KezdőlapSzemvédelemGyerekszemüveg Jaj, úgy élvezem én a strandot?!

Jaj, úgy élvezem én a strandot?!

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

A rekkenő nyári hőségben az emberek nagy többsége vízpart közelségére vágyik. Könnyebb helyzetben vannak azok a szerencsések, akik nem szorulnak látáskorrekcióra, hiszen nekik csupán egy minőségi és bevizsgált, 100 %-os UV védelemmel ellátott napszemüvegre van szükségük, és természetesen fényvédelemre, hogy élvezhessék a nyári napfürdőzést. Akik szemüvegesek, azok kicsit nehezebb helyzetben vannak, de kis odafigyeléssel gondtalanul strandolhatnak.

Szemüveg kontra kontaktlencse

Az első és legfontosabb eldöntendő kérdés, hogy maradj-e a szemüvegnél, vagy válaszd helyette a kontaktlencsét? A kontaktlencse kétségkívül kényelmesebb megoldás, hiszen így fürdőzés közben sem kell lemondani az éleslátásról. A vízről visszatükröződő UV sugarak ellen pedig védekezhetsz egy sima napszemüveggel is. Viszont sokkal nagyobb fertőzésveszélyt rejt magában a kontaktlencse viselése, főként ha nem természetes víz partján nyaralsz, hanem medencében hűsíted magad. Ezért a szakemberek azt tanácsolják, ha mégis a kontaktlencse viselése mellett döntesz, akkor mindenképpen napi lencsét használj, melyet esténként nemes egyszerűséggel a kukába dobhatsz, számos fertőzésveszélyt megelőzve ezzel.

Szemüvegben a parton

Ha parton szemüveget viselsz, akkor fordíts a szokásosnál nagyobb figyelmet a tisztántartására és tárolására. Naptejes kézzel ne fogd meg a keretet, a lencsét pedig végképp ne, mert a zsíros foltot egy egyszerű törlőkendővel nem fogod tudni eltávolítani. Figyelj, hogy a lencse ne érintkezzen porral, homokszemekkel, melyek szintén megkarcolhatják a lencsédet. Ha fürdőzéshez nem viszed magaddal a vízbe, vagy elnyom az álom a fövenyen, akkor helyezd a szemüvegedet egy biztonságos kemény tokba, hiszen lépten-nyomon érheti strandbaleset. A vízparton az UV sugárzás még fokozottabban van jelen, ezért érdemes olyan optikai lencsét választani, mely teljeskörű UV védelemmel rendelkezik. A fényre sötétedő lencsék mindegyike ilyen, és még a szemfáradtságot okozó folyamatos hunyorgást is elfelejtheted a segítségével.

Javaslatok vízimádóknak

Azt nem javasoljuk, hogy a vízbe szemüvegben indulj el, hiszen egy eltévedt strandlabda, vagy egy váratlan hullám, könnyen megszabadíthat tőle, és akkor elsőszámú főszereplővé léphet elő a pótszemüveged, ami remélhetőleg mindig a táskádban lapul. 

Ha a kedvenc közeged a víz, folyamatosan a medence alján vagy, víz alatti mozdulatokkal szeretsz úszni, akkor a dioptriás úszószemüveget neked találták ki. Ennek köszönhetően valószínűleg nem botlasz el kifeszített strandsátrak zsinórjában, vagy a lábmosó medence szélében. 

Nagyon kellemes vízparti pihenést kívánunk! Ha a nyaralás előtt felkeresnél egy optikát, vedd igénybe opitkakeresőnk segítségét!