KezdőlapSzemvédelemSportszemüvegGyerekek és a sportszemüveg

Gyerekek és a sportszemüveg

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Korábban már érintettük a sport és látáskorrekció témakört, amikor is sorra vettük, hogy mely tevékenységhez a szemüveg és melyhez a kontaktlencse illeszkedik a legjobban, továbbá megmutattuk, hogy mely sportágak esetében léteznek alternatívák a kontaktlencsékre.

Jelen írásban arra térünk ki részletesen, hogy pontosan mi egy sportszemüveg feladata, valamint hogy milyen szemüveget és milyen felületkezeléseket érdemes választanunk a különböző sportágakhoz gyermekünk számára.

A sportbalesetek több mint fele a rossz látásra, vagy nem megfelelő látásviszonyokra vezethető vissza. A biztonságos látás sport közben elengedhetetlen, főleg, ha gyermekünk testi épségéről van szó.

Sportolás közben egy szemüveg egész más funkciót lát el, mint hétköznap. Az aktív tevékenységekhez használt szemüvegek elsődleges feladata a szem külső-belső védelme, azaz a fényvédelem és a szem fizikai védelme a sérülést okozó tárgyaktól, a portól és a bogaraktól. A megfelelő sportszemüveg lencséje sosem üveg, hanem polikarbonát, ami amellett, hogy könnyű, biztonságos, és szűri a káros sugarak egy részét is. Fontos, hogy a keret, amit mozgáshoz választunk, kényelmes és stabil legyen, valamint hogy széles látóteret biztosítson.

Egy sportszemüvegnek különösen strapabírónak és multifunkciósnak kell lennie. Amikor megizzadunk, méreganyagok távoznak a szervezetünkből, amik roncsolhatják egy hétköznapi szemüvegkeret felületét. Arról nem is beszélve, hogy egy divatszemüveg hamarabb párásodhat, és nem mindig rendelkezik megfelelő szűrőképességekkel. Ugyanúgy, ahogy futáshoz futócipőt, búvárkodáshoz pedig békatalpat használunk, a különböző sportágaknak is megvannak a maguk sajátosságai optikai szempontból is.

Amennyiben gyermekünk kerékpározik, falat mászik, vagy sportszerűen fut, fontos, hogy olyan szemüveget válasszunk számára, amit – általában egy levehető gumipánttal – a fejéhez tudunk rögzíteni. Ez a felnőttek esetében is így van: nem mozdul el, nem zavarja a látást, és nem is esik le.

Mivel ezeket a tevékenységeket főleg kültéren végzik, a káros UV sugárzás szűrése mellett egy polárszűrő réteg is jól jöhet a lencsére, ami plusz fényvédelmet biztosít. Ami pedig a lencseszínezést illeti: több színárnyalatból is választhatunk, de mindenképpen érdemes szakember véleményét is kikérni arra vonatkozóan, hogy gyermekünk látásához és körülményeihez mely árnyalat illeszkedik a legjobban.

A fejhez rögzíthető szemüveg azért is lehet nagyon jó megoldás, mert így a bukósisak viselése is kényelmesebb, hiszen nincsenek útban a keret szárai.

A fenti paraméterek a labdasportokat űzők számára is érvényesek, talán annyi kiegészítéssel, hogy mivel például egy teniszlabda sebessége akár a 200 km/h sebességet is elérheti, ajánlott karcmentes felületkezeléssel ellátott törésálló lencsével kérnünk a szemüveget. A füves területen végzett tevékenységekhez a világos kékes-lilás árnyalatok nyújtják a legjobb kontrasztot.

Amennyiben gyermekünk a vízi sportok szerelmese és például vitorlázik vagy szörföl, a polarizált lencse elengedhetetlen kellék számára: a vízen megcsillanó fényeket teljesen kiszűri, így nem csak a teljesítménye javulhat, de a nap végére nem fájdul meg a feje, nem fog káprázni a szeme sem. A vízi sportokhoz nyugodtan választhatunk sötétebb lencsét, ami pedig a felületkezelést illeti, a vízlepergető, páramentesítő, és az antireflex réteg esszenciális lehet.

A vízi sportokhoz készülő szemüvegek általában olyan alapanyagból készülnek, ami nem süllyed el, a víz felszínén marad, így biztosan nem fogja gyermekünk elhagyni.

A legtöbb rossz látáshoz köthető baleset téli sportolás, mint például síelés, snowboardozás közben történik. A hegyekben a polárszűrő réteg elengedhetetlen kellék, ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk biztonságban hódíthassa meg a csúcsokat. Lehet, hogy első alkalommal a kedvezőbb árú síszemüveg vásárlása mellett döntünk, kiegészítőként adjunk rá fejhez rögzíthető polárszűrős napszemüveget. A páramentesítő réteg ezesetben szintén nélkülözhetetlen.

Gyermeked látása és szeme akkor van a legnagyobb biztonságban, ha a szemüvegéhez szakértő segítségét kéred. Nem minden optika foglalkozik gyermekek látásával, de OPTIKAKERESŐNK segít neked abban, hogy megtaláld a hozzád legközelebbi, a kicsik látásával is foglalkozó szaküzletet.

A hegyekben annyira erős lehet az UV sugárzás, hogy a nagy hideg ellenére le is éghet arcunk. Ebből következik, hogy bármilyen hideg is van, a káros UV sugaraktól így is védenünk kell szemünket.