KezdőlapSzemvédelemSportszemüvegLátáskorrekció és sport gyermekek esetében

Látáskorrekció és sport gyermekek esetében

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Korábbi írásunkban már bemutattuk, hogy amennyiben gyermekünk sportol, milyen szemüveget, hozzá pedig milyen felületkezelést érdemes választanunk – attól függően, mit gyakorol. Jelen írásban főleg arra koncentrálunk, hogy amennyiben gyermekünk látáskorrekcióra is szorul, milyen megoldások léteznek számára.

Röviden a sportszemüvegekről

A fent említett írásban részletesen kitérünk a sportszemüvegek tulajdonságaira, de röviden összefoglaljuk a lényeget: a sportszemüveg olyan alapanyagból készülő szemüveg, amely strapabíró, ellenáll a környezeti hatásoknak, – mint például az izzadtság és az erős napsütés, – továbbá olyan lencsével rendelkezik, amely ütés hatására nem törik szilánkosra. Sport közben gyorsan változó körülményekhez kell alkalmazkodnia a szemnek, amiben egy, a tevékenységhez passzoló szemüveg rengeteget segíthet. A különböző lencseszínezések és felületkezelések pedig kifejezetten javítják a látásélményt, ezáltal a mozgás még nagyobb öröm lesz.

Miért fontos ezt tudnia minden szülőnek?

Itthon jelenleg maximum évente vizsgálja meg a gyerekorvos vagy a területi/iskolai védőnő a gyerekek látását. Ez abból a szempontból lehet gond, hogy a látás fiatal korban meglepően gyorsan változik: akár egy nyár is elég ahhoz, hogy más dioptriára, vagy más méretű keretre legyen gyermekednek szüksége. Erről a témáról már írtunk egy részletes cikket, amit IDE kattintva olvashatsz el.

Amennyiben gyermeked nem a megfelelő szemüveggel rendelkezik, az nem csak az iskolai és sportteljesítményére lehet negatív hatással, de balesetveszélyes is lehet.

A kontaktlencse kitűnő megoldás olyan beltéri sportokhoz, amelyeket nem labdával vagy más segédeszközökkel gyakorolnak. Ha viszont gyermeked például teniszezik, egy sportszemüveg nem csak az éles látásban fogja őt segíteni, hanem fizikai védelmet is nyújtani fog számára. Egy teniszlabda akár 200 km/órás sebességgel is eltalálhatja szemét; viszont ha szemüveggel védi, nem eshet baja.

Egy sportszemüveg nem csak látáskorrekcióban segít, de fizikai védelmet is nyújt a szemnek, például egy gyorsan közeledő labda ellen.

Senkinek sem kell kimaradnia a focicsapatból!

Akár csak a testnevelésóráról, akár versenysportról van szó, azoknak a gyerekeknek, akiknek látáskorrekcióra van szükségük, a sportszemüveg viselése biztonságot, ezáltal önbizalmat is ad. Nem kell kimaradnia semmilyen szórakozásból; ha élesen lát, bármilyen tevékenység végzése közben jól fogja érezni magát.

Beltéri sportok

Ha gyermeked beltéri sportot űz, a gumipántos sportszemüvegeket javasoljuk számára. Kényelmesek, légáteresztőek, és biztosan nem mozdulnak el a helyükről.

Úszás, búvárkodás

Vízi sportokhoz nem ajánlott a kontaktlencse viselése, mert hamar irritációt okozhat, vagy elfertőződhet a szem a lencse alatt. A legjobb megoldás a dioptriás úszószemüveg és a dioptriás búvárszemüveg. A vízlepergető felületkezelés jól kiegészítheti a szemüveget.

Sí, snowboard

A hó és a jég akár négyszer annyi fényt is visszaverhet, mint egy füves terület, így a téli sportokhoz a dioptriás síszemüveg a megfelelő választás. Kérd polarizált lencsével, hogy a megcsillanó fények se zavarják a gyermek látását, és ne káprázzon tőlük a szeme. A párátlanító és az antireflex felületkezelés is jól jöhet a hegyekben.

A hegyekben nagyon magas az UV sugárzás, így gyermeked dioptriás síszemüvegéhez ne felejts el UV és polárszűrőt kérni!

Vitorlázás

Olyan sportszemüveget válasszunk, amely a víz felszínén marad. A káros UV sugaraktól és a megcsillanó fényektől itt is óvjuk gyermekünk szemét a megfelelő felületkezelésekkel! A párátlanító, vízlepergető, és az antireflex felületkezelések ez esetben is jó választásnak bizonyulhatnak.

Egyéb kültéri sportok

Bármilyen labdás sportról is van szó, a szem védelme érdekében fejhez rögzíthető sportszemüveget válasszunk törésálló lencsével, amely természetesen a megfelelő UV védelemmel is el van látva.

Egyedi megoldások

Amennyiben gyermekünk nem sportol versenyszerűen is kiemelten fontos, hogy támogassuk, védjük látását. Akármilyen kültéri hobbit is űz, nagyon fontos, hogy a megfelelő védelemmel lássuk el szemét.

Az egyik kiváló megoldás a napszemüveg előtét lehet, amit – amikor a szabadban van, – csak fel kell pattintania az optikai keretre, és máris napszemüveget varázsol belőle.

Az előtét egyetlen hátránya az, hogy vinnie kell magával, tárolnia kell, akár el is veszítheti. Így, ha „kettő az egyben” megoldást szeretnénk, a fényre sötétedő lencse lehet a legjobb választás.

A kisebbek számára olyan szemüvegek is elérhetők, amelyek szára akár egy kényelmes gumipánttal is helyettesíthető, így ha nincs feltétlen szüksége fényvédelemre, ezek a gyermekkeretek is jó megoldásnak bizonyulhatnak.

Rengeteg keret- és lencsetípus, valamint szín és felületkezelés érhető ma már el, így mindenképpen megéri kikérni szakember véleményét választás előtt!

Az éles látás nem csak a jó tanulmányi eredményekhez, de a megfelelő sportteljesítményhez, ezáltal egy sikeresebb élethez vezető út egyik alapköve is. Ne bízd véletlenre gyermeked jövőjét! Keresd fel a hozzád legközelebbi, gyermekek látásával is foglalkozó optikai szaküzletet OPTIKAKERESŐnk segítségével, és ellenőriztesd látását évente!