KezdőlapSzemvédelemSzemüveg vezetéshezLátni és látszani 2019 – Vezetés és látás(v)iszonyok

Látni és látszani 2019 – Vezetés és látás(v)iszonyok

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Akár gyalogosan, biciklivel, motorral, vagy autóval közlekedünk, a látásunk és a láthatóságunk megkerülhetetlen téma, főleg a csapadékos időjárás és az egyre romló látásviszonyok miatt.  Már korábbi cikkünkben is (még nem került fel az írás, de ha megvan a link, arra kellene mutatni) kitértünk arra, hogy a rossz idő beköszöntével mivel tehetjük biztonságosabbá a közlekedést.

Jelen írásban kicsit részletesebben kitérünk a bennünket vezetés közben érő negatív hatásokra, a probléma megoldására, valamint a Látni és látszani – Egymásért kampány jelentőségére.

Látás(v)iszonyok és közlekedés

A csapadékos időjárás két szempontból is befolyásolja a biztonságos vezetést: az utat csúszóssá teszi, valamint nehezíti a látást. Az eső megtöri a fényt, ami rontja a térérzékelést, sőt, a többi autó világítását vagy a napsugarakat is visszatükrözi, így akár szemkáprázást, azáltal fejfájást is okozhat. A zavaró látáskörülmények óriási stresszt okozhatnak a sofőrnek, ami jelentős hatással lehet koncentrációjára.

És a víz nem csak cseppfolyós állapotában lehet ellenség.

Amikor ködben vezetünk, a pára az autó fényét teljesen szétszórja, súlyosabb esetben akár 2-3 méter távolságra is nehezíti a látást. Természetesen mindenki, aki autóba ül, szeretne eljutni valahová, így a lassabb tempó, a bizonytalan mozdulatok minden közlekedőt türelmetlenebbé, feszültebbé teheti.

A vezetés nem csak csapadékos időben lehet veszélyes, hanem az éjszakai vezetés is tartogathat számunkra rengeteg kellemetlen meglepetést, például, ha olyan gyalogossal találkozunk, aki nem visel láthatósági mellényt. Az autóban rengeteg tükröződő, fényes felület vesz bennünket körül, amik mind visszaverik a beérkező fénysugarakat. A köztéri világítás, a velünk szemben közlekedő autók fényei mind fokozottan gyengítik a látáskomfortunkat, ami rossz látási viszonyok között, sötétben különösen zavaró lehet.

Éjszaka a legkorlátozottabb látásunk, a visszaverődő fények pedig fokozottan rontják a látáskomfortot. Hogy sötétben is biztonságosan vezethessünk, kiemelten fontos, hogy – amennyiben szükséges – a megfelelő látáskorrekcióval ellátott szemüveget viseljünk.

Van megoldás!

A többi látásgonddal küzdő autóson kívül a fényviszonyok vannak ránk a legnagyobb hatással vezetés közben, így erre kell megoldást találnunk leginkább. Közlekedési szempontból a fénynek két aspektusa van.

  • Látás: Ahhoz, hogy megőrizhessük magunk és mások testi épségét, első sorban kitűnően kell látnunk. Az éles látás nem csak adott szituációkban fontos, hanem összességében meghatározza a komfortérzetünket. Magabiztosabbak leszünk, így a stressz sem hat ránk olyan mértékben, mint például amikor ránk dudálnak, miközben hunyorogva próbáljuk kiolvasni, melyik irányba kell fordulnunk.
  • Láthatóság: A kiváló láthatóság is elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez. Ha az autónk fényszórói és világítása nem működik megfelelően, bármilyen élesen is lát a mögöttünk közlekedő, nem vagyunk biztonságban.

 

Láss és látsz!
Közlekedj biztonságosan, ellenőriztesd látásod és láthatóságod!

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság, a Magyar Optikus Ipartestület, továbbá az OMV, a Continental, a Noptiker, az OSRAM, és a Saint-Gobain támogatásával, valamint az X-MEDITOR szervezésével a 2019 Látni és látszani – Egymásért kampány keretein belül országszerte több kijelölt benzinkúton és optikában egy rövid teszttel díjmentesen ellenőriztethetjük látásunkat és láthatóságunkat.

A résztvevő benzinkutakon és szervizekben előre egyeztetett időpontban az autógumik állapotát ellenőrzik, a megjelölt optikákban pedig ingyenes látásellenőrzést végeznek az optikusok. A 2012. óta minden évben október és december közepe között zajló időszakban tehát érdemes felkeresni a hozzád legközelebb eső, a kampányban is részt vevő pontot.

További információ, ellenőrzőpontok EZEN A LINKEN – latnieslatszani.huérhetők el. 

+1 megoldás: Autós szemüveg

Attól függően, hogy milyen körülmények között zavarnak bennünket a legjobban a fények, vagy melyik napszakban vezetünk a legtöbbet, érdemes lehet vezetéshez kifejlesztett szemüveget viselnünk a volán mögött.

Ahogy fentebb is írtuk, főleg a fény okozhat problémát: a tükröződések megszűntetésére és a fényszűrésre megoldást találva, a látáskomfortunkon és a biztonságérzetünkön is sokat javíthatunk.

A megfelelő autós szemüveg viselésével nem csak a káros UV sugarakat, hanem a tükröződéseket és a visszacsillanó fényeket is szűrhetjük. Egy tükröződésmentesítő felületkezelés, valamint egy polarizációs szűrő hatalmas változást hozhatnak, ugyanis együttesen kontrasztosabb, zavartalanabb látást biztosítanak. A profi autós szemüvegek mindig megfelelő látást biztosítanak, ami pihenteti a szemet, így az hosszabb utakon sem fárad el olyan könnyen.

Fontos a szemüveg kényelme is, így mindenképpen olyan keretet válasszunk a szakember segítségével az autós szemüvegünkhöz, amely stabilan ül az arcunkon, nem csúszik le, nem mozdul el.

OPTIKAKERESŐNK segítségével megtalálhatod a hozzád legközelebb eső szaküzletet, ahol – egyeztetve a szakemberrel – személyre szabottan, a te igényeidnek megfelelően készítik el szemüvegedet.