KezdőlapLátásproblémákSzemegészség Enyhítsük az egészségügyi dolgozók terheit, éljünk betegjogainkkal!

Enyhítsük az egészségügyi dolgozók terheit, éljünk betegjogainkkal!

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

A jelenlegi járványhelyzetben a digitalizáció az egyik legnagyobb barátunk. Mivel a személyes kontaktust minimálisra kell csökkentenünk, hogy lassítsuk a koronavírus terjedését, most különösen hasznunkra lehet, ha online intézhetjük orvosi ügyeinket is. 

A Szeretem a szemem projekt mögött álló Magyar Optikus Ipartestület minden tagja teljes mellszélességgel kiáll a magyar egészségügyben dolgozók mellett, és azért, hogy csökkentsük terheiket, az alábbi írással arra is szeretnénk ösztönözni minden olvasónkat, hogy használják ki az EESZT rendszert és éljenek betegjogaikkal! 

A rendszer használata minden egészségügyi, így szemészeti információink követésére is alkalmas. Ha államilag finanszírozott szemészeti rendelőben (régi nevén SZTK-ban) jártunk, adataink felkerülnek a rendszerbe, így helyettesítő vagy ambuláns/sürgősségi ellátásnál azonnal látják a kórtörténetünket és vele együtt a felírt eddigi gyógyszereket. Ez óriási segítség nem csak a bennünket ellátó orvosnak, de nekünk is, hiszen nem kell minden papírunkat magunkkal hurcolásznunk. Sőt, amennyiben szemészeti probléma lép fel nálunk, telefonon értesíthetjük a háziorvosunkat, aki beutalót adhat a szemészetre anélkül, hogy egyáltalán a rendelő közelébe kelljen mennünk. 

De pontosan hogyan működik az EESZT rendszer? 

Minden magyar állampolgárnak, akinek van Ügyfélkapus elérése és érvényes TAJ kártyája, bármikor hozzáférhet az elektronikus térben rögzített adataihoz a https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal oldalon.

Az ügyfélkapus felhasználóneved, jelszavad, majd a TAJ számod megadása után a belépést követően, az „Önrendelkezés” menüpont alatt található „Értesítési beállításoknál” megadhatsz egy e-mail címet, és beállíthatod, hogy erre az e-mail címre milyen adatok érkezzenek:

RECEPT: azonnal kapsz e-mailt, ha az orvos felírta a receptet, annak minden adatával, tehát tudni fogod, mikor indulhatsz a patikába, ahol szintén az EESZT rendszere alapján készítik össze a vásárlásod.

BEUTALÓ felírása: értesítést kapsz beutalód kiállításáról, bár ez az opció nem nagyon működik még, mert az e-beutalók bevezetése még gyerekcipőben jár.

EHR DOKUMENTUMOK: ezt az opciót választva pedig minden olyan dokumentumról kapsz egy visszajelzést, ami rólad keletkezett.  Például: zárójelentés, ambuláns lap, szakorvosi vizsgálat eredménye, laborvizsgálati eredmény.

Az EESZT Lakossági Portál folyamatosan frissül, épül, és egyre több mindent fogunk tudni elérni rajta keresztül.

Érdemes mind a három opciót kiválasztanod, mert a „Recept” 100%-ban működik, a „Beutaló” 5%-ban, az „EHR” pedig 80-90%, és mert most már majdnem minden intézmény azonnal feltölti a dokumentumokat.

Tehát ha még nem tetted, regisztrálj az Ügyfélkapura! Ha nincs még regisztrációd, kb. három perc alatt végigcsinálhatod az okmányirodákban, vagy ha van már e-személyi igazolványod, akkor saját magadnak is regisztrálhatsz a https://ugyfelkapu.gov.hu/regisztracio/regEszemelyi oldalon!

Röviden miért érdemes regisztrálnod? 

Mert nem kell folyamatosan zaklatnod a háziorvosodat, hogy mikor kerül fel az e-recept.

Mert egy csomó felesleges papíralapú adminisztrációtól és szeméttől szabadítod meg magad.

Mert nem kell a szakrendelőkbe visszamenni a leletekért, laboreredményekért, így csökkentheted a fertőzésveszélyt – nem csak a járvány ideje alatt.

Mert mindig kapsz értesítést emailben, így akár a mobilodon keresztül is láthatod az e-receptjeidet és orvosi eredményeidet.

Mert így ezeket a dokumentumokat bármikor megtekintheted, tárolhatod őket a számítógépeden, és akár ki is nyomtathatod őket!

Egy kicsit bővebb leírást találsz erről a https://e-egeszsegugy.gov.hu/lakossagi-portal oldalon, valamint a https://e-egeszsegugy.gov.hu/hu/onrendelkezes oldalon.

Segítsük az egészségügyet, kísérjük figyelemmel egészségügyi adatainkat!

Az OPTIKAKERESŐ segítségével megtalálhatja az önhöz legközelebbi optikai szaküzletet! Ne bízza a véletlenre a szakember kiválasztását, használja megbízható keresőnket!

Addig is kövesd Facebook oldalunkat frissülő tartalmainkért!
Tudj meg rólunk többet Youtube csatornánkon: http://bit.ly/SzeretemASzemem_YouTube