KezdőlapTrendSzemüvegkeret Hogyan válasszam ki a fejformámhoz tökéletesen illeszkedő szemüveget? 

Hogyan válasszam ki a fejformámhoz tökéletesen illeszkedő szemüveget? 

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

A szemüveg öltöztet, ez tény. Viszont ahhoz, hogy a személyre szabott lencséd mellé a fejformádhoz is tökéletesen illeszkedő szemüvegkeretet válassz, először fel kell mérned minden adottságodat. Alább szemléletesen összeszedtük azokat a fontos tudnivalókat, amikkel tisztában kell lenned új szemüveged megvásárlása előtt. Alaposan nézz át minden pontot, hogy biztosra mehess, elvégre a legtöbben több évig is szeretnénk jól kinézni új szemüvegünkben. Készen állsz? 

Milyen fejformák léteznek és mit kell róluk tudni? 

A vélemények megoszlanak, van, aki jóval több fejformát különböztet meg, mint mi. Jelen cikk az öt legáltalánosabb, legjellegzetesebb típussal foglalkozik:

  • kerek
  • ovális
  • szögletes
  • téglalap
  • háromszög

A legmeghatározóbb arcrészek a homlok, az állkapocs, valamint az áll mérete és elhelyezkedése. Nincs olyan, hogy tökéletes arcforma, de léteznek fokozatok az egyes típusokon belül. A szemüvegeddel kiemelheted az előnyösebb vonásaidat, és ellensúlyozhatod, ami annyira nem tetszik magadon. Érdemes kísérletezni, de ha mégsem saját magad akarod felfedezni a számodra tökéletes formát, kérd ki egy optikus szakember véleményét, ő biztosan ellát néhány tanáccsal! A hozzád legközelebbi optikai szaküzletet OPTIKAKERESŐNKkel találhatod meg. 

Hogyan ismerheted fel a saját fejformád? 

Talán triviálisnak tűnik, amit most le fogunk írni, de a valóság az, hogy sokaknak fogalmuk sincs, pontosan milyen az arcuk formája.

Nézz bele a tükörbe, és a lehető legjobban fésüld vagy fogd hátra a hajad. Szemből nézd magad. Vizsgáld meg az arcod éleit: a homlokod két végpontjához mérten hol helyezkedik el az állkapocs-csontod és az állad, melyek a legszélesebb és legkeskenyebb részei az arcodnak? Ha segít, rajzold fel egy papírra pontokkal és vonalakkal ezeket az adatokat. 

Milyen szemüveget válassz a fejformádhoz?

Igazából bármilyet választhatsz, amiben jól érzed magad, nem akarjuk megmondani, hogy mit viselj, és mit ne. Viszont, ha vannak olyan vonásaid, amiket szívesen ellensúlyoznál, vagy egy harmonikus összhatásra törekszel, a következőket kell figyelembe venned: 

