KezdőlapLátásproblémákSzemegészség Ígéred, fogadod ….betartod

Ígéred, fogadod ….betartod

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Itt az új év, és ha valamit 2020 tanított nekünk, az az, hogy fokozottan figyeljünk oda magunkra és az egészségünkre! De vajon a szemük egészségére is eléggé odafigyelünk? Itt az ideje, hogy megfogadjuk és persze be is tartsuk, hogy mostantól: igen!

Mit érdemes megfogadnod szemüvegviselőként az új évben?

 • Kezdjük a legfontosabbal: minden évben elmész vizsgálatra, – azaz 2021-ben is – hiszen ez pontosan olyan fontos, mint bármelyik orvosi szűrővizsgálat. A tökéletes látás a minőségi élet egyik legalapvetőbb tényezője. Ha rendesen látunk, akkor számos háztartási, közlekedési vagy egyéb balesetet is elkerülhetünk.
 • Kapcsolódik az előzőhöz, de érdemes külön kiemelni. Ha úgy érzed, hogy romlik a látásod, akkor szakemberhez fordulsz és nem egy készolvasóval próbálod orvosolni a dolgot, amivel hosszú távon sokat ronthatsz a látásodon.
 • Ha az új év új szemüveglencsét tartogat számodra, akkor figyelj rá, hogy az életvitelednek megfelelőt válassz. Ha naponta sok órán keresztül bámulod a monitort, akkor a szemfáradást késleltető és a káros kékfényt kiszűrő lencsét, ha rengeteg időt töltesz a volán mögött, akkor vezetéshez fejlesztett lencsét kérsz a keretbe. De egy szakmailag felkészült optikus, alaposan ki fog kérdezni, annak érdekében, hogy az igények és a lehetőségek találkozzanak.
 • Fogadd meg, hogy idén készíttetsz egy pótszemüveget, hiszen érheti a szemüvegedet kisebb vagy nagyobb baleset. Pótszemüveg nélkül pedig még az optikáig eljutni is kihívást jelent.
 • Ha már megvolt az idei vizsgálat, esetleg új szemüveg is készült, akkor próbáld meg nem rövidtávon „meggyilkolni”, hanem ezúttal figyelj rá, hogy kétkézzel vedd fel és le, tartsd tokban, ha nincs rá szükséged, szakszerűen folyóvíz alatt tisztítsd, és ne karcold össze a pulóvered sarkával, vagy egy papírzsepivel!
 • A napszemüveg szezonban idén végre ne rakj napszemüveget a dioptriásod elé, hanem válassz fényre sötétedő lencsét, vagy egy előtétes keretet, és máris megoldottad a napszemüveg problémát!
 • Apropó napszemüveg! Se magadnak, se a családtagjaidnak, legfőképpen a gyerekednek, ne vegyél olcsó, párforintos napszemüveget, melynek a lencséje nem biztonságos és nem véd az UV sugárzás ellen! Ha nem vagy biztos a dolgodban, méresd be egy optikában, de a legbiztosabb, ha az ő kínálatukból választasz.

Most pedig lássuk, hogy kontaktlencse viselőként mit érdemes betartani 2021-ben is!

 • Koncentrálj rá, mindig legyen a táskádban szemüveg is, arra az esetre, ha a kontaktlencsével történik valami. Vezetésnél ez egyébként kötelező is.
 • Egyetlenegy nappal se használd tovább a kontaktlencsét annál, mint az ajánlott! 
 • Időben gondoskodj az újabb havi adagról, hiszen a túlhordás veszélyes lehet a szemed egészségére.
 • Ne aludj kontaktlencsében, ólmos fáradtság esetén is legyen annyi erőd, hogy kiveszed a lencséidet!
 • A napszemüveg esetén pedig ugyanazt érdemes tenned, mint bárki másnak: megfelelő UV védelemmel ellátott napszemüveget válassz, megbízható forrásból!

Fogadalmait betartásához kívánunk neked elsősorban egészséget és kitartást 2021-ben is! A hozzád közel eső optikát, pedig OPTIKAKERESŐnk segítségével találod meg!