Kezdőlapfényvédelem Korrigálja a látását és védi a szemét, mi az?

Korrigálja a látását és védi a szemét, mi az?

Kapcsolódó cíkkek:

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Talán már a gyerekek is kórusban rávágnák, hogy ez bizony a szemüveg. Arról, hogy a szemüveg arra hivatott, hogy jól és élesen lássunk minden távolságra, már sok szó esett. Most beszéljünk egy kicsit a szemüveglencsék által biztosított védelemről, mely nemcsak attól óvja meg viselőjét, hogy lefejelje a villanyoszlopot, hanem például az ultraviola sugárzástól vagy a szemre káros kék fénytől is.

Az UV sugárzás (ultraviola), a napfénynek a 100 és 400 nanométer közé eső tartománya, mely a szemünk számára láthatatlan. További sugártartományokra is szokták bontani: UV-C, UV-B és UV-A. Az UV sugarak a bőrt és a szemet károsítják, mely károsodás jelentkezhet azonnal pl. egy napégés vagy egy allergiás reakció formájában, de hosszú távon is kifejthetik romboló hatásukat: bőrrákot okozhatnak, illetve különböző szembetegségeket, például a szürkehályogot. 

Ezért, aki nem hord szemüveget, annak is fontos, hogy egy megfelelő védelemmel ellátott napszemüveget válasszon, azaz a lencse 400 nm-ig védjen a UV sugarak ellen. Fontos tudni, hogy az életünk során bennünket érő összes UV sugárzás 60% -a 20 éves korunk előtt ér bennünket. Ennek oka, hogy a gyerekek, a fiatalok életkorukból és életmódjukból adódóan több időt töltenek a szabadban. Kevesebb még a bőrükben a melanin, mely a bőr védekezőpigmentje, és termelődésével válik bőrünk napbarnítottá. A szemet védő szemlencse a gyerekek esetében átlátszóbb, ezért 10 éves kor alatt az UV sugárzás 75 %-át átengedi. Ezért a gyerekek szemének védelme rendkívül fontos!

Ma már nemcsak a napszemüvegek lencséi, hanem az optika lencsék is felkészültek arra, hogy az UV sugarak ellen maximális védelmet nyújtsanak, védve ezzel a szemet és a szemkörnyéki érzékeny bőrt. Azt se felejtsük el, hogy az UV sugárzás nemcsak a zavartalan napsütés során leselkedik ránk. A napot ugyan eltakarhatják a felhők, de a fény jelen van. A friss hó pedig az UV sugarak 80 %-át veri vissza, mely szintén óriási dózis a szemünknek és a bőrünknek. 

Sokat hallunk a káros kék fényről is, de tévedés azt hinni, hogy ez a fajta sugárzás kizárólag a kijelzők fényéből ér bennünket. A szabadban sokkal nagyobb volumenben éri a szemet. A kékfényt a szemünket belülről károsítja, és később olyan betegségek kialakulásának lehet oka, mint a makula degeneráció. A kékfény szűrő védelemmel ellátott lencsék csökkentik a szemfáradtságot, komfortosak a szemnek és természetesen elnyelik a káros kék fény sugarait, melyek károsítják a szemünket. Léteznek már olyan napszemüveg lencsék is, melyek nemcsak az UV, hanem a kékfény ellen is védelmet biztosítanak a szemünknek.

Szemed hosszútávú egészségének megőrzése érdekében mindenképpen konzultálj optikusoddal, hogy a számodra legideálisabb védelemmel ellátott lencse kerüljön a keretedbe! 

A szemüveglencsék az UV és kékfény védelmen túl, sokféle felületkezeléssel lehetnek ellátva, melyek képesek csökkenteni például a porosodást, karcolódást, párásodást, megóvnak a zavaró becsillanások ellen, vagy eltüntetik a tükröződést. Ezekről részletesebben majd egy következő cikkben írunk.

Optikusod mindig alaposan kikérdez az élet – és munkakörülményeidről, pontosan azért, hogy a lehető legoptimálisabb lencsét és felületkezeléseket ajánlja neked. OPTIKAKERESŐNK segítségével te is könnyedén rátalálhatsz a számodra szimpatikus és közeli optika szaküzletedre!