  • A kerek arcforma esetében olyan szemüvegkeretet kell választani, amely hosszítja az arcot. Ezt a hatást úgy tudod elérni, ha relatív keskeny keretet választasz. Segít továbbá, ha maga a forma egy kicsit szögletes, hogy ellensúlyozza az arcod kerekségét. Bár a cicafazon a legtöbbeknek jól áll, a kerek arcúaknak kifejezetten ajánlott ezt választani, ügyesen megbontja az arc vonalát.
  • Az ovális arcformához érdemes kicsit túlméretezett modellt választani, bár itt sem szabad túlzásokba esni. Egy kerek forma ellensúlyozni tudja a magas homlokot és a hosszúkás állat. Ügyes választás lehet olyan keret is, amely szögletes és aminek az alsó része keskenyebb, főleg, ha inkább a kerekdedséget szeretnéd ellensúlyozni. 
  • A szögletes archoz is remekül állhat egy „cicásabb” keret, ebben az esetben viszont érdemes egy kerekebb modellt választani. Egyes esetekben egy túlméretezett, erősen kerek szemüvegkeret is jó választás lehet, de ha bizonytalan vagy, inkább válassz egy kissé oválisabbat. 
  • A téglalap alakú arcformánál érdemes hangsúlyos, vastagabb, de lekerekített formát választani. Egy nagyobb wayfarer típusú keret szépen kiemeli az erős vonásokat, miközben ellensúlyozza is azokat, vagy egy klasszikus aviator forma remekül passzol ehhez az arcforma-típushoz, jól finomítja, puhítja a határozott, kicsit férfias arcvonásokat. 
  • A háromszög alakú arcforma esetében érdemes olyan keretet választani, amely alsó része az arc külső vonala felé nagyobbodik. Ehhez a típushoz nem igazán érdemes vastag keretet vásárolni, inkább valamilyen kerekded, vékony vonalú szemüveg lehet a jó választás. Mivel a háromszög alakú arcforma hangsúlyos, hegyes állal rendelkezik, az állkapocs és a homlok pedig széles, nem szerencsés, ha pont a szem körüli régióra hívjuk fel a figyelmet. 

Mit kell még figyelembe venned választás előtt? 

Ha meghatároztad az arcformát, szemüvegkeret-választás előtt a következőket kell még felmérned: 

Homlok szélessége: minél magasabb a homlokod, annál magasabb keretet érdemes választanod. Egy túlméretezett modell például nagy segítség lehet, viszont ezzel a típussal óvatosan kell bánni, hiába nagyon divatos manapság, a legtöbb embernek előnytelenül áll. 

Szemöldök elhelyezkedése és szélessége: minél vastagabb és hangsúlyosabb a szemöldök, érdemes annál vékonyabb keretet választani. Kivéve, ha a szemöldököd természetes vastagságát szeretnéd kiemelni. Akkor csak arra kell ügyelned, hogy a keret maga ne takarja el a szemöldöködet. 

Orr mérete: Minél kisebb az orr, annál vastagabb keretet érdemes választani. Ha széles vagy túl keskeny az orrnyerged, érdemes lehet papucsos modellt választani, mert azokat könnyedén az arcodhoz tudod igazítani, és sokszor kényelmesebbek is. 

Ha nem tudsz dönteni, vagy szeretnél biztosra menni, egy aviator vagy wayfarer formával nem lőhetsz mellé. Arra figyelj viszont, hogy a keret alja ne érjen hozzá az orcádhoz, mert  úgy hosszú távon nagyon kényelmetlen lehet. 

Aranyszabályok: 

A szemüveg nem érhet hozzá az arcodhoz, mosolygás közben sem. 

A szemüveg nem takarhatja el a szemöldöködet, azzal párhuzamosan kell elhelyezkednie. 

Ha széles az állkapocs-csontod és/vagy az állad, akkor vastagabb, hangsúlyosabb keretet válassz; viszont hegyes áll esetén érdemes visszafogottabb modellt választani. 

Kerek arcot szögletes kerettel, szögletes arcot kerek kerettel lehet jól ellensúlyozni. 

Ha megtaláltad a számodra tökéletes formát, érdemes megkérni optikusodat, hogy igazítsa az arcodhoz új szemüvegedet. 

Reméljük, most már magabiztosabban állsz neki szemüvegeket próbálgatni, és jobban tudod, hogy melyik állhat jól neked. A következő cikkünkben sorra vesszük majd a színeket, mintákat és alapanyagokat is, hogy minden fontos információval felvértezve tudd kiválasztani következő szemüvegkeretedet.  

Az OPTIKAKERESŐ segítségével megtalálhatja az önhöz legközelebbi optikai szaküzletet! Ne bízza a véletlenre a szakember kiválasztását, használja megbízható keresőnket!

Addig is kövesd Facebook oldalunkat frissülő tartalmainkért!
Tudj meg rólunk többet Youtube csatornánkon: http://bit.ly/SzeretemASzemem_YouTube