KezdőlapLátásproblémákSzemegészség Cink, lutein, A-vitamin, Zeaxantin, avagy miből jön a valódi „szemegészség”?

Cink, lutein, A-vitamin, Zeaxantin, avagy miből jön a valódi „szemegészség”?

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Már korábban is alaposan szemügyre vettük, hogy melyek azok a vegyületek, azon belül is vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, amelyek segítenek nekünk abban, hogy szemünk egészséges maradjon. Most kicsit más szemszögből vizsgáljuk meg a kérdéskört: Mindenképpen szükségünk van étrend-kiegészítők szedésére, ha sokáig jól szeretnénk látni?   

A válasz összetett, és sok tényezőtől függ.

Van pár tápanyag, amelyeket a közbeszéd a szem egészségéhez köt, nem alaptalanul. Alább felsoroljuk azokat a tápanyagokat és vegyületeket, amelyek a leginkább hozzájárulnak szemünk egészségének megőrzéséhez. Amikor pedig már jobban képben leszünk azzal, hogy pontosan mik ezek, és honnan jutnak a szervezetünkbe, pontos válaszunk lesz a fentebb említett kérdésre. 

A répa és a látás

A narancssárga ételekben található karotinból a szervezet annyi A-vitamint és retinolt állít elő, amennyire éppen szüksége van.

Amikor fény éri a szemünket, az egy ingert vált ki: itt indul el a látás, ez a képalkotás alapja. A retina fényérzékeny sejtjeiben az A-vitamin közreműködésével jön létre ez az ingerület, tehát A-vitamin hiányában gyakorlatilag nincs látás. Szerencsére az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, így szervezetünk nagy mennyiségben képes tárolni azt. 

retinolt általában a bőr egészségéhez kötik, pedig a retina működésének elengedhetetlen vegyülete, a szemideghártya működését biztosítja. Ez a látásunk alapja. Retinolt hatékonyabb formában szervezetünk a következő ételekből is előállít: sajt, vaj, egyéb tejtermékek, hús, máj, vese, hal, tojás.

Viszont ez még csak egy apró része a történetnek, ugyanis a képalkotáshoz számos további vegyületre szüksége van szervezetünknek. 

Rengeteg „szemerősítő” étrend-kiegészítőt találhatunk a piacon, amelyek zömében mind csak pár vegyületet tartalmaznak: lutein, zeaxantin, A- és E-vitamin, cink. 

A répa és az A-vitamin kapcsolatát már megtárgyaltuk, most nézzük a többi összetevőt! 

Lutein

A lutein egy antioxidáns, amely a leginkább hozzájárul az egészséges szemműködéshez. Jelentősége a fényérzékelésben kiemelkedő, ugyanis a makula egyik alkotóeleme; a makula, másnéven a sárgafolt apró szerv, amely az éleslátásért és a színek érzékeléséért felelős. Olyan, mint egy beépített napszemüveg, ugyanis bizonyos szintig szűri a káros UV-sugarakat.

Luteint leginkább brokkoliból, fűszerpaprikából, spenótból, és különböző káposztafélékből vihetünk be szervezetünkbe. 

Zeaxantin

Szintén antioxidáns, amely nagyon hasonló szerepet tölt be a szemben, mint a lutein. Érdekessége, hogy a szervezet a felesleges luteinből zeaxantinot állít elő. 

Ez az antioxidáns első sorban a kukoricában található meg. 

E-vitamin

A szem vérereit és a szemlencsét is védi a szabadgyökök ellen, gyakorlatilag fiatalon tartja a szemet. Kiemelkedő szerepe van a szürkehályog és a makula időskori megbetegedéseinek megelőzésében.

Cink

A cink közvetetten segít a látásban, ugyanis segíti az A-vitamin hasznosítását. Szabályozza a vércukorszintet is, amely az erek, így a szem egészségének fenntartásához is hozzájárul.

Cinkhez különféle húsokból, halakból, tejtermékekből, teljes kiőrlésű gabona-félékből tudunk hozzájutni.

Omega-3 zsírsavak

Bár már ritkábban, de omega-3 zsírsavak is gyakran összetevői a „szemerősítő” étrend-kiegészítőknek. Ennek oka az, hogy a szem ideghártyáján lévő fényérzékeny receptorok nagy mennyiségben tartalmaznak zsírsavakat, így fogyasztásuk gátolja a sárgafolt-degeneráció kialakulását.

Omega-3 zsírsavakat nem csak halfélékből, hanem dióból, lenmagból, valamint olívából is tudunk a szervezetünkbe juttatni. 

Az itt felsorolt tápanyagok és vegyületek viszont nem csupán a szem megfelelő működéséhez járulnak hozzá. Mindegyikük a szervezetünk teljes működését támogatja, beépülésük pedig számos más vegyülettől is függ. 

Láthatjuk, hogy szemegészségünk megtartásához nem elég csupán sok répát ennünk. Az emberi test felépítése elképesztően bonyolult, minden, amit elfogyasztunk, közvetlenül vagy közvetve hatással van egymásra. Nem elég csupán egyféle zöldséget fogyasztanunk ahhoz, hogy megőrizzük – többek között a – látószervünk egészségét; arra kell törekednünk, hogy minél színesebben és változatosabban étkezzünk.

Minél fiatalabbak vagyunk, annál hatékonyabban hasznosítjuk az elfogyasztott ételeket. Ahogy öregszünk viszont, anyagcserénk lelassul, így előfordulhat, hogy hiába táplálkozunk tudatosan és színesen, szervezetünk nem tud annyi vegyületet előállítani az elfogyasztott ételből, mint amennyire szükségünk lenne. Minél inkább öregszünk tehát, annál nagyobb szükségünk lehet étrend-kiegészítők alkalmazására; viszont azt mindig tartsuk szem előtt, hogy ezek a kapszulák, porok és tabletták nem tudják helyettesíteni az egészséges étkezést. Mindig figyeljünk tehát a megfelelő egyensúlyra! 

Ha esetleg úgy érzed kihagytunk valamit, gyere a Facebook oldalunkra és írd meg nekünk! 

Optikakeresőnk segítségével könnyen találsz optikát, ahol segítenek a számodra tökéletes szemüveg elkészítésében!