KezdőlapLátásproblémákSzemegészségGyermeked már szemüveges? – Ellenőriztesd látását évente!

Gyermeked már szemüveges? – Ellenőriztesd látását évente!

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

A rendszeres látásvizsgálat fontossága

Amennyiben gyermekünk szemüveges, nagyon fontos a rendszeres látásvizsgálat! Rengeteg tényező hat látásukra, amelyek nagyban befolyásolják annak egészségét, így ha már látáskorrekcióra szorul gyermekünk, kiemelten fontos, hogy mindig a megfelelő dioptriát, látásjavító eszközt viselje.

Korábban már írtunk arról, hogy mikor, milyen gyakorisággal érdemes ellenőriztetni gyermekünk látását, valamint bemutattuk azt is, hogy jelenleg hazánkban kik végeznek gyermekeinknek látásellenőrzést. Most röviden összefoglaljuk, miért fontos a már szemüveges gyerekek látásával is kiemelten foglalkozni.

Egy nyár alatt is változhat a látás

Az iskolakezdés mindig kiemelt időszak, nem csak a szülőknek és tanároknak, hanem a látszerészeknek is. A gyermekek látása tanítási időszakban több figyelmet kap, az iskolai védőnő és a szülők is hamarabb észreveszik tanulás közben, ha valami gond adódik egy gyermek látásával. Viszont a nyári szünetben – szerencsére – nincs annyi tanulnivaló, nem kell nap, mint a nap a táblát nézni, így hamarabb elsiklunk a változások felett.

Egy nyár is bőven elegendő ahhoz, hogy változzon a látás. Kiskamasz korban már csak két évente ellenőrzi a házi gyerekorvos vagy az iskolai védőnő a gyermekek látását, így akár több mint egy év is eltelhet a nem megfelelő látáskorrekcióval anélkül, hogy tudnánk róla. Mire fény derül a változásra, már romolhat a gyermek iskolai vagy sportteljesítménye, ami hosszú távon hátráltathatja tanulmányait. Ne bízzuk a véletlenre!

Fizikai oka is lehet a változásnak

Annak, hogy gyermekünknek új szemüvegre van szüksége, fizikai okai is lehetnek. Nem csak a szem és a látás, de fiatal korban a fejforma, a szemtávolság és a fejméret is gyorsan változik. Hiába jó a dioptria, ha a lencse túl közel vagy túl távol helyezkedik el a szemtől, jelentősen romlik a látásélmény. A komfortos látás nem csak a megfelelő minőségű lencsén, hanem a jól illeszkedő szemüvegkereten is múlik. Érdemes szakembert megkérdezni arra vonatkozóan, hogy a gyermek fejformájához melyik stílus illeszkedik a legjobban; egy tapasztalt optikus első pillantásra meg tudja mondani, melyik fazont érdemes választani.

Mik a jelek?

A gyakori fejfájás, szédülés biztos jele lehet annak, hogy gyermekünk nem a megfelelő dioptriát viseli, de hunyorgás, vagy szám- és betűtévesztés is előfordulhat látásromlás miatt. Kérdezgessük rendszeresen, milyen messziről vagy milyen közelről tud elolvasni feliratokat, ismer fel formákat, így a legkisebb változást is hamar észrevehetjük. Amennyiben most tanul olvasni, ez egy jó játék is lehet neki, hiszen melyik csöppség ne lenne büszke arra, hogy már el tudja olvasni a bolttáblákat és az összetevők listáját.

Bár érdemes szakemberre bízni a látás ellenőrzését és nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, így pontosabb képet kaphatunk arról, hogy gyermekünk – szó szerint – hogyan látja a világot.

Keress gyermekek látásával is foglalkozó optikát!

Nem minden optikai szaküzlet foglalkozik gyermek látásvizsgálattal. Találd meg a hozzád legközelebb eső megbízható szakembert OPTIKAKERESŐnk segítségével!