KezdőlapSzemvédelemSzemüveg Maszk kontra szemüveg – 2020 egyik örökké tartó háborúja

Maszk kontra szemüveg – 2020 egyik örökké tartó háborúja

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

A koronavírus mindnyájunk által rettegett második hulláma beindult, úgy tűnik, még jó hosszú időre muszáj lesz megszoknunk a maszk viselését. Ez azt is jelenti, hogy sokunk számára folytatódik a soha véget nem érő háború: a maszk és a szemüveg harca. Cikkünkben adunk pár hasznos tippet arra vonatkozóan, hogyan tehetjük e két tárgy kapcsolatát kicsit semlegesebbé. 

Már az első koronavírus-hullám alatt körbejártunk pár olyan témát, ami a legtöbb szemüveges embert érintett: beszéltünk arról, hogy mennyire véd egy általános szemüveg a koronavírus ellen, valamint hogy mely szemüvegmegoldások nyújtanak teljes biztonságot; aztán arra is kitértünk, hogy a kötőhártyagyulladás mennyiben köthető össze a koronavírussal, majd az otthoni munka szemre gyakorolt hatásait is megvizsgáltuk, végül pedig a kontaktlencséseknek is adtunk pár jó tanácsot arra vonatkozóan, hogyan viseljék kontaktlencséjüket biztonsággal a járvány ideje alatt is. A korábban leírtakat érdemes akár újra olvasni is, hiszen sosem lehetünk eléggé tájékozottak, ha az egészségünk védelméről van szó.   

A maszkviselés legidegesítőbb „mellékhatása” a pára. 

A hirtelen hőmérsékletváltozás hatására a levegőben lévő pára kicsapódik az üvegfelületeken, esetünkben a szemüveglencsén. Amikor maszkot viselünk, a kilehelt és kifújt meleg levegő „megjelenik” a lencsén, és elhomályosítja a látásunkat. Ez balesetveszélyes is lehet, ezért is fontos, hogy mindenki tisztában legyen azokkal a praktikákkal, amik páramentesen tudják tartani a szemüvegünket. 

  • Párataszító felületkezelés használata: a legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás az, ha a szemüveglencsénkre párataszító felületkezelést kérünk, ami megakadályozza a pára kicsapódását, vagy meggyorsítja annak eltűnését.
  • PH-semleges mosogatószeres tisztítás: A finom és rendszeres, szaküzletben vásárolt szemüvegtisztítószeres tisztítás nem csak a látásunkat teszi komfortosabbá, de –, bár nem olyan hatékonyan, mint az előbb említett felületkezelés, – a páraképződést is csökkentheti.
  • Páramentesítő spray: Az optikai szaküzletben vásárolt, megbízható forrásból beszerzett páramentesítő spray-ket tisztítás után kell használni. A cél az, hogy a törlőkendőre fújva egy-két fújásnyi folyadékot egyenletesen oszlassuk el a lencse felületén a mikroszálas törlőkendő segítségével. A látást nem gátolja, de a páraképződést igen! 
  • A megfelelő maszktípus megtalálása is kulcsfontosságú: Találjuk meg azt a maszktípust, ami a legjobban illeszkedik hozzánk! A maszk minél jobban igazodik az orr és az orca vonalához, annál kevesebb párát enged át a lencsékre. 
  • Orrtámasszal rendelkező szemüvegkeretet válasszunk: Aki megteheti, váltson orrtámasszal rendelkező keretre. Így viselés közben a szemüveg jobban elemelkedik az arcunktól, így kevésbé párásodik be a lencsénk.

Érdemes mindig tartani magunknál egy tiszta mikroszálas törlőkendőt nem csak a szennyeződések eltűntetéséhez, hanem arra az esetre is, ha szemüvegünk makacsul bepárásodott. Soha ne töröld meg a lencséidet a kabátod ujjával vagy a sáladdal, mert ezek mikrokarcokat hagynak maguk után, amik később homályosabb látást eredményeznek, valamint csökkentik a felületkezelések hatékonyságát. 

A szemüvegünk rendszeres, szakszerű tisztítása sokat segít abban, hogy ne párásodjon be olyan könnyen a lencsénk.

A maszkviselés egyéb veszélyekkel is fenyeget szemüvegesek számára. 

Fel-le vesszük a maszkunkat egész nap, így elkerülhetetlen, hogy az egyszer-egyszer beleakad a szemüvegünk szárába is. Ez balesetveszélyes is lehet, hiszen – ha nem figyelünk, – pillanatok alatt leránthatjuk fejünkről a szemüveget, és komoly kárt tehetünk benne. 

A megfelelő maszktípus megtalálása itt is megoldást jelenthet: Léteznek olyan maszkok, amiket nem a fülünkre kell akasztanunk, hanem egy hosszú rugalmas pánt segítségével a fejünkhöz kell rögzítenünk. Ezzel a megoldással ügyesen megkerülhetjük a problémát.

Egyre többször kellhet beltéren is maszkot használnunk; akár munkavégzés közben is. Érdemes a fentieket fontolóra venni, hogy elviselhetőbbé tegyük a maszkviselést.

Ha szemüveget váltanál, ellátogatnál éves látásellenőrzésedre, kiegészítőkre, szemüvegtisztító termékekere, kontaktlencsére lenne szükséged, még keresed az igazit, vagy csak egyszerűen lenne pár szakmai kérdésed, keresd meg OPTIKAKERESŐNK segítségével a hozzád legközelebb eső szaküzletet!