railton-Woodcock és Huei Yin Wong indította el figyelemfelkeltés céljából, és bár ők sosem állították, hogy ez lesz a Pantone hivatalos álláspontja, sokan készpénznek vették a választást.

Mindenesetre a hír villámgyors elterjedése jól mutatja a téma fontosságát és aktualitását. Valóban rengeteget jelentett volna, ha egy olyan világszinten elismert szervezet, mint a Pantone a globális felmelegedés okozta problémákra hívná fel a figyelmet az év színével: a divatipar a második legkörnyezetszennyezőbb ágazat ma a világon.

 

Bordó, burgundi, padlizsán – Az év színe melegebb kiadásban is hódít

 

A 2020-as éve színe bár a klasszikus kék, ez nem azt jelenti, hogy a 2020-as évet hideg árnyalatban kell elképzelnünk – szerencsére.

A meleg vörösbor-szín, a természetes padlizsán, és a mély bordó reneszánszát éli az új év hajnalán. Nem csak elegáns, de bohókás, vidám összeállítások tökéletes kiegészítői is lehetnek ezek a színek, attól függően, hogyan kombináljuk őket. A hideg téli, és a kissé kopár kora tavaszi időszakban szinte felemelő ezeket az árnyalatokat látni; akár mindennapi, akár ünnepi szettről van szó. Ezek az színek ráadásul minden különböző keretalapanyaggal jól működnek, továbbá a meleg és hideg tónusú fémekkel is remekül összeillenek.

Vegyük például a dán Falvin Equator névre keresztelt fém modelljét. A matt ametisztet rózsaarany színű részletek emelik ki, ami a szemüveget rögtön ékszerré emeli fel. Megkapó stílusa a fiatalabbak és az idősebbek számára is kitűnő választás lehet, hiszen ezek a színek a legtöbb bőrtípussal kiválóan harmonizálnak.

A brit Kirk and Kirk a lilás árnyalatokat egy tőle megszokott stílusú modellel, egy részben transzparens acetát alapanyaggal kombinálja. A szögletes formát lekerekíti ez a szívet melengető árnyalat, az áttetszőség pedig légiesebbé, játékosabbá teszi az egyébként robosztus felépítésű keretet. Gondolhatnánk, hogy ez a stílus főleg a vagány fiatalok számára lehet jó választás, de az utóbbi időben bőven látunk példát arra, hogy a 40 éves kor fölötti korosztály is egyre bátrabb, határozottabb modellekkel „keretezi” arcát; tegyünk mi is így! Egy jó szemüveg öltöztet –, ami szerencsére egyre szélesebb körben ismert és elfogadott hozzáállás, tehát ne féljünk a városi stílustól, merjünk határozottabb felépítésű keretet választani.

Az árnyalatok „pirosabbik” végéből a párizsi Caroline Abram Wisdom nevű modelljét emelhetjük ki. A mély burgundi színt a rózsaszín különböző árnyalataival puhítja, így téve ezt a keretet komollyá, mégis fiatalossá. A tűzzománc hatású orrtámaszok is a rózsaszín különböző árnyalataiban pompáznak, így téve még izgalmasabbá és egyedibbé ezt a modellt. A megkapó front részt a vékony fém szárak ellensúlyozzák, ami a keret súlyára is jelentős hatással van.

Az olasz Lara D újdonsága ez az egyébként klasszikus, cica formájú modell, amit megspékelt egy kis bordó színnel. A 3D hatású sötétlila részletek stabilabb hatást keltenek az egyébként letisztult vonalvezetésű keretnek – ami a „kis feketét” így érdekesebbé, határozottabbá teszi. A szögletes élek és a sötét színek jól keretezik az arcot, így aki határozottabban szerente a 2020-as évre tekinteni, annak érdemes egy hasonló kombinációt választani a polcról.

Forrás, képek forrása: