KezdőlapSzemvédelemMunkaszemüveg Jó munkához jó munkaszemüveg kell!

Jó munkához jó munkaszemüveg kell!

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

A számítógépek, okostelefonok térnyerésével, ma már azok is sokat ülnek monitorok előtt, akik alapvetően nem irodai munkát végeznek.

Egy optikusról például azt gondolnánk, hogy javarészt a vásárlókkal foglalkozik, segít a keret – és lencseválasztásban. De ha sorra vesszük a teendőinket, akkor szembesülhetünk vele, hogy valójában rengeteget ülünk számítógép előtt, hiszen felvisszük a vásárlóink adatait, kezeljük a céges vállaltirányítási rendszert, e-mailezünk a beszállítóinkkal, online böngésszük a katalógusokat, online felületeken keresztül töltjük fel az árukészletet, könyvelünk, adminisztrálunk, és foglalkozunk marketinggel is.

Ha betérsz egy optikába, nemcsak a látásodat vizsgálják meg, hanem rengeteg kérdést is feltesznek annak érdekében, hogy az életviteledhez legjobban passzoló szemüveglencse kerüljön a keretedbe. A monitorok térhódításával, a kifejezetten munkavégzéshez fejlesztett lencsék is egyre népszerűbbé váltak, és természetesen gyártótól függően többfajta közül lehet választani, nem beszélve a rétegekről, felületkezelésekről.

Honnan sejthető, hogy szükséged van egy szemüvegre munkavégzéshez?

Gondolhatnánk, hogy az első tünet az, ha homályosan látsz és összefolynak a betűk, de valójában már az is intő jel, ha elfárad és ég a szemed, gyakran kínoz fejfájás.

Milyen szemüveglencsék nyújthatnak megoldást a problémára?

Az olvasószemüveg bár közelre jól korrigálja a látást, csak nagyon kis távolságon belül működik jól. Ezért akaratlanul is közelebbről nézed a monitort, mint az optimális lenne, ami rossz testtartáshoz vezet, mely további problémák kialakulását okozhatja.

A presbiópia, azaz öregszeműség, egy teljesen természetes folyamat, mely jellemzően a 45 év feletti korosztályt érinti. Ilyenkor a szemlencse már egyre kevésbé tud alkalmazkodni a különböző távolsághoz. Nehezebben megy az olvasás, messzebb tartjuk az újságot, nem látjuk megfelelően a számítógép kijelzőjét, később pedig már akár távolra sem látunk tisztán. Ennek a helyzetnek a megoldására fejlesztették ki, a többfókuszú /multifokális másnéven progresszív lencséket, melyeknek szintén rengeteg fajtája van. Ezek közül most egyet emelnénk ki, mely a monitoros munkavégzéshez is ideális: az úgynevezett munkaprogresszív szemüveglencse. Az ilyen lencsék széles látómezőt biztosítanak karnyújtásnyi és munkatávolságon belül is, biztosítva ezzel a fej – és testtartás nyugalmi és természetes állapotát.

Ha még nincs szükséged multifokális lencsére, de a számítógépes munkához kell már szemüveg, azaz sokat kell közelre és középtávolságra fókuszálnod, akkor az úgynevezett számítógépes, beltéri lencsék jelentenek optimális megoldást. Természtesen itt is rendkívül sok lehetőség közül lehet választani aszerint, hogy milyen típusú munkát végzel, milyen távolságra tekintesz a legtöbbet.

Fontos, hogy a beltéri lencsék nemcsak munkavégzéshez ideálisak, de minden olyan szabadidős tevékenységhez is tökéletesek, melyet közeli vagy köztes távolságban végzel, legyen az főzés, csevegés a mobilon, filmnézés a tableten vagy monitoron.

Pár szóban a védelemről

A monitorok által kibocsátott kékfény hosszú távon a szem károsodásához vezethet, de a kékfény elleni védelemmel ellátott lencsék megszűrik és lecsökkentik azok szembe jutását. 

A tükröződésmentes vagy másnéven antireflex rétegek pedig biztosítják, hogy a szemünk kevésbé fáradjon el a nagydózisú mesterséges fénytől. Ha fontos, hogy a szemüveglencse hosszan ép maradjon, választhatsz felületkeményítő réteget a tartósság érdekében. 

Mivel a szemüveg személyre szabottan készül, a lehetőségek tárháza rendkívül gazdag, és az általad választott optikában, képzett optikus szakemberek segítenek megtalálni a számodra legtökéletesebb beltéri lencsét.

OPTIKAKERESŐNK segítségével találj rá az optikusodra!