KezdőlapLátásproblémákSzemegészségBiztosan minden távolságra éles a látásod?

Biztosan minden távolságra éles a látásod?

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

A kor előrehaladtával a látásunk is változik. Ha figyeltünk látásunk egészségére, évente eljártunk látásellenőrzésre, valamint védtük szemünket a káros sugaraktól, valószínűleg jóval később kell olvasó vagy multifokális szemüvegről gondoskodnunk magunknak, de előbb-utóbb – sajnos – mindannyiunkat elér a presbyopia.

A presbyopia

A presbyopia, más néven öregszeműség azt jelenti, hogy szemünk nem fókuszál már olyan hatékonyan minden távolságra, így látásunk egyre homályosabb lesz, látáskomfortunk pedig jelentősen csökken emiatt.

Először azt vesszük észre, hogy egyre távolabb kell tartanunk az olvasnivalót, egyre többet fáj a fejünk, majd egyszer csak a karunk már nem lesz elég hosszú ahhoz, hogy el tudjuk olvasni az apró betűs részeket.

A nagyobb gond akkor van, amikor már a távoli látásmezők is egyre homályosabbak lesznek, vagy már korábban közellátás állt fenn: erre a problémára kizárólag a multifokális, vagy másik nevén progresszív lencse tud segítéséget nyújtani.

Mikor érezzük leginkább, hogy nem látunk élesen?

A karácsonyi időszakban különösen zavaró lehet, ha nem látunk mindent élesen. A napi rutinfeladatok elvégzése közben talán észre sem vesszük, hogy romlott a látásunk, de amikor több időt töltünk a családdal, sütünk-főzünk, társasjátékot játszunk a gyerekekkel, esetleg unokákkal, hamar előbuknak a problémák.

Lehet, tavaly még könnyedén játszottunk a kisebbekkel, csomagoltunk ajándékot, vagy vágtuk fel az ebéd hozzávalóit, idén viszont már mindezek nehézséget jelentenek.

Nem csak a kényelmünkre, hanem általános közérzetünkre, biztonságérzetünkre is hatással lehet látásromlásunk. Talán még nem is tudatosult bennünk, pontosan mivel van a gond, csak azt vesszük észre, hogy többet fáj a fejünk, vagy jobban érezzünk magunkat a megszokott környezetünkben, nem szívesen mozdulunk ki.

Érdemes megfigyelni, milyen tevékenységek közben érezzük magunkat kellemetlenebbül, így hamarabb realizálhatjuk a valós problémát.

Miért jó a multifokális szemüveg?

A multifokális lencsék távoli és közeli látásmezőkre is optimalizálva vannak, a két dioptria között pedig finom átmenet található. Ez azt jelenti, hogy egy szemüveggel bármilyen tevékenységet végezhetünk, nem kell cserélgetnünk azt, ha pedig fényre sötétedő réteget is kérünk rá, napszemüvegként is használhatjuk, ami ráadásul kint és bent is védeni fogja szemünket a káros sugaraktól.

A multifokális lencséket szokni kell, eltelhet pár nap, mire szemünk megszokja a „rengeteg segítséget”, amit a lencse által kap. Szerencsére a legtöbb gyártó megszokási garanciát nyújt a progresszív lencséihez, így nem kell félnünk attól, hogy ha nem sikerül megszoknunk új szemüvegünket, újat kell készíttetnünk.

Egy ilyen lencse nagyobb kiadást is jelenthet, viszont elképesztően felszabadító élményt ad azáltal, hogy visszaadja éleslátásunkat.

Kérd ki szakember véleményét!

Nem érdemes a véletlenre bízni, milyen multifokális lencsét vagy kontaktlencsét válasszunk. Rengeteg különböző típus létezik szinte végtelen kombinációban, a tökéletes látást pedig csak egy személyre szabott lencse fogja tudni biztosítani.

OPTIKAKERESŐnk segítségével megtalálhatod a hozzád legközelebb lévő optikai szaküzletet, ahol minden problémádon segíteni fognak.